BIST9.693,46%1,77
USD32.5859%0.17
EURO34,7670%0.23
ALTIN2.508,51%0.97
Gündem

Ormanlarımız gözlerimizin önünde yok oluyor

Yangınlar nedeniyle ülkemizin ciğerleri olan ormanlar yok olurken, eksik işçi sebebiyle istenilen performans sergilenememesi bunda etkin bir rol oynuyor.

Abone OlGoogle News
30 Ekim 2020 13:50

Ormanlarımız gözlerimizin önünde yok oluyor. Eksik işçi sebebiyle istenilen performans sergilenemiyor. Hatay'daki orman yangınına Balıkesir'den, Muğla'dan işçi gönderiliyor. Saatlerce yol giden işçi, yol yorgunluğu, araziyi tanımaması yüzünden istenilen performansı sergileyemiyor.

Gözlerimizin önünde canlar yok oluyor. İzmir büyük yangını sonrası Cumhurbaşkanımızın 5000 işçi alın talimatı, Maliye ve Hazine Bakanının masasında imza bekliyor.

8600 kişi mevsimlik işçi olarak çalışıyor, 9 ay 29 gün sonra işsiz bırakılıyorlar.

Ormanlarda 12 ay iş varken 9 ay çalışıyor olmaları hem motivasyonu etkiliyor hem de performansı.

En iyi teknolojiyi kullana biliriz ama işçi yetersiz olursa bir adım yol alamayız ki, yangın yerine 12 dakikada müdahale ediyoruz peki nasıl? Bir yangın aracında şoför ve iki işçi müdahaleye gidiyor, altı kişi olması gereken işçi, yarı yarıya eksik müdahale yapıyor. Yer kuvvetlerinin eksik olduğu orman yangını müdahalesinde saati 50 bin TL den başlayıp 150 bin TL ye kadar yükselen helikopterler çaresiz kalıyor.

Yer unsuru eksikse helikopterin yağdıracağı su yeterince etki edemiyor. Ormanlarımız milli sermayemizdir, gözlerimizin önünde yok olmalarına izin vermemeliyiz.

Acil bir şekilde 8600 kişinin kadroya geçmesi ve 5000 işçinin de alımı yapılmalı.

5620 sayılı kanunun değiştirilerek Maliye Bakanlığı'nın onayına gerek kalmadan mevsimlik işçilerle ilgili "işveren çalıştırabilir" kısmının "işveren çalıştırır" olarak değiştirilmesi gerekir.

Orman Genel Müdürlüğü döner sermayeli bir kuruluştur. İşçilerin masraflarını karşılaya bilecek bir güçtedir. Hazine ve maliyeye yük olmayacak bir yapısı vardır. Yangın önlemeye harcanan işçi giderleri ile yangın söndürmede yanan yerlerin rehabilitasyonu ağaçlandırılmasının maliyeti karşılaştırıldığında, yangınları önlemeye alınan işçi maliyeti çok düşük kalacaktır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar