BIST9.668,36 %1.33
USD38.8495%0,01
EURO43,7508 %0.86
ALTIN4.040,00 %0.97
Gündem

Bayrak dikerek kapanmaz! 10 bin ölü...

Amerikan AP haber ajansı Kelbecer'den çekilen Ermenistan askerlerinin yeni oluşan sınırda giriştikleri provokasyonu fotoğrafladı, Fransa Senatosu'nun kabul ettiği kepaze karar büyük tepki çekti. CNN ve Al Jazeera'ya muhabirlik yapan isim, Ermenistan'ın savaşta kaybettiği askerlerin gerçek sayısını yazdı.

Abone OlGoogle News
26 Kasım 2020 12:11

Dağlık Karabağ'da yaşadığı bozgunun ardından diz çöken Ermenistan'dan gelen yeni haber, savaş sırasında gizlenen korkunç sırrı ortaya koydu.

İşgalci Ermenistan Dağlık Karabağ'da Ağdam ve Kelbecer'i esas sahiplerine teslim etti, Azerbaycan ordusu karlı dağları aşarak zafer mührünü vurdu.

10 Kasım anlaşmasına göre iade edilen Kelbecer'e girilen yerlerden biri Göygöl ilçesine bağlı Toğanalı köyüydü, Azerbaycan birlikleri bu noktadan geçti.

France 24'ün deneyimli muhabiri Catherine Norris-Trent, gördüklerini "Azerbaycan Kelbecer'e birlikler ve askeri araçlar gönderiyor. Bu sabah konvoyda 20'den fazla kamyon saydık" sözleriyle anlattı.

Rus barış güçleri de Kelbecer bölgesinin Azerbaycan'a devri sırasında üçlü anlaşmanın uygulanmasını izledi, Rusların Azerbaycan askerleriyle buluştuğu görüntü TASS ajansı tarafından yayınlandı.

Ruslar 23 gözlem noktasında ateşkesi takip ediyor, Rus medyası bölgenin önemli dini yapılarından biri olan Dadivank Manastırı'nda halen Rus askerlerinin bulunduğunu aktarıyor.

Kelbecer'den çekilen Ermenistan askerleri ise yenilgiye doymayıp yeni sınır hattında büyük bir provokasyona girişti, kontrol noktalarına bayraklar astı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının dünyaya servis ettiği karelerde, askerlerin kontrol noktalarının yanı sıra Çerektar köyü yakınlarındaki tepelere de bayrak diktiği görüldü.

Savaş sırasında Dağlık Karabağ'dan kaçanlar ise Rusya'nın kontrolünde geri dönüyor. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, ateşkes anlaşmasından bugüne kadar 15 bin Ermeninin Hankendi'ye taşındığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca Hankendi'de hayatın yeniden normale döndüğünü bildiriyor. Resmi açıklamaya göre, şehirdeki toplu taşıma yeniden başladı, elektrik ve su temini sağlandı.

Azerbaycan Ağdam ve Kelbecer'in ardından 1 Aralık tarihinde de Laçin'i Ermenistan'dan teslim alacak ve böylece işgal sona ermiş olacak.

44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında ağır kayıplar veren Ermenistan ordusunun kaç askerinin öldüğü gizemini korurken, son gelen rakamlar şok etkisi yarattı.

Halen çok sayıda askerin kayıp olduğu biliniyor, Ermenistan 8 bin askerin ölümünü konuşmaya başladı. CNN, Al Jazeera ve The Guardian gibi prestijli medya kuruluşlarına muhabirlik yapan Neil Hauer, rakamın 10 bin bile olabileceğinin konuşulduğunu aktarıyor.

Rus uzmanlar, savaşın kaderini değiştiren Şuşa'da yol kenarlarına yığılmış ceset fotoğraflarını hatırlatıp Ermenistan'ın ateşkes anlaşmasını kabul etmesinin nedenini vurguluyor.

Silahların susmasıyla Rus barış güçleri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Azerbaycan ve Ermenistan orduları Dağlık Karabağ'daki ölü ve kayıpları arıyor. Misyonun ilk haftasında 2 binden fazla cesede ulaşıldı.

Diplomasi ve siyasi alanda ise Fransa'nın attığı skandal adımın yankıları var. Fransa Senatosu, yeryüzünde hiçbir ülkenin, hatta Ermenistan'ın bile tanımadığı işgalci Dağlık Karabağ'ın tanınmasını isteyen bir tasarıyı kabul etti.

Paris yönetimine tavsiye niteliğindeki kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Ermeni lobisinin hakim olduğu Senato'da 305 'evet', 1 'hayır' oyu kullanıldı. 30 senatör ise çekimser kaldı.

Türkiye'nin de kınandığı önerge, Senato'daki Bruno Retailleau, Patrick Kanber, Hervé Marseille, Éliane Assassi ve Guillaume Gontard olmak üzere beş siyasi parti grup lideri tarafından teklif edildi.

Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Christian Cambon, kararı Fransa'nın Ermeni halkıyla 'dostluğunun ve dayanışmasının' bir sembolü olarak gördüklerini belirtti, Senatör Patrick Kanner tanımanın 'sadece sembolik değil, aynı zamanda görev olduğunu' savundu.

Senato'daki oylamaya Fransa lideri Emmanuel Macron mesafeli yaklaşıyor. Macron hafta sonu "Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur" ifadesini kullanmıştı.

Fransa'nın Azerbaycan Büyükelçisi Zacharie Gross, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Dağlık Karabağ'ı tek taraflı olarak tanımak Fransız hükümetinin politikası değildir" mesajını paylaştı.

Karar beklendiği gibi Azerbaycan ve Türkiye'den çok sert tepki gördü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, "Bu karar Azerbaycan için sıradan bir kağıt parçasından başka bir şey değildir" ifadesini kullandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar