BIST10.891,42%0,18
USD32.9477%35.7487
EURO35,7982%42.3152
ALTIN2.529,05%0.85
Gündem

ABD'li dergiden çarpıcı analiz: Yükselen güç Türkiye

Türkiye, attığı adımlar sayesinde bölgesel ve küresel anlamda barış ve güvenliğin korunmasında öncü ülkelerden biri haline geldi. Türkiye'nin savunma sanayiinden enerji ve ticaret koridorlarına kadar bölgesel nüfuzunu artırması dünya tarafından yakından takip ediliyor. Son olarak ABD'li The National Interest dergisi Türkiye'nin yükselişini kaleme aldı.

Abone OlGoogle News
29 Mayıs 2024 17:25

Türkiye, son 20 yılda büyük bir atılım yaptı. Savunma sanayiden enerji ve ticaret koridorlarına kadar bölgesel nüfuzunu artırıyor. Komşularıyla ilişkilerini toparlıyor. Türkiye ne batı ne de doğu ekseninde yer alıyor.

TÜRKİYE'NİN YÜKSELİŞİ ABD MEDYASINDA

Kazan-kazan anlayışı ile kendi çıkarlarını düşünüyor. Türkiye'nin bu yükselişi ABD medyasının da gözünden kaçmadı.

"BÖLGEDE DAHA GÜÇLÜ BİR ÜLKE HALİNE GELDİ"

The Natıonal Interest dergisi Türkiye'nin küresel politikalarını mercek altına aldı. Rusya'nın Batı tarafından uğradığı yaptırımlara değindi. Türkiye'nin bu sayede Kafkasya'da ve Orta Asya'da gücünü artırdığını belirtti.

Özellikle de Türkiye'nin savunma sanayi, enerji ve ticaret başlıklarında bölgede daha güçlü bir ülke haline geldiğini yazdı. ABD'li dergi, Türkiye'nin Azerbaycan'la ilişkilerine de vurgu yaptı. 2020'deki Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'a verilen desteğe değindi.

Azerbaycan'ın Türkiye'nin yardımıyla Karabağ topraklarını işgalden kurtardığını belirtti. Türkiye'nin böylece Güney Kafkasya'da Rusya'nın bölgedeki askeri tekelini kırdığını yazdı.

 

"İHA PAZARINDA HAKİMİYET KURDU"

The National Interest, Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki etkisinin Hazar'ın diğer yakasında hissedildiğini de belirtti. Diğer Türk devletlerinin Ankara ile yakınlaşmaya başladığını vurguladı. İHA pazarında hızla hakimiyet kazandığının altını çizdi. Moskova'nın bölgenin tek silah tedarikçisi olarak hakimiyetini de yıktığını yazdı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI'NIN LİDERİ

ABD'li dergi Türkiye'nin önderlik ettiği Türk Devletleri Teşkilatı'na da değindi. Ticaret koridorları oluşturmaya çalıştığını yazdı. Zengezur koridorunun önemine vurgu yaptı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak bir Türk alfabesi önerdiğini de belirtti. Türkiye'nin bu adımlarıyla Rus dilinin varlığına meydan okuduğunu yazdı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar