BIST9.524,59%-0,06
USD32.5105%0.13
EURO34,7499%0.27
ALTIN2.490,85%1.16
Gündem

Sağlık Bakanı Koca resmen açıkladı: Ücretsiz verilecek

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19 ilacı, Molnupiravir’in Türkiye’de üretimi için sürecin başladığını, vatandaşa ilacı ücretsiz verileceğini resmen açıkladı.

Abone OlGoogle News
24 Kasım 2021 08:04

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkinliğine ilişkin araştırmaların anımsatılması üzerine Koca, pandemi döneminde birçok ilacın kullanıldığını vurgulayarak, “Bu ilaçların etkinliği de süreç içinde belli olmuş oldu. Bilim Kurulu vatandaşın erken dönemde uygun olabilecek ilaca erişimini sağlamak üzere tavsiyelerde bulundu. O dönemde ‘Favipiravir’in Türkiye’de üretimini yaptık” dedi.

Türkiye’de üretilecek

Koca açıklamasının devamında da hafif ve orta dereceli koronavirüs vakalarının hastaneye yatış veya ölümle sonuçlanan ciddi vakalara dönüşmesini önlemeyi amaçlayan ABD’li ilaç devi Merck’in antiviral hapı Molnupiravir ile ilgili gelişmelerden de bahsetti. Koca, “Şimdi 2 ilaç üzerinde yoğunlaşıldı. ‘Molnupiravir’le ilgili izin alındı, bazı ülkeler de siparişini vermiş oldular. Bir de Pfizer ilacı var. Onlar ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye olarak vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanıştırma noktasında kararlıyız” bilgisini verdi. Koca, Molnupiravir’in Türkiye’de üretilmesine ilişkin duyuruda bulunduklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Bunun için bize müracaat ederek ‘Biz bu ruhsatı verebiliriz’ dedik. Şu an bir firma var ama biz en az 45 firmanın üretmesini, bize müracaat ettiklerinde toplu ruhsatlandırma düşünüyoruz. Bu dönemde rekabetle en düşük fiyata mal ederek vatandaşı buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilgili ruhsat alındı. ABD 5.2 milyar dolarlık sipariş verdi. Birçok ülke ilaca erişim çabası içinde. Biz Türkiye olarak zorunlu lisans vererek Türkiye’de üretimini birden fazla merkezde yaparak vatandaşı en ucuz maliyetle ücretsiz bu ilaçla buluşturmayı hedefliyoruz, çok sürmeyecek.” şeklinde ifade etti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar