BIST9.093,48%0,15
USD32.371%0.08
EURO34,9969%-0.06
ALTIN2.325,83%0.23
Gündem

ABD ve Yunanistan'dan Türkiye sınırında askeri hamle! Bu hazırlık ne için?

ABD, Yunanistan’da Türkiye sınırına 20 kilometre mesafedeki Dedeağaç’a askeri yığınağını artırıyor. Geçen sene bölgede bir deniz üssüne sahip olan ABD, şimdi de Dedeağaç’a yüzlerce askeri helikopter ve 1800 askeri araç konuşlandırıyor.

Abone OlGoogle News
23 Şubat 2021 08:31

ABD’nin, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’i kontrol etme stratejisi kapsamında Yunanistan’ı kendine bağlı bir askeri üsse dönüştürme planı hız kesmeden devam ediyor. ABD yönetimi geçtiğimiz aylarda ülkede bulunan 4 askeri üssü genişletme kararı almış ayrıca Türkiye sınırına 20 km uzaklıktaki Dedeağaç bölgesinde iki ülkenin savunma anlaşması kapsamında Amerikan güçlerine deniz üssü tahsis edilmişti. Yunan medyasında çıkan haberlere göre ABD ordusu tatbikat kılıfı altında, yüzlerce askeri helikopter ve içinde zırhlıların da olduğu 1800 askeri aracı Dedeağaç bölgesine yığmaya hazırlanıyor. Batı Trakya’da Yunanistan ile ABD arasında gerçekleştirilecek ortak tatbikat için bugün Dedeağaç’a gelecek olan ABD ordusuna ait Apachelerin de bulunduğu 145 helikopter ile yüzlerce askeri aracın, ‘Defender Europe 2021’ adlı tatbikatta kullanılacağı belirtildi.

Yüzlerce askeri araç sevkiyatı

Endurance adlı kargo gemisiyle Dedeağaç limanına gelecek olan Amerikan ordusuna ait askeri helikopterler, İskeçe Kayalar atış tatbikat alanında Yunanistan’a ait aynı tip helikopterlerle birlikte eğitim tatbikatı gerçekleştirileceği ifade edildi. ABD’ye ait Endurance adlı kargo gemisiyle Dedeağaç limanına gelecek olan askeri araçlara ilişkin paylaşılan detayda, “110 adet Black Hawks helikopterleri, 25 adet Apache tipi saldırı helikopteri, 10 adet Chinook ağır nakliye helikopteri ve ilk kez 1800’den fazla askeri araç bölgeye geliyor” ifadelerine yer verdi.

Yunan isyanının 200. yılı

Türkiye sınırına oldukça yakın Dedeağaç’ta düzenlenecek tatbikatların, Osmanlı Devleti’ne karşı Yunan isyanının 200. yıldönümüne rastlayan bir dönemde gerçekleşecek olması amaçları hakkında soru işaretlerine sebep oldu. ABD’nin Atina büyükelçisi geçen yıl yaptığı bir konuşmada, “Amacımız Yunan ordusunun kapasitesini artırmak.” ifadesini kullanmıştı.

Askeri varlığını artıracak

Yunan To Vima gazetesi de Washington yönetiminin ABD ile Yunanistan arasında yapılması planlanan yeni savunma anlaşmasında Yunanistan’daki onlarca askeri tesise ABD askerlerinin konuşlandırılmasının öngörülmesini ve anlaşmanın her sene değil 5 senede bir güncellenmesini istediği beliren bir haber yayınladı. ABD’nin böylece askeri varlığını artırmak istediği belirtildi.

Deniz üssü tahsis edildi

Geçen yıl, Dedeağaç’ta iki ülkenin anlaşması kapsamında ABD’ye deniz üssü tahsis edilmişti. Dedeağaç’a 101. ABD Hava İndirme Tümeni’ne ait Skorsky helikopterler ile askeri araçlar ve mühimmat indirilirken, üssün açılış törenine Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos, ABD’nin Atina Büyükelçisi Goeffrey Pyatt ile Dedeağaç’ta konuşlu Yunan 12. Mekanize Piyade Tümeni’nin Komutanı katılmıştı.

Boğazlara alternatif rota

Yunan Kathimerini gazetesi de Washington’un Dedeağaç’a altyapı yatırımlarıyla İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı’na alternatif bir rota oluşturmayı planladığı ileri sürülmüştü. Yazıda, ABD’nin Dedeağaç limanını Karadeniz ve Kafkaslar ile bağlantı amacıyla kullanmayı planladığı, bu planların gerçekleşmesi halinde bölgede deniz taşımacılığı ve askeri nakliyatın doğasının değişeceği belirtilmişti.

Girit’e de konuşlanıyor

ABD yalnız Dedeağaç’a değil, Doğu Akdeniz’i kontrol etmek amacıyla Girit adasına da yoğun yığınak gerçekleştiriyor. Bu çerçevede “Yüzen askeri üs” diye nitelenen ABD donanmasının en büyük gemilerinden biri olan USS Hershel Woody Williams adlı savaş gemisi, kalıcı olarak Girit Adası’nın Suda Körfezi’ndeki ABD askeri üssüne demirledi. Geçen yıl Girit’i ziyaret eden eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geminin adada kalıcı olduğunu açıklamıştı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar