BIST9.098,77%0,21
USD32.3731%0.09
EURO34,9927%-0.07
ALTIN2.325,80%0.23
Gündem

Yunan başbakanı gerilimi tırmandırıyor! Küstah yanıt

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, NATO'nun "Türkiye ve Yunanistan çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldı" açıklamasına küstah yanıt verdi.

Abone OlGoogle News
04 Eylül 2020 12:16

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, NTO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Türkiye ve Yunanistan çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme yapma kararı aldı" açıklamasına yanıt verdi. Miçotakis, "Türkiye herhangi bir diyaloğa başlamadan önce tehdit politikasından vazgeçmeli" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yunan medyasında Türkiye ile gerginliği tırmandırmaya çalışan haberler yer aldı. Yunan medyasından To Vima gazetesi ise, "Bir dizi öneriyi içeren anlaşmanın, Yunan tarafının özellikle Doğu Akdeniz'den "Oruç Reis"in ayrılmasına ilişkin isteklerini karşılamıyor gibi görünüyor." yorumunu yaptı. İşte tansiyonun yükseldiği Doğu Akdeniz'den son gelişmeler...

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün Türkiye ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşmeler yapmak üzere mutabakata vardığını açıkladı.

Stoltenberg, yazılı açıklamasında, "Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz'de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO'da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, "NATO dayanışması ruhu içinde gerilime çözüm bulmak için tüm ilgili müttefik ülkelerle yakın temas içinde kalmaya devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri'nin "Türkiye ve Yunanistan çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak için teknik görüşme kararı aldı" sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

"NATO Genel Sekreteri Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimin azaltılması, deniz ve hava unsurları arasında istenmeyen kazaların önlenmesi için bir inisiyatif almıştır." şeklinde başlayan açıklama, şöyle devam ediyor:

"Ülkemiz tarafından da desteklenen bu inisiyatif Genel Sekreterin bugün açıkladığı üzere, iki ülke arasında NATO bünyesinde askeri - teknik nitelikteki görüşmelerin başlatılmasına matuftur.

"Ayrıştırma (de-confliction) odaklı bu görüşmeler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ikili meselelerin çözümüne değil, esasen iki ülke askeri makamları arasında evvelce ikili düzeyde de ele alınan düzenlemelerle alakalıdır. Yunanistan’ın NATO Genel Sekreteri’nin bu inisiyatifine destek vermesini bekliyoruz.

"Diğer taraftan, ülkemizin Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelere, uluslararası hukuk çerçevesinde, adil ve hakkaniyete uygun kalıcı çözümler bulunması için, önkoşulsuz olarak diyaloğa hazır olduğunu bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isteriz."

Doğu Akdeniz'de gerilimi artıran Yunanistan'ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten ise az önce Türkiye açıklaması geldi. Miçotakis, "Türkiye herhangi bir diyaloğa başlamadan önce tehdit politikasından vazgeçmeli" dedi.

Yunan medyasından To Vima gazetesi ise, "Bir dizi öneriyi içeren anlaşmanın, Yunan tarafının özellikle Doğu Akdeniz'den "Oruç Reis"in ayrılmasına ilişkin isteklerini karşılamıyor gibi görünüyor." yorumunu yaptı.

"To Vima"nın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün öğleden sonra Atina ile Ankara arasındaki gerilimi azaltmanın çeşitli yollarını öneren bir belgeyi Yunanistan ve Türkiye'nin askeri temsilcilerine sundu.

Yunan medyasına göre bir dizi öneriyi içeren bu belge, Yunan tarafının isteklerini karşılamıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar