BIST10.366,16%-0.04
USD40.406%0,07
EURO46,9905 %-0.01
ALTIN4.357,25 %0.16
Gündem

KÜLTEPE EKONOMİ ZİRVESİ’NDE EKONOMİYE DAİR GÜÇLÜ MESAJLAR VERİLDİ

.

Abone OlGoogle News
14 Haziran 2025 14:39


Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından Kayseri şubesi ev sahipliğinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Zirvede konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Türkiye’nin üretim gücü, ihracat başarıları ve küresel düzlemdeki adalet arayışı üzerine önemli değerlendirmelerde bulunurken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘’Gayri safi yurtiçi hasılamız 2025 yılının ilk çeyreği itibariyle 1 trilyon 371 milyar dolara yükselerek tüm zamanların milli gelir rekorunu yenilemiştir" derken, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, İsrail’in vahşet yaptığına değinerek, etnik temizliği de geçtik, soykırım yapıyor dedi. 

Zirveye Ticaret Bakanı Ömer Bolat başta olmak üzere, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, milletvekilleri, Kayseri Valisi, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı, büyükelçiler, iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda bürokrat katıldı. 
Kültepe ekonomi zirvesinin yalnızca bir iş dünyası buluşması değil; bir vizyon, düşünce ve üretim platformu olduğunu belirten ASKON Genel Başkanı Aydın konuşmasını şu konulara değindi;
“TÜRKİYE, KÜRESEL MARKALAR ÜRETEN BİR ÜLKE OLMA YOLUNDA”
Aydın, pandemi sonrası dönemde yaşanan küresel gerilimlere rağmen Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürdüğünü vurguladı. 2025’in ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 2 büyüdüğünü hatırlatan Aydın, Mayıs ayı ihracatının 24,8 milyar doları aştığını belirtti. Bu başarının arkasında Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu desteklerin ve ihracatçıların kararlı çalışmalarının olduğunu ifade etti.
“GERÇEK REKABET ALIN TERİYLE OLUR”
Kültepe'nin taş tabletlerinden bugünün blok zincir teknolojisine uzanan süreçte, ticaretin temelinde her zaman şeffaflık ve güven yatmıştır. Bugün dünya ne yazık ki büyük güçlerin çatışma sahasına dönmüş durumdadır. Bir yanda Rusya-Ukrayna savaşı, diğer yanda Amerika'nın küresel yayılmacı politikaları, en dramatik örneğiyle İsrail’in Gazze'de yürüttüğü insanlık dışı saldırılar… 
İşte tam da bu noktada; barışı önceleyen, mazlumların hamisi olan, “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek küresel adaleti savunan bir Türkiye ve onun kararlı liderliği tüm insanlık adına umut ışığıdır. Bizler iş dünyası olarak bu duruşu destekliyor, Sayın Cumhurbaşkanımıza gönülden teşekkür ediyoruz. 
Zira biliyoruz ki, “Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur.” Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. Bu duygularla inşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha fazla çalışacağız. 


BAKAN BOLAT: ‘’TÜM ZAMANLARIN MİLLİ GELİR REKORU’’
ASKON Tarafından Kayseri’de düzenlenen Kültepe Ekonomi irvesi’nde genel bir ekonomi değerlendirmesi yapan Bakan Bolat bu hususta şunları söyledi;

Ticaret Bakanlığı olarak, gerek verdiğimiz devlet destekleri ile gerekse ihracatta sağladığımız kolay ve uygun maliyetli finansman imkanları ile Kayserili ihracatçılarımızın yanında güçlü bir şekilde olduğumuzu ifade etmek isterim. Kayseri ilimize mal ihracatı kapsamında, 2024 yılında 292,6 milyon TL, 2025 yılında ise halihazırda 50 milyon TL destek sağladık. Yine hizmet ihracatına sağladığımız destekler çerçevesinde, Kayseri’de bilişim, eğitim, lojistik ve sağlık turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren yararlanıcılara 6,3 milyon TL destek ödenmiştir. 2024 yılında Kayseri’nin ihracatına Eximbank tarafından toplamda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında finansman desteği sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

TÜM ZAMANLARIN MİLLİ GELİR REKORU YENİLENMİŞTİR

"Gayri safi yurtiçi hasılamız 2025 yılının ilk çeyreği itibariyle 1 trilyon 371 milyar dolara yükselerek tüm zamanların milli gelir rekorunu yenilemiştir"

Gayri safi yurtiçi hasılaya değinen Bakan Bolat; "2023 yılında tarihimizde ilk kez 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1 trilyon 130 milyar dolara ulaşmıştı. 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla ise 1 trilyon 371 milyar dolara yükselerek tüm zamanların milli gelir rekorunu yenilemiştir. Diğer taraftan kişi başı gelirimizi 3 bin 600 dolar seviyesinden 15 bin 463 dolara yükselttik. 2025’in ilk çeyreğinde ise kişi başına gelirimiz 15 bin 971 dolara ulaştı. Öte yandan 2025 yılı birinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi 19 çeyrektir üst üste büyümeye devam etmiştir. 2025 yılının ilk çeyreğinde GSYH geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 2,0 artmıştır. Son 22 yıllık dönemde ise yıllık ortalama büyüme oranımız yüzde 5,3 olarak gerçekleşti. Diğer yandan 2025 yılı ilk çeyreğinde GSYH, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1,0 artmıştır. Burada da net mal ve hizmet ihracatının katkısı 1,1 yüzde puan olmuştur" şeklinde konuştu.


"Türkiye’nin; dünya üretimi ve ticaretindeki ağırlığında ve uluslararası doğrudan yatırımlardaki payında ciddi artışlar yaşandığını memnuniyetle ifade etmek isterim" diyen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat; "Birçok sektördeki üretim ve ihracat kapasitesinin ve dinamizminin bir sonucu olarak Türkiye’nin küresel mal ihracatındaki payı 1980’den bu yana 7,7 katına çıkmıştır. Bu, uluslararası pazarlara entegrasyonumuzun derinliğini ve ihracat odaklı büyüme stratejimizin etkinliğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. 1973 yılında yılda 1 milyar dolar, 1987 yılında ayda 1 milyar dolar, bugün ise günde 1 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan bir büyüklüğe ulaştık. Böylece, 1980’de yüzde 0,14 ve 2002’de yüzde 0,55 seviyelerinde bulunan küresel mal ihracatından aldığımız pay 2024 yılı itibarıyla yüzde 1,07’ye yükselmiştir. Küresel mal ihracatındaki payımızdaki artışın yanında küresel hizmet ihracatındaki payımızda da artış yaşanmaktadır. Türkiye, 2024 yılında küresel hizmet ihracatında aldığı yüzde 1,32’lik pay ile dünya hizmet ihracatında 22. sırada yer almıştır. Yine uluslararası doğrudan yatırımlardaki payımızda da belirgin artışlar olduğu görülmektedir. 2002 yılında yüzde 0,18 seviyesinde olan küresel doğrudan yatırımlardaki payımız 2023 yılı itibari ile yüzde 0,78’e yükselmiştir" diye konuştu.

AKAR: İSRAİL VAHŞETLER YAPIYOR 
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar; Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşan Akar, İsrail’in İran’a karşı gerçekleştirdiği saldırılara değinerek, "İsrail vahşetler yapıyor. Etnik temizliği de geçtik, soykırım yapıyor. Gazze ve Lübnan Bunlar yetmedi, şimdi İran ile bir mücadeleye girişti. Haksız ve hukuksuz bir mücadele. Bunlar inşallah bir gün mutlaka belalarını bulacak ve hukuk karşısında hesabını vereceklerdir. Bu kadar masum insanı, kuvözdeki bebekleri Onların adaleti var, Allah’ın adaleti var. Daha gözü açılmamış kuvözdeki bebeklerin, çocukların, kadınların, ellerinde silah olmayan, hiçbir gücü olmayan, hiçbir tehdit oluşturmayan insanların hesabını biz soramasak da Allah bunun hesabını soracak. Biz buna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

OLAYLARI DİKKATE ALMAMIZ LAZIM
Türkiye’de de güvenliğin olmazsa olmaz olduğunu getiren Akar, "Sıkıntılar ve meseleler büyük. Etrafımızda olayları dikkate almamız lazım. Rusya-Ukrayna savaşı dahil etrafımızda bazı tehdit ve tehlikeler gelişiyor. Savaş dediğiniz zaman insanlara uzak geliyor ve "şimdi sırası mı" diyorlar. Öyle değil. Eğer 1 sene sonra başımıza bir şey gelecekse, bugünden itibaren bir tedbir alınmıyorsa çok geç kalmışız demektir. Onun için bizim bu konulardaki çalışmalarımızı olabildiğince dikkatli şekilde savunma ve güvenliği tehir etmeden büyük faaliyetler önemli. Savunma ve güvenlik olmazsa olmazımız. Güvenlik olmazsa hanlar, hamamlar, arabalar, atlar, bahçeler, saraylar, bankalar hiçbir şeye yaramaz. Onun için savunma ve güvenlik konusunda yapmamız gereken ne varsa yapıp desteklememiz lazım" diye konuştu.

Program “İhracat Destekleri ve Finansman İmkânları”, “İş Dünyası ve İhracat”, “Faizsiz Finansal Çözümler ve İş Dünyası” ve “Kıtalararası Ekonomi ve Ticaret” başlıklı paneller ile devam etti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!