BIST9.645,02%-0,50
USD32.5621%0.13
EURO34,8846%0.70
ALTIN2.435,71%0.12
Gündem

Mersin'de ortaya çıktı: 55 bin hektar alan tehdit altında

Çam keseböceği İzmir ve Mersin'de tehdit oluşturmaya başladı. Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan zararlı tür, ağacın öz suyunu tüketip kurumasına sebep oluyor. Mersin'de, 'yangından daha beter' denilen böceğe karşı ormanlara 'terminatör böcek' bırakıldı. İzmir'de ise 55 bin hektar alanda kızılçam ormanlarındaki görüntü endişe yarattı.

Abone OlGoogle News
08 Nisan 2021 16:43

Mersin'de Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Mezitli ilçesi Kuzucu Mahallesi'ndeki 27 hektarlık orman alanına, çam kese böcekleriyle mücadele etmesi için bin 80 terminatör böcek bırakıldı.

Çalışmalara katılan ve ormana böcek bırakan İl Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, "Ormanların devamlılığı ve gelişimini olumsuz etkilemede çok önemli yere sahip olan dumansız yangın dediğimiz böcek zararlıları var." dedi.

Akduman, "Bu böcek zararlılarıyla zamanında ve uygun tekniklerle mücadele etmemiz gerekiyor. Özellikle Akdeniz'de en yaygın olarak çam ağaçlarımıza zarar veren türlerden biri çam kese böceğidir." ifadelerini kullandı.

Laboratuvarda ürettiğimiz 20 binin üzerinde larva ve erişkin böceği ormanlara bırakmayı hedefliyoruz" dedi.

İzmir'de ağaçları kurutmaya başladı

Torbalı ve Bayındır ilçelerinde ormanlık alanda ortaya çıkan çam kese böcekleri, kızılçam ağaçlarında tahribata yol açtı. Böceklerin neden olduğu tahribatın orman yangınlarından daha ciddi sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi.

Yangından beter hale geldi

Nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan çam kese böceklerinin ağaçların gelişimini durdurup, yapraklarını sarartıp, kurutuyor. Çam kese böcekleri nedeniyle kızılçam ağaçları ile kaplı ormanlık alanların orman yangınından beter hale geldi.

Acil önlem alınmaması durumunda birkaç yıl içinde tablonun daha da ağırlaşacağını savunan Olgun hem doğal yaşam hem de ekonomi açısından büyük önem taşıyan çam ağaçları için acil önlem alınmasını istedi.

Olgun şöyle konuştu: Pandemi sürecindeyiz. İnsanlık için koronavirüs ne anlama geliyorsa çam kese böceği de ormanlarımız için aynı anlama geliyor. Yetkililerin çalışmalar üretmesini bekliyoruz. 2-3 yıl daha bu devam ederse çam ağaçlarımızın hepsi yok edilmiş olur. Ağaçların gelişimi durmuş durumda. Ormanlarımızın gelişip, çamlarımızın büyümesi ve yangınların çıkmaması için yapılan milyarlarca liralık masraf var. Bu çabaların hepsi yok oluyor.

"Şu anda tabiat ve çevre katliamıyla karşı karşıyayız. Bu ağaçların ekonomiye de katkıları vardı. Kızılçam ağaçları belirli yaştan sonra mobilya ya da palet yan sanayi gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor. Bölgemiz aynı zamanda önemli tarım bölgesi. Orman yangınının nasıl zararı varsa doğaya, bunun çok daha fazlası zarardan bahsedebiliriz."

Ağacın öz suyunu tüketiyor

Çam kese böceklerinin yaşam alanları konusunda bilgiler veren Emekli Park Bahçe Müdürü Metin Gözütok, ağaçların uç sürgünlerindeki keselerde hayatlarını devam ettiren böceklerin içerdeki gelişimlerini tamamladığında havaların ısınmasıyla harekete geçtiklerini anlattı. Bir yol çizerek gövdeden toprağa doğru hareket eden böceklerin toprakta yaklaşık ceviz büyüklüğünde kozalak oluşturduğunu da söyleyen Gözütok, "Kozalak içinde 2 ay kadar yaşamlarını devam ettirirler. Haziran, temmuz gibi de kelebek olarak dışarı çıkarlar. Besin kaynağı da ağaçların uç sürgünleridir. Ağacın öz suyunu tükettiğinden dallarda kurumalara sebep olur. Kurumuş bu ağaçlar belirli süre sonra tekrar yeşermeye başlar. Ama 7-8 aylık kayıplara neden olur" dedi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar