BIST9.075,66%3,05
USD32.3217%0.09
EURO35,0909%0.06
ALTIN2.300,90%1.03
Gündem

Uçak gemisi yola çıktı … Türkiye’nin hamlesi korkuya neden oldu! Savaş paniği ortalık fena karıştı

Türkiye'nin Ege Denizi'nin kalbine ilk kez araştırma gemisi yolladığını yazan Yunan medyası, iki gün sonra başlayacak dev tatbikatın ise bir meydan okuma olduğunu savundu. Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e giriş yapmaya hazırlanan uçak gemisi için yerel medyada sevinç çığlıklarının atılmasına yol açtı.

Abone OlGoogle News
23 Şubat 2021 15:03

Doğu Akdeniz'i müttefiklerini davet ederek bir oyun sahası haline getiren ve neredeyse her hafta tatbikat yapan Yunanistan'da, Türkiye'nin Ege Denizi'nde yaklaşan gövde gösterisi beklendiği gibi ilk haber oldu.

Yunan Genelkurmay Başkanlığı, henüz iki gün önce ABD savaş gemisi USS Porter'la Girit Adası'nın güneyinde tatbikat icra ettiğini resmi internet sitesinden fotoğraflar paylaşarak duyurdu.

Yunan medyası, Türkiye'nin 25 Şubat'ta Ege Denizi ve Akdeniz'de başlatacağı dev deniz tatbikatı Mavi Vatan 2021'in 7 Mart tarihine kadar devam edeceğini manşetlerine taşıdı. Tatbikatta 82 savaş gemisinin yanı sıra aralarında F-16'ların da bulunduğu 27 jet yer alacak.

To Vima gazetesi, geçen yıl koronavirüs nedeniyle icra edilmeyen tatbikatın bu yıl yeniden sahneye konulmasıyla Ankara'nın Atina ile başlayan müzakereleri baltalamaya çalıştığını savundu.

ÇEŞME'Yİ ADIM ADIM İZLİYORLAR

Gövde gösterisini bir meydan okuma olarak niteleyen Kathimerini gazetesi ise, Türkiye'nin kendisinin tanımladığı 462 bin kilometrekarelik alanda ilk kez tatbikat icra edeceğini ve aynı anda Çeşme araştırma gemisinin Ege Denizi'nde seyrettiğini yazdı.

Çeşme araştırma gemisinin cep telefonuyla çekilmiş görüntülerini yayınlayan yerel medya, Midilli, İskiri ve Limni arasındaki faaliyetlerin Atina'da kırmızı alarm verilmesine yol açtığını bildiriyor.

New Post yayın organı, Türkiye'nin ilk kez Ege'nin kalbine araştırma gemisi gönderdiğini, Yunan donanmasının Çeşme'yi adım adım takip ettiğini ve bölgede Türk savaş gemisinin bulunmadığını aktarıyor.

ORTAK TATBİKAT

Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de tansiyon yeniden yükselirken, NATO üyesi Türkiye ve Yunanistan İtalya açıklarında ortak tatbikat icra ediyor. Sicilya'daki uluslararası gövde gösterisinde iki ülkeden savaş gemileri ve denizaltılar yer alıyor.

UÇAK GEMİSİ YOLA ÇIKTI

2020 yazından bu yana Atina yönetiminin yanında saf tutan ve şimdiden Yunanistan'a 18 Rafale jeti satan Fransa ise, müttefikine destek ve Türkiye'ye gözdağı için Doğu Akdeniz'e uçak gemisi Charles de Gaulle'ü gönderiyor.

Fransa Savunma Bakanlığı, önümüzdeki aylarda Hint Okyanusu ve Basra Körfezi'ne de uğrayacak gemide 20 Rafale jetinin bulunduğunu açıkladı. Yunan medyası, Charles de Gaulle'ün ilk kez Doğu Akdeniz'de tatbikat yapacağını sevinç çığlıklarıyla duyurdu.

MÜTTEFİKLER BULUŞTU!

Türkiye karşıtı Arap ülkelerini iki hafta önce Atina'da 'Dostluk Forumu' adıyla bir araya getiren Yunanistan, Suudi Arabistan'dan gelen Patriot hamlesinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) savunma fuarına çıkarma yaptı. Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ve Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros Abu Dabi'de.

Savunma Bakanı Panagiotopoulos, Twitter mesajında BAE'li mevkidaşıyla derin bir savunma ilişkişisini geliştirmeyi konuştuklarını yazdı. Fuarın katılımcılarından Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Charalambos Petrides de Mısır ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla buluştu.

SUUDİ ARABİSTAN PATRIOT'LARLA DEVREDE

Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in de bulunduğu birçok ülkeyi geçen 11 Şubat'ta Atina'da bir araya getiren Yunanistan'ın Suudi Arabistan'la yaptığı füze pazarlığı da, yine Yunan medyasının gündeminde.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina ve Riyad yönetimlerinin Suudi Arabistan'ın elindeki Patriot füze savunma bataryalarının satın alınması için bir anlaşma imzalayacağını açıkladı. Yunan medyası, Dendias'ın kısa süre içinde Riyad'a uçacağını ve söz konusu anlaşmaya imza koyulacağını yazdı. Haberlere göre, Patriot transferi Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın Atina ziyaretinde gündeme geldi.

Pandemi yüzünden taraflar adım atamadı ancak 11 Şubat'taki Philia Forum'da (Dostluk Forumu) Atina'ya bir kez daha gelen Suudi Bakan Ferhan mevkidaşı Dendias'la füzeleri bir kez daha masaya yatırdı. 150 kilometre menzili bulunan ABD üretimi Patriot bataryaları için 40 Yunan yetkili Suudi Arabistan'a gidecek. Riyad yönetiminin füzelerin kaç paraya satılacağını açıklaması beklenmiyor.

ATİNA'DA TÜRKİYE DÜŞMANLARI BULUŞTU

Fransa'dan Mısır'a, ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne birçok ülkeyi Doğu Akdeniz'e tatbikat için davet eden Yunanistan, 11 Şubat'ta müttefikleriyle yepyeni bir adım daha attı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn'in yanı sıra Fransa ve Güney Kıbrıs dışişleri bakanları Atina'da bir araya geldi. Atina'daki toplantıyı 'Türkiye'nin hasımlarının buluşması' olarak duyuran AP, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın zirveye video konferans yöntemiyle katıldığını bildirdi.

Libya'dan Suriye'ye her yerde Türkiye'nin karşısına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan'la tatbikatlar yapıp Doğu Akdeniz krizinin zirveye çıktığı yaz mevsiminde Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne savaş uçakları göndermişti. Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de aynı safta bulunan Mısır, Atina yönetimiyle deniz yetki alanları anlaşması imzaladı. İki ülke son bir yılda birlikte birçok tatbikat gerçekleştirdi, tatbikatlara Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa da katıldı.

PENTAGON'DAN ATİNA'YA TEKLİF

Yunanistan ayrıca Doğu Akdeniz'deki yakın müttefiki ABD ile tatbikatlarına devam ediyor. ABD'nin Avrupa-Afrika Deniz Kuvvetleri, USS Porter destroyerinin Yunan hava ve deniz unsurlarıyla birlikte bir tatbikat icra ettiğini açıkladı. Yunan ordusunun bir fırkateyn, bir denizaltı ve dört F-16 savaş uçağıyla yer aldığı Girit Adası'nın güneyinde gerçekleşen tatbikatın fotoğrafları, hem Pentagon hem de Atina tarafından resmi internet sitelerinden paylaşıldı.

To Vima gazetesi, bugün ABD Başkanı Joe Biden ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i askeri üniformalarla gösteren bir çizimin yer aldığı 'ABD ile üs, silah ve fon pazarlığı' başlığını taşıyan özel bir habere yer verdi. To Vima'nın haberine göre, Washington Atina'dan 'Ortak Savunma ve İşbirliği Anlaşması'nın bir yıl yerine beş yıl boyunca yenilenmesini istiyor. Bunun için de Yunanistan'ı Türkiye'nin jeopolitik ağırlığına denk olduğu yönünde ikna etmeye çabalıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar