BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO35,0133%-0.01
ALTIN2.326,20%0.25
Ekonomi

Yetkili isim duyurdu! "Benzin ve motorine yüzde 50 zam anlamına geliyor"

EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş, ÖTV'nin yeniden fiyatlara yansıtılmasının yüzde 50'ye yakın bir zam anlamına geleceğini belirtti.

Abone OlGoogle News
14 Ekim 2021 14:03

Akaryakıt zamlarını uygulayan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş, ÖTV'nin yeniden fiyatlara yansıtılmasının yüzde 50'ye yakın bir zam anlamına geleceğini söyledi.

ÖTV uygulaması sona ererse benzinde 2 lira 30 kuruş, motorinde 2 lira 56 kuruş, LPG'de 1 lira artış olacak ve artı KDV eklenecek...

“Devlet 31 milyar liralık gelirden feragat etti”

EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş, devletin eşel mobil sistemi ile akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını önlemek için 31 milyar liralık vergi gelirinden feragat ettiğini belirterek, bu rakamın yıl sonuna kadar 46 milyar TL seviyesine çıkmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

“ÖTV fiyatlara yansırsa yüzde 50’ye yakın zam gerekir”

ÖTV'nin yeniden fiyatlara yansıtılmasını zayıf ihtimal gördüklerini de belirten Aktaş, bu durumda fiyatlarda yüzde 50'ye yakın zam gerekeceğini belirtti. İşte EPGİS Başkanı Fesih Aktaş'ın açıklamalarından satır başları...

“Küresel tüketim hızlı bir geri dönüş yaşadı”

- Şu anki durumu, Covid-19'un enerji piyasalarına yansıması olarak değerlendirebiliriz. Salgın döneminde ekonomik hareketlilikle paralel azalan tüketim, küresel enerji üretiminde de arz fazlasına neden olmuş, geçen yıl dünyamız petrol fiyatlarında rekor düşüşleri yaşamıştı. Bu yıl aşının yaygınlaşması ve normalleşmeyle birlikte küresel tüketim, hızlı bir geri dönüş yaşadı. Gerek petrol gerekse doğalgaz üretimi, talebi karşılamak için artışa geçse de yeterli arz oluşturulamadı. Arzın az, talebin ise fazla olduğu piyasada fiyat yükselişi gerçekleşti.

“Ham petrolde varil fiyatı beklentisini 90 dolara yükselttik”

- Güçlü talep, yaklaşan kış ve bölgesel gelişmelerin enerji fiyatları üzerinde oluşturabileceği etkileri yakından takip ediyoruz. Öte yandan, ham petrol üreticisi ülke ve şirketlerin, geçen yılki tarihi seviyedeki düşük fiyatlarla yaşadığı zararlarını, şu anda yükselen fiyatlara dayanarak karşılama refleksi göstereceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle, ham petrolde yılsonu fiyat tahminimizi 85-90 dolar/varil seviyesine yükselttik.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar