BIST9.722,09%0,80
USD32.5363%-0.06
EURO34,7985%-0.19
ALTIN2.421,65%-0.35
Gündem

LGBT neden ‘gökkuşağı’ bayrağını kullanıyor?

Ülkemizde LGBT derneklerinin çoğalması, toplum arasında büyük tepkileri de beraberinde getiriyor. Peki, LGBT’li sapkınlar neden ‘Gökkuşağı’nı bayraklarında kullanarak simgeleştiriyor. Detayları haberimizde…

Abone OlGoogle News
28 Aralık 2020 12:24

Son dönemlerde LGBT’li sapkınlar ülkemizde ‘normalleştirilmeye’ çalışılıyor. Çeşitli ifadelerle sapkınlık hayatın içine sokulmaya çalışılırken ‘Gökkuşağı’ simgesi de kullanılıyor.

Peki, bu gökkuşağı simgesi nereden geliyor, hangi gerekçe ile kullanılıyor?

Gökkuşağı bayrağı, bir gökkuşağının renklerinde olan şeritler içeren rengârenk bir bayraktır. Birçok gökkuşağı bayrağının tasarımı "geleneksel" (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşe) renk düzenini takip etmektedir.

Gökkuşağı bayraklarının kullanımı çok eski bir gelenektir; dünya çapında birçok kültürde çeşitlilik, içericilik, umut ve arzunun bir simgesi olarak gösteriliyor.

Günümüzde birbiriyle bağlantısı olmayan bir sürü gökkuşağı bayrağı kullanılmaktadır. Bunların belki en çok bilinen örneklerinden gay pride'i simgeleyen "gurur bayrağı"dır. Barış bayrağı da özellikle İtalya'da çok yaygın ve kooperatif bayrağı, uluslararası dayanışmayı simgeliyor. Gökkuşağı bayrağı, İnka İmparatorluğu'nun mirasını ve And halkı hareketlerini temsil etmek için de Andlılar tarafından kullanılır.

Gökkuşağı bayrağının eşcinsel sapkınlar tarafından ilk kullanımı 1978 yılında San Francisco Gay ve Lezbiyen Özgürlük Günü Yürüyüşü sırasında oldu.

Gökkuşağı bayrağı benzeri simgelerin oluşturulması da yol açtı: özgürlük yüzükleri ve iğneler gibi. Bayrağın birçok farklı uyarlaması da yapıldı. Bunlar arasında ABD bayrağını andıran yıldızlı bir uyarlama ve diğer eşcinsel simgelerin eklendiği çeşitli tasarımlar sayılabilir.

Gökkuşağı bayrağı, eşcinsel kimliğini saklamayan sanatçı Gilbert Baker tarafından 1978 yılında tasarlandı. Baker daha sonra, ABD'de yapılan seçimler sonucu senatoya girmeye hak kazanan ilk eşcinsel politikacılardan biri olan Harvey Milk'in ricası üzerine eşcinsel topluluğu için gökkuşağı bayrağını tasarladığını açıkladı. Eşcinsel sapkınlar için bir sembol tasarlamak isteyen Baker, bayrakları onuru simgelediği iddiasıyla semboller olarak görüyordu ve bu sebeple bayrak tasarlamaya karar verdi.

Baker daha sonra verdiği bir röportajda, bir bayrağın, eşcinsel bireylerin görünebilir olması ve gerçek hayatta var olduklarının anlaşılması için sembol bulma görevini karşıladığını söylemişti. Gökkuşağının gökyüzünden gelen doğal bir bayrak görevi gördüğünü söyleyen Baker, gökkuşağının 8 rengini, LGBTi bayrağı oluşturmak için kullandı ve her bir renge anlamlar yükledi.

Gökkuşağı bayrağındaki pembe renk cinsiyeti, kırmızı renk yaşamı, turuncu renk iyiliği, sarı renk güneş ışığını, yeşil renk doğayı, turkuaz renk sanatı, nil mavisi ahengi ve mor renkse canlılığı temsil ettiği iddia ediliyor.

Gökkuşağı bayrağının ilk versiyonları 25 Haziran 1978 tarihinde düzenlenen San Francisco Gay Freedom Day Parade'ta kullanıldı. Baker ve bir grup gönüllü, gökkuşağı bayraklarını tasarladı.

Gökkuşağı bayrağı günümüzde uluslararası LGBT’li sapıklar tarafından kullanılıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar