BIST9.137,62%0,63
USD32.3693%0.08
EURO34,9722%-0.13
ALTIN2.325,28%0.21
Gündem

Uzmanlar açıkladı, tüm sürücüleri ilgilendiriyor! Ahmet Çalık’ın hayatını kaybettiği kazanın sebebi belli oldu

Geçtiğimiz gün Ankara-Gölbaşı'nda Konyasporlu futbolcu Ahmet Çalık’ın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazanın sebebi belli oldu. Açıklamada bulunan kazanın sebebinin ‘Aquaplaning-Hydroplaning’ olduğunu belirtti.

Abone OlGoogle News
13 Ocak 2022 15:47

Süper Lig ekiplerinden Konyaspor'da forma giyen futbolcu Ahmet Çalık'ın Ankara'da trafik kazasında vefat etmesinin yankıları sürüyor. Güvenlik kamerası kaydında, Çalık'ın aracının düz yolda kontrolden çıkıp şarampole yuvarlandığı görülüyor. Kazanın sebebine ilişkin henüz açıklama yok ama uzmanlar bir noktayı vurguluyor: Aquaplaning-Hydroplaning (Kızaklama).

Aquaplaning nedir, nasıl olur?

Türkiye gazetesinin haberine göre; Aquaplaning, lastiklerin biriken su üzerinde dönme hareketi yerine kayma hareketi yapması. Lastiğin ön kısmında ani su birikmesiyle suyun derinliğine bağlı ani yavaşlama gerçekleşerek kontrol kaybolur.

Çalık’ın önündeki kamyon suları dağıtıyor

Biriken suya oldukça yavaş girilmeli ve direksiyonun iki elle kuvvetli tutulması gerekir. Çalık'ın görüntülerinde de yolda su birikintisi olduğu ve öndeki kamyonun da yolda biriken suları dağıttığı göze çarpıyor.

Islak zeminde araç nasıl kullanılmalı?

Diş derinliği azalmış ve sertleşmiş lastiklere sahip bir arabanın, buzda kösele ayakkabı giymiş insandan farkı yoktur" diyen uzmanlar uyarıyor: "Lastik basıncı yanlış ve diş derinliği azalmış lastiklerin, suda kızaklama yapma ihtimali çok daha yüksektir. Lastikleriniz ıslak havada yere daha zor tutunacağı için daha yumuşak frene basma tarzı tercih edin. Sert direksiyon hareketleri kayma ihtimalini artıracaktır. Öndeki araç ile güvenli bir seyir ve fren mesafesi bırakın."

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar