BIST9.520,22 %-1.71
USD39.3538%0,47
EURO45,6803 %1.44
ALTIN4.281,49 %1.37
Ekonomi

Cağ kebabı nedir ? Cağ kebabı nasıl yapılır ?

Cağ kebabını bilmeyen yoktur. Erzurum yöresine ait nefis bir kebap çeşididir kendisi. Erzurum’dan çıkan ve bütün Türkiye’ye yayılan bu enfes lezzeti evinizde de hazırlayabilirsiniz. Yapımı biraz meşakkatli olsa da pişince gözünüz, yediğinizde ise mideniz doyacak.

Abone OlGoogle News
11 Kasım 2020 15:34

Cağ kebabı oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir.

Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 24 saat serin ortamda veya buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile birer porsiyon kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

Kebap, yanında soğan, domates ve sivri biber ve tandır ekmeği veya lavaş ile birlikte servis edilir.

Oltu ve çevre ilçeler Olur, Tortum ve Yusufeli yörelerinde ahşaptan yapılan şişlere "bico" adı verilir.

Cağ kebabı olacak kuzunun seçimi esnasında özellikle 6 aylık olmasına ve yaşıtlarından daha boylu ve dolgun olmasına dikkat edilmektedir.

 

Cağ kebabı tarifi Nasıl yapılır?

Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesin.

Yoğurt, karabiber, tuz ve küp şeklinde doğradığınız soğanı bir kasede karıştırın.

Üzerine hazırlamış olduğunuz etleri ekleyin ve bu terbiyede 24 saat bekletin.

Bir günün sonunda, yaprak halindeki etleri, kebaba özel olan şişe takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek kızartın.

Pişen kısımlarından aynı dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, cağ kebabına özel küçük şişlere takarak, yanında yine ateşte pişmiş, domates, biber, kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis edin.

 

Yapımı için malzemeler

  • 1 adet kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
  • 1 adet soğan
  • 100 gram yoğurt
  • Lavaş ekmeği
  • 4 adet domates
  • 6-7 adet yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar