BIST8.718,11%-1,25
USD32.3362%0.08
EURO35,1758%0.03
ALTIN2.243,48%0.00
Gündem

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Diyarbakır İş Dünyası Buluşması' programında büyüme ve enflasyon rakamlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone OlGoogle News
01 Temmuz 2022 15:50

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Büyüme devam ediyor, yılın ilk çeyreğinde büyük ve dengeli bir büyümeyi yakaladık." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamalarından satır başları;

Nisan ayı itibarıyla toplam istihdamımızı 30,4 milyona çıkardık, onun için bütçemiz, kamu maliyemiz güçlü, ülkenin tamamı üretiyor, ihraç ediyor ve istihdamı en üst düzeye getiriyor. Yıl sonu ihracat hedefimiz 250 milyar dolar, daha erken ulaşacağız.

Her ay ihracatta istisnasız rekorlar kırarak ilerliyoruz. 2023 yılında 300 milyar dolar ihracatı geçmiş olacağız. Enflasyonla mücadele için bu yıl 241 milyar TL vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Önümüzdeki dönemde de enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.

KREDİLERİ UYGUN ALANLARA VERİYORUZ

BDDK'nın düzenlemesinin amacı son derece açık, krediyi alıyorsanız, üretim yapın, ihracat yapın, istihdam oluşturun ama gidip de dövize yatırım yapmayın. Türkiye serbest piyasa güdümlü çalışan, asla bundan taviz vermeyen bir ülke. Türkiye Ekonomi Modeline saygı duymuyorsanız bile uyum sağlayın. Kredileri uygun alanlara veriyoruz.

Yatırımcının başımızın üzerinde yeri var, yeter ki aldığın krediyi düzgün yerde kullan. Selektif kredisi anlayışıyla çalışıyoruz, kredilerin dövize gidişine izin vermeyiz. BDDK açıkça diyor ki; ticari kredi alıyorsanız bunu size üretken işlerde kullanmanız için veriyoruz, bu kadar açık.

Asıl karamsarlık sebebi rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçişten kaynaklanıyor, eskisi gibi rant ekonomisi olmadığı için, artık para kazanmak için üretmek zorunda, üretmek zorunda oldukları için de karamsarlık yayıyorlar.

PROFORMA FATURALARINI İPTAL EDENLERE BURADAN ÇAĞRIM VAR; SAKIN HA, HER ŞEYİ BİLİYORUZ

Attığımız bu adımlar finansal istikrarı, selektif kredi politikamıza uygun şekilde kaynakların kullanımını sağlayacaktır. Proforma faturaları kullanıp, krediyi alıp, sonra da proforma faturalarını iptal edenlere buradan çağrım var; sakın ha, her şeyi biliyoruz."

Proforma fatura belli bir süre sonra gerçek faturaya dönüşecek, bu konuda gerekli adımları atacağımızı tüm kamuoyunun bilmesinde fayda var. Bu dönemde topladığımız verginin yüzde 43'ü gelir ve kazanç üzerinden alınmıştır. Dolaysız vergilerin toplam gelir içindeki payı artıyor.

ÜLKEMİZ DAHA İYİ SEVİYELERE TAŞINACAK

Bizler kadınlarımızın ekonomik hayata daha fazla katılmalarına önem veriyoruz. Ekonomiden siyasete ticaretten sosyal hayata katılımlarının her alanda artması ülkemizi daha ileri seviyelere taşıyacaktır. Bugün Diyarbakır'dayız, bölgemizdeyiz. Heyecan ve şevki görmek bizi umutlandırıyor. Sizler kadın kooperatifleri bünyesinde birçok fırsatı değerlendirerek rekorlar kırbaya devam eden ihracatı çok daha yukarı taşıyabilirsiniz.

BU YIL SONUNA KADAR 81 İLİMİZDE...

Bu yılın sonuna kadar 81 ilimizden en az 81 marka kooperatif çıkarmayı hedefliyoruz ve kararlıyız, 6 ayımız var. Burada duracak mıyız? Hayır. Sonrasında bu kooperatifleri ilçelerimize yayarak toplam 1 milyar doları aşan ihracatıyla 1000 marka kadın kooperatifine ulaşacağız.

Türkiye yürekli ve sağduyulu insanların ülkesidir. Vefakar, çalışkan ve güçlü kadınların ülkesidir. Bizler gayretli insanlarız. Her zorluktan sonra mutlaka bir kolaylık vardır. Bugün tüm dünya kritik dönüşüm sürecinden geçiyor. Tedarik zincirlerinden oluşan sorunlar nedeniyle bölgeselleşme eğilimleri de artıyor. Mücadele mutlak suretle daha güzel ve müreffeh yarınlara gebedir.

TÜRKİYE GÜÇLENEREK DEVAM EDİYOR

Türkiye yeni dönemde oluşan bütün fırsatları değerlendirerek küresel rekabetteki konumunu güçlendirerek devam ediyor. Sanayimizle, girişmci insanımızla farklı bir potansiyele sahip olduğumuzu unutmayın. Ortak gayretlerimizden doğan berekete olan inancımızdır. Birlikten kuvvet ve bereket doğduğunu bilen bir milletiz.

Hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek için tüm desteği vermeye devam edeceğiz. Ülkemizin dört bir köşesinde hayalleri için ter döken tüm kadınlarımızı kutluyorum.

Sloganımızda ne diyor, cesaret et. Kendi başarı hikayeni kendin yaz. Unutma ki o irade sende. Yeter ki cesaret et. Cesaretin en yüksek olduğu yer kadınlarımızda. Yarının Türkiye'sini geçmişin Türkiye'sini nasıl ki kadın inşa ettiyse bizim geleceğimizi de inşa edecek olan sizlersiniz. Sizler başımızın tacı, gönlümüzün ilacısınız. Şimdi artık siyasette değil sosyal hayatta evde değil, üreten, kazanan ve kazandıran gayret bizden bereket Allah'tandır diyen kadınlar topluluğusunuz.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar