BIST9.716,77%-0,05
USD32.5424%0.02
EURO34,9251%-0.14
ALTIN2.440,70%0.18
Gündem

Azerbaycan, Ermenistan ile savaşın eşiğine geldi

Ermenistan'ın provokasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Ermenistan sivil bölgelere saldırdı. Azerbaycan ordusu karşı cevap verdi. Sınırda çatışma çıktı. Çok sayıda Ermeni asker öldü. Dünya'nın gündemine oturan sıcak gelişmede neler oldu? Nasıl yaşandı?, Nasıl Başladı?. Detaylar haberimizde

Abone OlGoogle News
28 Eylül 2020 11:22

Yıllardır dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın toprağı olan Karabağ’ı işgal eden Ermenistan uluslararası tüm hukuk kurallarını çiğneyerek ateşkesi bozdu.

Azerbaycan’ın topraklarında hak iddia eden Ermenistan askerleri önce ki gün saldırıya geçti.

Sivil yerleşim yerlerine saldırıya geçen Ermeni güçleri sivil insanları şehit etti.

Azerbaycan bu saldırıya tepkisiz kalmayarak yıllardır koruduğu ve mücadelesini sürdürdüğü Karabağ topraklarında top atışına geçti.

Sınır hattında ateşkes kurallarını daha önce de ihlal eden Ermenistan’ın saldırısına kardeş ve dost ülke Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

ALİYEV: ATEŞE ERMENİSTAN BAŞLADI, ŞEHİTLERİMİZ VE YARALILARIMIZ VAR. ERMENİSTAN ASKERİ ARAÇLARINI İMHA ETTİK" DEDİ.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'daki saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada Ermeni hedeflerinin Azerbaycan ordusu tarafından vurulduğunu açıkladı. Aliyev "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan´dır" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Ermenistan´ın sivillere yönelik saldırılarına karşı ulusa seslendi.

Aliyev, Azerbaycan Ordusu´nun saldırılara karşılık verdiğini ve Ermenistan´ın birçok askeri teçhizatının imha edildiğini açıkladı. Aliyev açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Bu sabah, ağır toplar da dahil olmak üzere çeşitli silahlar kullanılarak yerleşim yerlerimize ve askeri mevzilerimize çeşitli yönlerden ateş edildi. Düşman ateşi sonucu sivil halk ve askerlerimiz arasında zayiat var, yaralılar var. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin! Kanları yerde kalmayacak. Azerbaycan Ordusu şu anda düşmanın askeri mevzilerine ateş ediyor. Bu saldırılar sonucunda düşmanın birçok askeri teçhizatı imha edildi. Bu, Ermeni faşizminin bir başka tezahürüdür"

"Savaş hali" döneminde 21.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkışlar izne tabi olacak.

"KENDİ ÖZ TOPRAKLARIMIZI SAVUNUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Aliyev "Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan´dır" ifadelerini kullandı.

YILLARDIR ESARET ALTINDA Kİ TOPRAKLARINI GERİ ALDI

Ermenistan’ın saldırısına cevap veren Azerbaycan, Ermenistan işgali altında olan Fuzuli ve Cebrayıl’a bağlı bulunan 6 köyü yıllar sonrası tekrar kontrolü altına aldı. Köylerin geri alındığı açıklamasını ise Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptı.

Ermeni birliklere ait 22 tank, 15 OSA uçaksavar ve 18 İHA'nın imha edildiğini, Ermeni ordusunda görevli 550'den fazla askerin öldürüldüğünü duyurdu. Bakanlık ayrıca öldürülen bazı Ermenistan askerlerinin listesini açıkladı.

ERMENİ KOMUTANDAN DOĞRULAR GİBİ AÇIKLAMA GELDİ

Azerbaycan- Ermenistan hattında sıcak çatışma sürerken, Azerbaycan ordusunun ilerlediği bilgisi verildi. Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ'ın sözde komutanı Arayik Harutyunyan'dan da itiraf gibi açıklama geldi.

Harutyunyan, "Karabağ'ın güneyindeki tüm pozisyonları kaybettik. Düzinelerce ölümüz ve yarılarımız var. dedi.

Açıklamasına devam eden komutan, Azerbaycan F-16 ve Türk İHA Bayraktar kullanıyor. Azerbaycan yalnız değil, Türkiye de var" dedi.

Azerbaycan ise Ermenistan bölge komutanını doğrular nitelikte açıklama yaparak Hava tabur komutanı Yarbay Lemik Babayan’ın öldürüldüğünü ve Yarbaya bağlı askeri birliğin ağır kayıplar verdiğini açıkladı.

AZERBAYCAN’DA ‘’SAVAŞ HALİ’’ İLAN EDİLDİ

Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin bazı şehir ve bölgelerinde "savaş hali" ilan edilmesi kararı aldı.

Milli Meclis, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında yaşanan çatışmalar nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde "savaş hali" ilan edilmesi yönündeki kararını onayladı.

Olağanüstü toplantıda kabul edilen karar gereği "savaş hali" devam ettiği sürece Azerbaycan vatandaşlarının ve ülkedeki yabancıların anayasal hak ve özgürlükleri ile mülkiyet hakları kısmen ve geçici olarak kısıtlanacak.

"Savaş hali" ile bazı bölgelerde belirli saatlerde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi de öngörülüyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, ülkede ilan edilen "savaş hali"nin başkent Bakü dahil 19 il ve ilçede uygulanacağını bildirdi.

Hacıyev, "savaş hali"nin 28 Eylül saat 00.00'da başlayacağını, Bakü, Gence, Sumqayıt, Yevlah, Mingeçevir, Naftalan illeriyle Abşeron, Cebrail, Fuzuli, Beyleqan, Ağdam, Terter, Göygöl, Daşkesen, Gedebey, Tovuz, Şemkir, Qazah ve Ağstafa ilçelerinde geçerli olacağını belirtti.

"Savaş hali" döneminde 21.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkışlar izne tabi olacak.

ERMENİSTAN’IN KİRLİ PLANI RUSYA’YI OYUNA DAHİL ETMEK

İlk taciz atışının 12 Temmuz’da Ermenistan’ın provokasyonu neticesinde ateşlendiğini bilinirken Erivan’ın  yönetiminin kontrollü gerilim çıkardığını düşünen diplomatlar Tovuz bölgesindeki Azerbaycan-Ermenistan sınırı, daha Sovyetler Birliği döneminde belirlenmiş iki ülke sınırı. Azerbaycan’ın burada Ermenistan içlerine ilerlemesi durumunda Ermenistan tarafından işgalci ülke ilan edilmesinin yolu açılıyor. Böylece Ermenistan, Rusya ile aralarında bulunan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü anlaşmasının tüzüğü gereği Moskova’yı yardıma çağırabilir.

Gelişmelerin ardından ise Rusya’dan ilk açıklama geldi. Sınırında çıkabilecek bir savaş istemeyen Rusya çatışmalarda bir taraf olmadığını her fırsatta dile getiriyor. Çatışmaların ikinci gününde Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, taraflara itidal çağrısında bulunmasının ardından önceki gün Moskova, taraflar arasında arabulucu görevini üstlenmeye hazır olduğunu Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova ile ilan etti. İddialara göre Rusya lideri Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi şehrine davet ederek üçlü zirve hazırlıkları yapıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ İLK AÇIKLAMASINI YAPTI

Dünya’nın gündemine bir an da oturan Azerbaycan- Ermenistan gerilimine ise Avrupa’dan ilk tepkiler geldi.

Avrupa Birliği, Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalar çıkmasından tedirginliğini dile getirdi. Tarafların hemen ateşkes ilan etmesi gerektiği vurgulanan AB bildirisinde çatışma bölgesine tıpkı Ukrayna ile Rusya ihtilafında olduğu gibi Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) gözlemcileri yerleştirilmesi önerildi.

Yaşanılan gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da ilk açıklama geldi.

 ‘’KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ’’

"Ermenistan'ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkar tutumunu sürdüren Minsk üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzaktadır. Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan'ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz.

Bugün yaptığımız telefon görüşmesinde dirayetli ve kararlı duruşuna bir kez daha şahit olduğum Azerbaycan Cumhurbaşkanı kardeşim İlham Aliyev'e ifade ettiğim gibi, Türkiye 'tek millet, iki devlet' anlayışıyla, Azerbaycanlı kardeşleriyle dayanışmasını güçlendirerek sürdürecektir." Dedi.

Ermenistan’ın saldırısı sonrası Dünya’nın çeşitli bölgelerinde yaşayan Azerbaycan vatandaşları bir araya gelerek gösterilerde bulundu. Gösteriler bazı ülkelerde sokak kavgalarına dönüştü.

Rusya ve İngiltere de meydana gelen olaylarda duruma tepki gösteren Azerbaycan vatandaşlarına Ermeniler saldırdı.

LONDRA ve MOSKOVA’DA OLAYLAR ÇIKTI

Rusya’nın başkenti Moskova’da da benzer bir Ermeni provokasyonu yaşandı. Gece saatlerinde kapalı olan bir Azeri lokantasına saldırı düzenledi. İşyerinden soygunda yapıp para çalan Ermeni grup hakkında Moskova polisi çalışmalarını başlattı.

Kardeş ve dost ülke Azerbaycan’ın Ermenistan’ın saldırısı sonrası yaptıkları askeri operasyon ve siyasi açıklamalarla olabilecek tüm senaryolara karşı hazırlıklı olduğunu tüm Dünya’ya gösterdi.

BARBAROS BALABAN

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar