BIST10.121,52%-1.02
USD40.2277%-0,05
EURO46,8335 %-0.16
ALTIN4.318,40 %-0.32
Gündem

Sosyal medya ikiye bölündü! Nutuk kitabımız mı değil mi?

Geçtiğimiz günlerde Çamlıyayla Kaymakamlığı'na bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Nutuk kitabının öğrencilere dağıtılmasının belirli sebeplerden ötürü uygun görülmediği açıklanmıştı. Verilen bu karara çoğu kişi destek gösterirken kemalistler hakaret ve küfürlere varan tepkiler gösterdi. Bugün o tartışma bir kez daha alevlendi. Twitter'da gündem olan "Nutuk kitabımız değil" etiketi ortalığı karıştırdı.

Abone OlGoogle News
22 Nisan 2021 13:01

AKİTTV.COM.TR / Haber Merkezi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına öncülük eden Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Nutuk'' kitabı twitterda eleştirilerin odak noktası oldu. "Nutuk kitabımız değil" etiketiyle yapılan paylaşımlarda insanlar tepkilerini dile getirdiler.

NUTUK KİTABININ GÜNDEME GELMESİNİN SEBEBİ

Geçtiğimiz günlerde Çamlıyayla Kaymakamlığı'na bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Nutuk kitabının öğrencilere dağıtılmasının belirli sebeplerden ötürü uygun görülmediği açıklanmıştı. Bu kararın verilmesi sonrası Nutuk'un bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Nutuk'un birçok sayfasında Osmanlı Devleti Padişahlarına sert eleştirilerde bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün hem şahsı hemde yazdığı eser eleştirilere maruz kaldı. Pek çok twitter kullanıcısı Nutuk hakkında sert eleştrilerde bulundu. Hatta bir vatandaş olayı biraz daha ileriye taşıyarak 5816 sayılı kanunun kaldırılmasını talep etti.

 
5816 sayılı kanun nedir?
 
Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı şekliyle Atatürk'ü Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951'de kabul edilmiş Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Konusu, ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e karşı işlenecek suçlardır.
 
Çamlıyayla Kaymakamlığı'na bağlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Nutuk kitabının yayılmasına neden izin vermedi?

Atatürk'ün yazdığı Nutuk'u yasaklama kararına Mersin'e bağlı Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal imza attı. Yasak kararına, “Osmanlı Padişahı Vahdettin'e yönelik, ‘soysuzlaşmış, alçak' ve dönemin Osmanlı hükümetine yönelik, ‘Aciz, haysiyetsiz ve korkak' ifadeleri kullanılması” ve Atatürk'ün kötü örnek olduğu gibi gerekçeler gösterildi.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü bu tebliğ sonrası görevden alındı! 

Bakanlık, Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal'ın, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'nca Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutuk' kitabının okullarda dağıtılmasına izin vermediği iddiasıyla ilgili soruşturma başlattı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Mersin ili Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Nutuk' eserinin okullarda dağıtımıyla ilgili medyaya da yansıyan yazışmasına ilişkin olarak bakanlığımız maarif müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup, süreç devam etmektedir" denildi.

Bakanlık, soruşturma kapsamında Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakkal'ın yöneticilik görevinden alındığını duyurdu. (DHA)

Bakanlık, İlçe Milli Eğitim Müdürü ile aynı fikirde olmadığını görevden alma ve soruşturma başlatma yetkisini kullanarak gösterdi.

Sonuç olarak Nutuk'un bir "Yol gösterici, Aydınlatıcı bir kitap olduğu" düşünen ve savunan vatandaşın olduğu kadar Atatürk'ün 

01 Kasım 1937 tarihli Meclis açılış konuşmasında sarf etmiş olduğu "Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz.“ sözü dolayısıyla tepki gösterende var. 

Ayrıca 

İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün Nutuk dağıtılmasına engel olmasının ardından, Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Kayabaşı görevden alındı.

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yapan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, ''Nutuk dağıtılmasını yasaklayan Mersin Çamlıyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün görevden alınmasını anlıyorum ancak; Nutuk dağıtmak isteyen Çamlıyayla Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Kayabaşı’nın cezalandırılarak görevden alınmasını anlayamıyorum" ifadelerini kullandı.

Nutuk kitabımız mı yoksa değil mi? Kararı kim verecek? ... 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!