BIST9.716,77%-0,05
USD32.5086%-0.18
EURO34,9325%0.23
ALTIN2.430,02%0.28
Gündem

Gökyüzüne bir yıldız daha verdik: Konya'ya ateş düştü...

Türk Yıldızları’na ait NF-5 uçağı dün Konya’da eğitim uçuşu sırasında düştü. Kazada Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit oldu

Abone OlGoogle News
08 Nisan 2021 07:21

Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızları’na ait NF-5 uçağı dün Konya’da eğitim uçuşu sırasında düştü. Konya’da, 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan bir eğitim uçağı dün öğle saatlerinde Konya Karatay’da düştü. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Konya’da eğitim uçuşu yapan Hava Kuvvetlerimize ait bir NF-5 uçağımız saat 14.15’te henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Hava Kuvvetlerimize ait NF-5 uçağımızın pilotu şehit olmuştur. Kahraman Pilotumuza Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine başsağlığı ve sabır dileriz” denildi. Üssün yakınlarında düşen uçağın eğitim uçuşu yapan uçağın Türk Yıldızları’na ait olduğu açıklandı. Şehidin, Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep olduğu belirtildi.

İkinci şehidi

13 Mart 2012’de de Türk Yıldızları’na ait NF-5 A tipi uçak Konya’da eğitim sırasında düşmüştü. Kazada 31 yaşındaki Yüzbaşı Ümit Özer şehit olmuştu. Dünkü kazada şehit düşen Burak Gençcelep, Türk Yıldızları’nın tarihindeki ikinci şehidi olarak kayıtlara geçti. Şehit yüzbaşı Gençcelep’in, daha önce İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda öğretmen pilot olarak görev yaptığı, son bir yıldır da Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gösteri pilotu olarak görev aldığı öğrenildi.

Akrobasi uçağı

Türk Yıldızları Akrobasi Timi’ne tahsis edilen dokuz adet NF-5A ve bir adet NF-5B uçağında yapılan tadilat ve değişiklikler Temmuz 1994’te bitirilerek birliğine teslim edildi. Yapılan tadilatlara ilave olarak, uçuş sonrası performans değerlendirmelerinin etkinliğinin artırılması maksadıyla 2000’de uçaklara üç eksenli VTR (kamera kayıt sistemi) sistemi eklendi.

Türk Yıldızları 2010’dan itibaren modernize edilmiş NF-5 2000 uçakları ile gösterilerini gerçekleştiriyor. Tim görevine 10 adet NF-5A 2000 ve 6 adet NF-5B 2000 uçağı ile devam ediyordu.

Trabzon’a şehit ateşi düştü

NF-5 uçağında şehit olan Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in (38) acı haberi memleketi Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki babaevini yasa bürüdü. Şehidin annesi Nuray Gençcelep’in 10 gün önce özlediği oğlunu görmek için Konya’ya gittiği öğrenildi. Evli ve 2 çocuk babası olan şehit Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep’in cenazesi Trabzon’da bugün düzenlenecek askeri törenin ardından toprağa verilecek.

100 saat uçuş

Şehit pilot Gençcelep’in, 1 Eylül’de İzmir Çiğli Hava Üs Komutanlığı’ndan 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’na atandığı belirtildi. Gençcelep’in, Türk Yıldızları’nda 100 saat uçuş yaptığı öğrenildi. Uçağın kaza kırıma uğrama anları güvenlik kamerasına yansıdı.

Şehit yüzbaşı için başsağlığı mesajları

Kazanın ardından siyasilerden şu mesajlar geldi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Konya’da bir gösteri uçağımızın eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradığını ve pilotumuzun maalesef şehit olduğunu büyük bir teessürle öğrendim. Şehidimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Milletimize başsağlığı diliyorum.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Konya’da eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğrayan Hava Kuvvetlerimize ait NF-5 uçağımızın şehit pilotuna Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar