BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Gündem

Ülkücü Fırat Yılmaz Çakıroğlu kimdir? Neden öldü

Ülkücü Fırat Çakıroğlu cinayeti, 20 Şubat 2015'te Ege Üniversitesi'nde başlayan karşıt görüşlü öğrencilerin kavgası sonrası Fırat Yılmaz Çakıroğlu isimli öğrencinin bıçaklanarak öldürülmesi olayıdır. Olay sonrası yapılan yargılamalarda, Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Nurullah Semo tutuklandı. Fırat Yılmaz Çakıroğlu kaç yaşında öldü? Fırat Yılmaz Çakıroğlu hangi üniversitedeydi? Fırat Yılmaz Çakıroğlu katilinin cezası ne oldu? Fırat Yılmaz Çakıroğlu katili kimdir?

Abone OlGoogle News
20 Şubat 2021 08:04

Fırat Yılmaz Çakıroğlu, Ege Üniversitesi Tarih Bölümünde eğitim gördüğü sırada bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusuydu ve 4. sınıftaydı. Peki, Fırat Çakıroğlukaç yaşında? Fırat Çakıroğlu neden öldü, ne zaman öldü?

10 ADIMDA ÜLKÜCÜ FIRAT ÇAKIROĞLU CİNAYETİ

  • Ellerinde, taş, sopa, bıçak ve satır bulunan öğrencilerin kavgası, Edebiyat Fakültesi önünde bulunan kafe yanındaki güvenlik kamerası kayıtlarına göre saat 16.45’te başladı.
  • Yaklaşık 3 dakika süren karşılıklı taş atmadan sonra sol görüşlü öğrenciler kaçmaya başladı. Bu sırada elinde sopa olduğu tahmin edilen Nurullah Semo'nun kafenin içine girdiği belirlendi.
  • Nurullah Semo’nun ardından kafeye giren Fırat Çakıroğlu, tam 30 saniye sonra dışarıya çıktı ve kafenin önünde bulunan bir sandalyeye oturdu. Bacaklarının kanadığı ve acı çektiği görülen Fırat Çakıroğlu’nun yardımına önce arkadaşları koştu.
  • Bıçak darbesiyle atar damarı kesilen ve aşırı kan kaybettiği belirlenen Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun kanamasını durdurmak için bir öğrencinin montunu çıkardığı ve kanamanın olduğu yere bastırdığı görüldü.
  • Kameralar, Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun oturduğu sandalyede bayıldığını, bazı arkadaşlarının sinir krizi geçirdiğini ve telaşlı bir şekilde cep telefonu ile arama yaptıklarını görüntüledi. Yaklaşık 7 dakika sandalye üzerinde bekleyen ve aşırı kan kaybından dolayı baygınlık geçiren Fırat Yılmaz Çakıroğlu, daha sonra arkadaşları tarafından alınarak taşınmaya başlandı.
  • Fırat Yılmaz ÇakıroğluÜlkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu idi
  • Fırat Yılmaz Çakıroğlu, 20 Şubat 2015'te Ege Üniversitesi'nde başlayan bu kavgası sonrasında hayatını kaybetti.
  • Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun katili Nurullah Semo olarak açıklanmıştı.
  • Nurullah Semo hakkında "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından ise 15 yıl hapis cezası verilmişti
  • Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun bugün 6. Ölüm yıl dönümü! Sevenleri tarafından anılmaya devam ediyor.
 

ÜLKÜCÜ FIRAT YILMAZ ÇAKIROĞLU KİMDİR?

Fırat Yılmaz Çakıroğlu, 1 Ocak 1991 tarihinde Konya'nın Akşehir ilçesinde dünyaya geldi. Babası Fuat Mahir Çakıroğlu ile annesi Özlem Çakıroğlu'nun tek çocuğuydu. 1996 yılında öğretmen olan annesi nedeniyle Diyarbakır'da ilkokul yıllarını geçirdi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisiydi. Aynı fakültede formasyon dersleri alan Fırat Çakıroğlu, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu idi.

ÜLKÜCÜ FIRAT YILMAZ ÇAKIROĞLU NERELİ?

Ülkücü Fırat Yılmaz Çakıroğlu, karşıt görüşlü öğrenciler ile girdiği tartışma sonucu bıçaklı saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden ülkücü Ege Üniversitesi öğrencisi. 1 Ocak 1991 yılında Konya'nın Akşehir ilçesinde doğdu.

ÜLKÜCÜ FIRAT YILMAZ ÇAKIROĞLU NE ZAMAN ÖLDÜ, NEDEN ÖLDÜ?

Fırat Yılmaz Çakıroğlu, 20 Şubat 2015'te Ege Üniversitesi'nde başlayan karşıt görüşlü öğrencilerin kavgası sonrası bıçaklanarak hayata veda etti. Cinayetin sanığı 880 gün süren yargılanma döneminden sonra terör örgütü üyeliğinden 15 yıl, kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

ÜLKÜCÜ FIRAT YILMAZ ÇAKIROĞLU'NUN KATİLİ NURULLAH SEMO KİMDİR? NURULLAH SEMO'NUN CEZASI NEDİR?

Ege Üniversitesinde 20 Şubat 2015'te öğrenciler arasında çıkan kavgada, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmıştı. Gözaltına alınan Sosyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Nurullah Semo tutuklanmıştı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Semo hakkında "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından ise 15 yıl hapis cezası verilmişti.

Bu kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Semo'ya verilen "kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yerinde bulmuş, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından 15 yıl hapis cezasını ise kaldırmıştı. Daire, sanığın, "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine karar vermişti.

Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükmün de temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesine geldi.

- "PKK'nın Ege Üniversitesindeki eylemlerine açıkça karşı çıkardı"

Daire, Bölge Adliye Mahkemesinin kararını onadı.

 

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararında, olayın meydana geldiği Ege Üniversitesi kampüsünde yer alan ve daha önce etkisiz hale getirilen bir teröristin adının verildiği sözde "Hozan Serhat Alanı" şeklinde nitelendirilen bölgenin süreklilik arz edecek şekilde silahlı terör örgütünün eylem ve propagandasına sahne olduğu, maktulün olay öncesinde PKK silahlı terör örgütünün Ege Üniversitesindeki eylem ve faaliyetlerine açıkça karşı çıkıp tepki göstererek bu yönde basın açıklaması yaptığı aktarıldı.

Sanığın önceden silahlı bölücü terör örgütü PKK-Kongra/Gel sempatizanı olduğu belirtilen kararda, üniversitede bölücü terör örgütünün gençlik yapılanması ve sempatizanları tarafından düzenlenen eylemlere katılan sanığın, üniversitede oluşan gruplaşmalarda örgüte sempati duyanların yanında yer aldığı ifade edildi.

Kararda, örgüt sempatizanlarının kurduğu alanda bulunan, okulda kendilerini ülkücü olarak adlandıran öğrenci grubuyla zaman zaman cebir şiddete ve tehdide yönelik olaylara katılan sanığın, olay günü de daha önce aralarında hiçbir kişisel husumet bulunmayan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun vücudundaki hayati bölgelerini hedef alarak vurduğu bıçak darbeleri sonucu ölümüne sebebiyet verdiği belirtildi.

Sanığın PKK silahlı terör örgütünün amaç ve faaliyeti doğrultusunda bu eylemi gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı vurgulanan kararda, yapılan yargılama sonunda "sanığın üyesi bulunduğu silahlı terör örgütünün, devletin birliğini bozma ve ülke topraklarından bir kısmını devlet idaresinden ayırma amacına yönelik olarak vahamet arz eden olayları gerçekleştirdiği, sanığın eyleminin amaç suçun işlenmesi doğrultusundaki örgütsel bağlılık ve ülke genelindeki organik bütünlüğüne göre amacı gerçekleştirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduğu" şeklindeki gerekçeler nedeniyle suç vasfının doğru tayin edildiği kaydedildi.

Kararda, sanığın kasten öldürme suçunun da sabit olduğu belirtilerek, bu nedenlerle Bölge Adliye Mahkemesi hükümlerin onanmasına karar verildiği bildirildi.

ÜLKÜCÜ FIRAT YILMAZ ÇAKIROĞLU'NUN HATIRALARI

Ölümü üzerine Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun adı, Tarsus'ta adına açılan spor merkezine, Nazilli'de bir parka verilmiştir.Elvankent'te de adına bir hatıra ormanı oluşturulmuştur. İzmir'in Menderes ilçesinde bir spor tesisine ve Aliağa ilçesinde yapılan bir parka, Manisa'da bir kavşağa adı verilmiştir.

HaberTurk Köşe Yazarı Prof. Dr. Kürşat Zorlu ''Fırat Çakıroğlu bir Terör Şehididir'' yazısında Fırat Çakıroğlu'nun ölümü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İşte Prof. Dr. Kürşat Zorlu'nun köşe yazısı

''Fırat Çakıroğlu bir Terör Şehididir!''

''Geçmişte yaşanmış önemli olayların tekrar hatırlanması, nesillere aktarılması toplumsal bellek denilen bilinçli bir faaliyetin harekete geçirilmesi demektir. Bu aslında hem geçmişle bir yüzleşme hem de gelecekte nerede olunması gerektiğini irdeleyen bir toplumsal gerekliliktir. Maurice Halbwachs, toplumsal belleğin ancak onu taşıyanlarla birlikte var olabileceğinden bahseder. Yani bellek ayakta kaldığı sürece hatalardan ders çıkarmak da gayet mümkündür.

İşte bu nitelikte olaylardan birisi 6 yıl önce tam da bugün yaşandı.

20 Şubat 2015 tarihinde Ege Üniversitesi kampüsünde çıkan olaylarda Tarih bölümü öğrencisi, 1991 doğumlu Fırat Yılmaz Çakıroğlu şehit oldu. Kısa bir süre içerisinde Türkiye’nin gündemine girdi ve toplumun bir çok kesimi bu meşum hadiseye karşı durdu.

Bir dönem sözde çözüm sürecinden faydalanarak üniversitelerde gücünü artıran PKK terör örgütünün (diğer alt yapılanmaları) bu olayla bağlantısı mahkeme kayıtlarına da geçti. Her ne kadar o dönemin kimi haber kaynaklarında “Karşıt görüşlü öğrenciler arasındaki kavga” şeklinde ifade edilse de sebep ve sonuçlarıyla irdelendiğinde bunun içerisinde PKK terör örgütünün amaç ve faaliyeti olduğu hukuken de onaylandı.

Öyle ki; İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi Fırat Çakıroğlu’nun katili N.S hakkında, "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından da 15 yıl hapis cezası verdi.

Bu karar İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne götürüldü ve 2. Ceza Dairesi, sanığa verilen "kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yerinde buldu. Ayrıca sanığın "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine karar verdi. Bölge Adliye Mahkemesinin bu kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne geldi ve karar burada da onandı.

Söz konusu mahkeme kararının özellikle şu bölümünü paylaşmak yerinde olacaktır:

“Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ölümüne sebebiyet veren sanığın PKK silahlı terör örgütünün amaç ve faaliyeti doğrultusunda bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşılmakla; …Sanığın üyesi bulunduğu silahlı terör örgütünün Devletin birliğini bozma ve ülke topraklarından bir kısmını Devlet idaresinden ayırma amacına yönelik olarak vahamet arz eden olayları gerçekleştirdiği, sanığın kabul olunan eyleminin amaç suçun işlenmesi doğrultusundaki örgütsel bağlılık ve ülke genelindeki organik bütünlüğüne göre amacı gerçekleştirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduğu belirlenmiştir...”

Bu yazılanlar iki açıdan önemlidir. Birincisi artık Türk milleti için sembol bir isim haline gelen Fırat Çakıroğlu tıpkı diğer terör şehitleri gibi PKK tetör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda şehit edilmiştir. Bu vesileyle Aybüke Yalçın, Necmettin Yılmaz, Eren Bülbül ve nice şehitlerimizi rahmetle anıyorum. İkincisi son dönemde teröre karşı verilen yoğun mücadelenin yanı sıra terörün ideolojik temellerinin ve insan kaynağı devşirme alanlarının ne kadar önemli olduğunun da bir tür ifadesidir.

Öte yandan bu anma günü vesilesiyle her yıl olduğu gibi şehit Çakıroğlu’nun babası Fuat beyi aradım. Uzun uzun sohbet ettik. Hafta sonu yasakları sebebiyle dün mezarı başında anma töreni gerçekleşmiş. Ayrıca şu ifadesi çok önemliydi: “Bilmenizi isterim ki; Fırat, tüm Türk milletinin evladı ve ortak değeridir.”

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar