BIST9.090,54%0,12
USD32.3834%0.12
EURO34,9813%-0.10
ALTIN2.326,08%0.24
Gündem

Kara para aklamayı uzman ekip takip edecek

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) eleştirisini dikkate aldı, Türkiye’de Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı İle Mücadelede Strateji Belgesi 2021-2025’i yayımladı.

Abone OlGoogle News
20 Temmuz 2021 09:27

Buna göre, örgütlü veya profesyonel olarak işlenen, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil tüzel kişilerin suistimali bulunan aklama ve terörizmin finansmanı vakalarında, ihtisaslaşmış soruşturma ekipleri oluşturulacak. “Yüksek riskli” olarak belirlenen tehdit unsurları ile mücadelede eşzamanlı mali soruşturma, analiz ve inceleme faaliyetleri sistematik olarak yürütülecek.

Aklama, bağlantılı öncül suçlar ve terörizmin finansmanı suçlarında el koyma ve müsadere uygulamaları önceliklendirilecek. Müsadere edilen malvarlığı değerleri, devlet hazinesinde takip edilecek.

ERDOĞAN DUYURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan genelgesinde Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) tavsiyelerinin dikkate alınarak “Türkiye’de Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadelede ve Müsadere Uygulamalarında Etkinliğin Artırılması Strateji Belgesi (2021-2025)”nin hazırlandığını duyurmuştu. FATF’in 2019 Türkiye raporunda, terörizmin finansmanı ve aklama suçunun soruşturmalarında kurumlararası işbirliği ve koordinasyonun bulunmadığı eleştirisinin ardından yayımlanan bu genelge ile söz konusu işbirliği ve koordinasyonun tam olarak sağlanması amaçlandı.

MASAK’ın 2021-2025 strateji belgesinde, aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede belirlenen stratejik hedefler şöyle sıralandı:

Aklama ve terörizmin finansmanı vakalarında ihtisaslaşmış soruşturma ekipleri oluşturulacak.

Uygun işbirliği platformlarından faydalanarak uluslararası işbirliği geliştirilecek ve bilgi paylaşımı yapılacak.

Soruşturmalara ilişkin olarak düzenli istatistiki veri temin edilmesine yönelik sistem altyapısı geliştirilecek.Risk Değerlendirmesinin güncellenmesi için “Tehdit” ve “Kırılganlık” çalışma grupları kurulacak.

“Tehdit Çalışma Grubu”, MASAK temsilcisinin koordinatörlüğünde, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşacak.

Bu gruplar, aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında elde edilen istatistik, eğilim, bilgi ve yöntemlerdeki gelişmeler marifeti ile analiz edilecek.

Yüksek riskli olarak belirlenen tehdit unsurları ile mücadelede eşzamanlı mali soruşturma, analiz ve inceleme faaliyetleri sistematik olarak yürütülecek.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar