BIST8.838,60%2,13
USD34.2606%0.01
EURO37,0447%0.04
ALTIN3.016,03%-0.39
Gündem

Müsilaj geri mi dönüyor? Marmara'dan numune alındı

İzmit Körfezi müsilaj tehlikesiyle karşı karşıya. Başiskele sahil kısmında denizde parça parça beyaz tabakalar görüldü. Belediye ekipleri numune alarak TÜBİTAK-MAM'a incelemeye gönderdi.

Abone OlGoogle News
15 Haziran 2024 16:35

İzmit Körfezi'nin Başiskele sahil kısmında denizde görülen beyaz tabakalar belediye ekiplerini alarma geçirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler, tabakalardan numune alarak TÜBİTAK-MAM'a gönderdi.

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirterek, "Marmara Denizi'nde potansiyel olarak müsilaj oluşumuna neden olan organizmaların hala var olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

"POTANSİYEL TEHLİKE DEVAM EDİYOR"

Müsilajın oluşumu ile ilgili konuşan Prof. Dr. Ergül, "Marmara Denizi'nde potansiyel olarak müsilaj oluşumuna neden olan organizmaların ve bu organizmaların müsilaj oluşturmak için kullandığı ham maddelerin hala var olduğunu söyleyebiliriz. Miktarlarının da yine yüksek olduklarını görüyoruz. Dolayısıyla da müsilaj ile ilgili potansiyel tehlike ya da müsilaj oluşur mu? Evet, oluşabilir. Bunun bir süreç olduğunu, bu konuyla ilgili ya da müsilaj oluşumunun giderilmesinin ancak kapsamlı tedbirlerle mümkün olduğunu uzun süre bilim insanları kamuoyunda tartıştılar" dedi.

MÜSİLAJLA MÜCADELEDE ÖNERİLER

Müsilaj ile mücadelede önerilerini de sıralayan Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, "Özellikle atık su arıtımıyla ilgili süreçlerin, ileri teknolojilerin geliştirilmesi lazım. Nüfus yoğunluğu burada bir başka engel. Tabii Marmara Denizi'nin etrafında yaklaşık olarak 25 milyon insan yaşıyor. Bunların deşarjlarının yanı sıra ilave olarak tarımsal atıklar, belki endüstriyi de dahil edebiliriz; Marmara, bunların hepsinin buluştuğu küçük bir iç deniz. Dolayısıyla da bu atık yükünü kaldırmakta zorlandığını hepimizin çok bariz olarak 2021'de yaşanan oluşumda gördük. O bakımdan iyileştirmeyle ilgili verilen mücadelelere, çabalara herkesin destek olması gerekiyor. Bunların artırılarak sürdürülmesi gerekir ama bu süreç içerisinde dikkati elden bırakmamak lazım; tedbirli olunması lazım. Çünkü tehlike geçmiş değil" diye konuştu.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar