BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Gündem

Tarih ve yer belli oldu! Savaş uçakları… Yunanistan imza atıyor

Gelecek hafta Oruç Reis'in Meis yakınlarına gelebileceğini yazan Yunan medyası, Başbakan Miçotakis ve Fransa lideri Macron'un ise bu Perşembe günü buluşacağını yazıyor. Türkiye korkusuyla oturulan masada savaş uçakları, denizaltılar ve fırkateynlerin de olduğu silah satışı var, 10 milyar euro tutarındaki anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Abone OlGoogle News
07 Eylül 2020 14:18

12 Eylül'de NAVTEX süresi biten ve uzatılması beklenen Oruç Reyis'in faaliyetleri Yunan medyasında manşetlerde. Kathimerini'de Vassilis Nedos imzasıyla yayımlanan analizde Oruç Reyis sismik araştırma gemisi ve yanındaki Türk donanmasının zaman zaman Yunan kıta sahanlığına girdiği ileri sürüldü, Meis adasına ise mesafenin 35 deniz mili olduğu yazıldı.

12 Eylül'den sonra Oruç Reyis'in Meis'in yanı başında belirebileceğini savunan Nedos, Atina'nın üçü ana olmak üzere en kötü dört senaryoya hazırlandığını bildiriyor. Bunlardan ilki, NAVTEX ilan ederek Meis çevresini 6 mile kadar kapatmak.

İkinci senaryo, Türkiye'nin NAVTEX'ine göre Oruç Reyis yalnızca Meis değil Rodos, Kerpe ve Girit gibi adaların yakınlarında da tarama yapabiliyor. Buna karşılık Atina Mısır'la yaptığı anlaşmayı sahaya sürecek. Nedos'a göre, iki ülkenin imzaladığı ve Türkiye'nin yok hükmünde saydığı söz konusu anlaşma bölgeyi kapsıyor.

Üçüncü senaryo ise, Oruç Reyis Meis'e altı mil kadar yaklaşmasa da bir psikolojik savaşın verilmesi. Kaş'a konuşlanıp Meis'ten görüntü alan televizyon kameraları naklen yayın yaparken, adadaki Yunan askerleri de ekrana geliyor.

Açıkça sorunlu ancak gerilimi daha az tırmandıran dördüncü bir senaryoda, 'Oruç Reis' mevcut konumunun biraz kuzeyine doğru hareket edecek ve bu, bölgedeki endişeyi ve anlaşmazlığını silahlı kuvvetlerin çatışmasına gerek olmadan devam ettirecek.

Yazara göre, Atina'da tüm askeri seçenekler masada ancak aynı zamanda Berlin ve Washington odaklı diplomatik çabalar da tüm hızıyla sürüyor.

Kathimerini'deki bir başka haberde, Yunanistan'ın halihazırdaki en önemli müttefiki Fransa'dan Türkiye'yi hedef alan yeni açıklamalar var. Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ankara'yı müzakerelere başlama veya yaptırımla tehdit etti.

24-25 Eylül tarihinde AB zirvesinin toplanacağını hatırlatan Fransız bakan Le Drian Türkiye'nin geri adım atmaması halinde yaptırımın gündeme geleceğini iddia etti, "Elimizde az seçenek yok ve Ankara bunu biliyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye 'havuç ve sopa' göstereceklerini söyleyerek büyük tepki çeken Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi yaptı. 15 Eylül'de Atina'yı ziyaret edeceği bildirilen Michel, beklendiği gibi Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a tam destek verdiğini Miçotakis'e iletti.

Ethnos gazetesi ise, 10 Eylül'de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Fransa lideri Emmanuel Macron'un Akdeniz'deki Korsika Adası'nda buluşacağını yazıyor. Görüşmenin detayları da netleşmeye başladı.

Yunan medyası, Miçotakis-Macron randevusunda 18 Rafale jetinin satışı için imzaların atılabileceğini bildiriyor. Medyaya göre, Türkiye korkusuyla Fransa'ya sığınan Yunanistan ayrıca Rafale savaş uçaklarının yanı sıra denizaltılar, fırkateynler ve Mirage 2000 jetleri almayı planlıyor.

Yunanistan'ın silahlanmasının faturası ise, ilk hesaplamalara göre yaklaşık 10 milyar euro. Yunan ordusu ayrıca 5 bin kadar profesyonel piyadeyi de askere alacak.

Kathimerini gazetesi, Yunan Başbakanı Miçotakis'in geçen hafta Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve Donanma Komutanı Stylianos Petrakis'le ordunun gücünün artırılmasını masaya yatırdığını aktarıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar