BIST9.716,77%-0,05
USD32.5399%0.01
EURO34,9253%-0.14
ALTIN2.441,38%0.21
Ekonomi

Çöpe atılıyordu bu işe başladı: Şimdi paraya para demiyor

AYDIN'da yaşayan 44 yaşındaki Semra Ünal 6 yıl önce çöpe atmak yerine değerlendirmek için başladığı işe şimdi paraya para demiyor. Ünal'ın ürettiği ürünün fiyatı ise cep yakıyor.

Abone OlGoogle News
11 Ocak 2021 12:06

Kuyucak'ın kısal Kurtuluş Mahallesi'nde çiftçilik yapan, evli ve 2 çocuk annesi Semra Ünal, 6 yıl önce dilimleyip, kurutarak elde ettiği 'incir cipslerini', komşularının ve yakınlarının beğenmesi üzerine satışına başladı. Ünal, İstanbul Üniversitesi'nde Almanca İşletme öğrenimi gören kızı Gizem Ünal (25) ile 'Cennetten Gelen Gizemli Tatlar' adıyla proje hazırladı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu. Anne-kızın projesi birinci seçilip, 30 bin TL hibe desteği aldı. 

Üretime başlayan ve ilk yıl 400 kilogram incir cipsi elde eden Ünal, ilgini büyük olmasıyla üretimini 7 tona kadar çıkardı.

Semra Ünal kızı Gizem Ünal ile incir cipsi başta olmak üzere Aydın'a özgü ürünleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'da düzenlenen bir toplantıda tanıttı. Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a incir cipsi ikramı da yaptı.

Anne-kız, incir cipsine, 'Trabzon hurması' olarak da bilinen cennet hurmasını da kendi geliştirdiği yöntemlerle kurutarak ekledi. 

Zamanla da bu ürünlere erik kurusu, incir sirkesi, erişte, zeytin, erişte, incir reçeli, patlıcan ve biber kurusu ve benzeri ürünleri ekleyerek çeşit sayısını 30'a kadar yükselten anne-kız, kargo ile Türkiye'nin 81 iline gönderiyor

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'ne (İHBİR) üye olan Ünal, şimdi ise incir cipsi ve kurutulmuş cennet hurması ihracatına hazırlanıyor.

Ürettikleri ürünleri kilosu 30 liradan 70 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunduklarını belirten Semra Ünal, incirin sadece Aydın değil dünyanın en kıymetli meyvelerinden biri olduğunu söyledi. 

İnciri değerlendirme sürecini anlatan Ünal "Önceleri yol kenarlarında taze incir satıyordum. Satamayıp, elimizde kaldığında ya çöpe gidiyordu ya da hayvanlara yem oluyordu. 'Ne yapabilirim' diye düşünürken, incir cipsini yapmak aklıma geldi. Taze incirleri ince ince doğrayıp, kuruttum." dedi.

Herkesin yaptıkları ürünleri beğendiklerini söyleyen Ünal "Kuruttuğum incirleri çevreme ve müşterilerimize tanıttık, herkes çok beğendi. Daha sonra ise satışa sunmaya başladık. Şimdi ise yılda 7 ton incir cips üretiyoruz" diye konuştu.

İncir cipsi başta olmak üzere ürettikleri ürünleri kızı 'Gizem'in adından esinlenerek 'Gizemli Tatlar' adı altında satışa sunduklarını anlatan Ünal "Bu tatları mevsimsel olarak yapmaktayız. Şimdi erişte mevsimi onu yaparken, diğer yandan da zeytinleri tatlandırıyoruz. Yaz aylarında 20 kadını istihdam ediyorum." dedi. 

Sözlerinin devamında Ünal "Kışın ise 4 kadın personelimiz ile işleri yürütüyoruz. Kızım da işler yoluna girince İstanbul'da bir şirkette çalışmaya başladı. İlerde bu işin başına tamamen o geçecek. Hemcinslerim arasında kendimi şanslı hissediyorum." şeklinde ifade etti. 

Hedefinin yurt dışına açılmak olduğunu söyleyen Ünal "Sesini duyurabilenlerdenim. Sesini duyuramayan kadınlarında sesi olmak istiyorum İşlerimizi daha çok büyüterek daha çok kadına istihdam sağlayacağız. Hedefimiz İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin de desteği ile ürettiğimiz ürünleri ihraç ederek, yurt dışına açılmak" dedi. 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar