BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan hac ve umre açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Hac ve umre ziyaretleri ne zaman başlayacak?" sorusunu yanıtladı. Erbaş ayrıca yıl sonundan itibaren Kudüs ziyaretlerinin başlayacağını duyurdu.

Abone OlGoogle News
21 Kasım 2021 14:41

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

Erbaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bizden önce nice hocalarımız bu görevi ifa ettiler. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuruluşu 2 Mayıs 1920'de başlamıştır. 1924'e kadar 11 bakanlıktan biri olarak devam etmiş, sonra Diyanet İşleri Reisliği olmuştur. Bugün emanet bizim üzerimizde. İnşallah milletimize doğru dini bilgiyi ulaştırma ve hizmet noktasında elimizden gelen gayreti gösteririz.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dünyada örneği yok. Başka ülkelerde farklı din anlayışındaki insanların camilerde kavga etmesi, camilere saldırması böyle bir teşkilatın olmamasından kaynaklanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığında hizmet eden herkes kendisini peygamber varisi olarak tanımlar ve Peygamber Efendimiz nasıl ki Kur'an'la insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmaya çalıştıysa, insanları Allah'ın yoluna davet ettiyse, iyiliğin kötülüğe galebe ettiğine şahit ettiyse biz de o yolda çalışmaya gayret ediyoruz. 

SALGIN SÜRECİNDE YAPILAN HİZMETLER

Salgın hastalık, insanlığın üzerindeki en büyük imtihanlardan birisidir. Mart 2020 başında milletimize bu konuda nasıl rehberlik edebiliriz... Çünkü her yerde olan tek kurum biziz. Sadece imamın olduğu binlerce yer var. Biz, sadece salgın döneminde değil her dönemde milletimizin yanındayız.

Salgın döneminde de hamdolsun sadece Vefa Destek Gruplarında 61 bin hocamızla çalıştık. Pek çok imamımızın marketinin bir köşesini market yaptığını gördük. İhtiyaç sahipleri geliyor, oradan ihtiyaçları kadar alıp götürüyorlar. Milletimize de teşekkür ediyorum. Camilerimizin özellikle 3 ay kadar cemaatle namaza kapanma dönemi oldu. Hiçbir zorluk çıkarmadı milletimiz. Salgın hastalıkla mücadele etmek Müslümanlığın gereğidir.

İlk zamanlarda Kovid-19'un aşısı yoktu. Ama Allah Resulü Efendimiz'in, "Bir yerde salgın varsa oraya girmeyiniz ve oradan çıkmayınız" sözü ilaç oldu. Hocalarımızın hutbelerde, kürsülerde hatta minarelerde çağrı yaptı. Tedbirlerimize riayet ediyoruz, tavsiyelerimize devam ediyoruz. 

CAMİLERDE SAFLARIN SIKLAŞTIRILMASI KARARI

Kur'an kurslarımızda yüz yüze eğitimler başladı. Tedbirlere riayet ederek şimdi de yavaş yavaş milletimizin saf düzenini sıklaştırmaya çalışıyoruz. Ama şu anlama gelmiyor: Tamamen normalleştik, tedbirleri elden bırakalım demek değil. Maskemize devam ediyoruz, temizliğimize dikkat ediyoruz ve özellikle aşılanma konusuna da vurgu yapıyoruz, tavsiye ediyoruz cemaatimize. İnşallah bu şekilde salgın dönemini yüzümüzün akıyla atlatacağız.

UMRE VE HAC ZİYARETLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Gönlümüzün açılmasını istiyor ama bu konuda karar verici olan biz değiliz, Suudi Arabistan. Gerekli müzakereleri yapıyorlar, biz de zaman zaman görüşüyoruz. Şu ana kadar umre de bazı ülkelere açıldı. 

Biz onların kararını bekleyeceğiz. 2 milyon kadar kardeşimiz Hac için kayıtlı, bekliyor. Eğer belli olursa; mesela Suudi Arabistan bir sayı verirse; kriterleri bekleyeceğiz. Açılırsa, ne kadar kontenjan verilirse bizim hazırlıklarımız tam. Kendisine kura çıkan vatandaşlarımızın önceliği var.

(Umre için bir ışık göründü mü?) Şu ana kadar böyle bir ışık göremedik. Bazı ülkeleri kabul ettiklerine göre yavaş yavaş sınırları genişletirler diye umuyoruz. 

KUDÜS ZİYARETLERİ BAŞLIYOR

Kudüs ziyaretlerini başlattık. Bu ay sonunda 4 günlük Kudüs ziyaretlerimiz başlıyor. Farklı kategorilerde uygulamamız olacak. 

Kudüs bizim gönlümüzde her zaman Filistin'in başkentidir ve kıyamete kadar böyle kalacaktır. 

Bu sadece bir ziyaret değildir, aynı zamanda eğitimdir. Tarihi bir seyahattir, bir bilgilenmedir. 

DİN İSTİSMARINA KARŞI SEFERBERLİK

Devletin bize verdiği bir görev var. Toplumu doğru din konusunda aydınlatmak. Din istismarına karşı seferberlik başlattık. 81 ilde tüm ilçelerde çalışmalarımız devam ediyor.

Z KUŞAĞI

Biz mümkün olduğunca onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Şunu açıkça söyleyeyim: Bu gençlere kim ne verirse, gençler onu alıyor. O yüzden biz tüm imamlarımızla, vaizlerimizle diyoruz ki: Gençlerimize Rabbimizi, Peygamberimizi, milli-manevi duyguları, sevgiyi, saygıyı öğretelim. Ben gençlerimizden umutluyum. 

4-6 yaş grubu çocuklarımıza yönelik sınıflar açıyoruz. Peygamber Efendimiz'in emrini yerine getiriyoruz biz aslında. Peygamber Efendimiz, çocuklarınız 7 yaşına gelene kadar onlara temel dini bilgileri öğretin emrinde bulunuyor. İlahiyat Fakültesi'ni bitirmiş kızlarımız Kur'an kursu hocası olarak orada çocuklara ders veriyor. 

Çocuklara dürüstlük, saygı, anne-baba sevgisini öğretmek için 4 kitap hazırladık. 2'si öğretmenlerimize, 2'si çocuklara yönelik. Bu kitaplardan hem öğretmenlerimiz hem çocuklarımız istifade ediyor. 

DİYANET'E YÖNELİK DEZENFORMASYON KAMPANYALARI

Üzüntüyle karşılıyoruz. Şahsımız burada söz konusu değil. Bizden önceki başkanlarımıza da aynı saldırılar zaman zaman oldu. Onların üzüntülerine de şahit olduk. Keşke olmasa. Kur'an-ı Kerim'de bir ayeti kerime var ve 10 kere tekrarlanıyor bir surede. "O gün yalancıların vay haline" diye meal edebiliriz.

Yalan söylemek bizim inancımızda en büyük günahlardandır. Dolayısıyla kimse ne olur yalan söylemesin, iftira atmasın. İftira çok daha büyük günahtır.

Belki bilmiyorlar, bizi tanımıyorlar. Bizi tanımaları o kadar zor değildir. 24 saat ulaşılabilecek insanlarız biz. Diyanet İşleri Başkanlığında tüm yetkililere ulaşıp doğru bilgiyi almak mümkündür. Yapılan bazı iftiralardan hareketle haber yapmak çok üzücü. Milletimize zarar veriyor. Sadece Diyanet İşleri Başkanlığına değil dinimize zarar veriyor.

Bu bilgiyi doğru zanneden bazı insanlar dine saldırıyor. Bu çok büyük bir vebaldir. Kimse buna tevessül etmesin. Biz herkesi seviyoruz. Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyetidir. 

Benim hiçbir zaman söylemediğim ve hiçbir zaman söylemeyeceğim bir cümle bir sahte hesapta yazılıyor. Bazen de hayret ediyorum. Bu zat, bu yalan bilgiyi nasıl kullanıyor da bunun üzerinden paylaşımlar yapıyor. Binlerce, belki on binlerce kişi bunun üzerinden din ve diyanete saldırıyor. Çok büyük bir vebaldir. Bunlara millet olarak çok dikkat etmemiz lazım. Biz buna üzülüyoruz ama bir taraftan da sabretmemiz gerekiyor. Zaman zaman, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak biz doğruyu açıklıyoruz ama aylar, yıllar sonra o yalan haber üzerinden tekrar gündeme getiriliyor. Bu çok yıpratıcı. 

AÇILIŞLARDA YAPTIĞI DUAYA GELEN TEPKİLER

Dua müminin en büyük gücüdür. Biz Müslümanız. Müslüman olarak dua yapmak kadar güzel bir şey var mı? Bunu eleştirmeyi ben izah edemiyorum. Politikaya bulaştırmamak lazım. Siyasi görüşü ne olursa olsun, Müslümansa... Hatta Müslüman olmayan da dua yapıyor. Allah'tan iyiliği, güzelliği istemek nerede olursa olsun çok güzel bir şey değil mi?

Ben istirham ediyorum. Bizim niyetimiz halistir. Biz hiçbir zaman çağrılmadığımız yere gidip dua etmeyiz. Eğer merasimi düzenleyen kimse; buna teşekkür etmek lazım. Duayı alet etmek, farklı anlamlar yüklemek doğru değil. Duaya sığınmak, duayı teşvik etmek lazım. 

DİYANET'İN BÜTÇESİ

Bizim bütçemiz devlet kurumu olduğumuz için ve çalışanlar da devlet memuru olduğu için yüzde 96'sı maaşlara gidiyor. Geriye kalıyor yüzde 4. O yüzde 4'le biz planladığımız hizmetlerin yarısını bile yapamıyoruz. Bizim personel sayımız fazla. Buna rağmen bizim şu an 15 bin imam ve müezzine ihtiyacımız var. 9 bin de Kur'an kursu öğretmenine ihtiyacımız var. İllerden, ilçelerden, köylerden sürekli arıyorlar bizim köyümüzde, mahallemizde imam yok diye. Çünkü istediğimiz kadar ilan açamıyoruz. Bu sözler bizi üzüyor. Devlet imam olarak atamış, onun maaşını verecektir. 130 bin 630 kadar personelimiz var. Bunun dışında camilerimiz, Kur'an kurslarımız yapılıyor. Bunlar devletin verdiği ödeneklerle değil, tamamen milletimizin katkılarıyla yapılıyor. 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar