Türk iş insanından Kuzey Makedonya’da 100 milyon avroluk yatırım
Türkiye-Kuzey Makedonya arasındaki ticari iş birliği yeni yatırımların önünü açarken, Bursalı iş insanının, Üsküp Serbest Bölgesi’ndeki 27 bin metrekare alanda 35 milyonluk avroluk yatırım bedeliyle kuracağı rezistans fabrikasının temeli atıldı. Tamamlandığında 100 milyon avroya ulaşacak olan yatırımda, ayda 1 milyon adet ile başlayacak olan üretim kapasitesi ise 5 yılda 3 milyon adete ulaşacak.

Dünyanın önde gelen beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri markalarına rezistans üreten Türk firması, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te kuracağı fabrikasının temelini attı. Üsküp Serbest Bölgesi’nde düzenlenen törene, Kuzey Makedonya Başbakanı Hrsitijan Mickoski, Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı ve Çevre ve Mekansal Planlama Bakanı Izet Medziti, TİDZ Teknolojik Endüstriyel Kalkınma Bölgeleri Müdürlüğü Müdürü Goce Dimovski, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Faruk Ulusoy, Kuzey Makedonya Bursa Fahri Konsolosu Halil Bedzeti, Rumelili Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Murat Evke, RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi iş insanları katıldı. Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski törende yaptığı konuşmada, projenin sadece bir yatırım değil, aynı zamanda Makedonya’nın ihracat kapasitesine ve ekonomik istikrarına katkı sağlayacak çok yönlü bir kalkınma hamlesi olduğunu belirtti.
‘GELECEĞİNİ İNŞA EDEN MAKEDONYA’NIN TEMELİNİ ATIYORUZ’
2025 yılında doğrudan yabancı miktarının 1 milyar 225 milyon avroya yükseldiğini söyleyen Mickoski, şöyle konuştu:
“Son ekonomik göstergeler de bizlere umut vermektedir. 2025 yılı Mart ayında sanayi üretiminde yüzde 5,25 oranında bir artış kaydedilmiştir. 2024 yılına kıyasla, doğrudan yabancı yatırım miktarı 1 milyar 225 milyon avroya ulaşmıştır. Bu başarıyla Makedonya, kişi başına düşen doğrudan yabancı yatırım açısından bölgedeki en yüksek seviyeye sahip ülkelerden biri haline gelmiştir. Enflasyon verilerine baktığımızda da olumlu gelişmeler görmekteyiz. Mart ayında enflasyon oranı yüzde 2,7, nisan ayında ise yüzde 2,6 olarak kaydedilmiştir. Aynı dönemde maaşlar yüzde 10 oranında artmıştır. Tüm bu veriler, hükümetimizin yoksullukla mücadele ettiğini ve vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek için ciddi çaba harcadığını göstermektedir. Yılın ilk 3 ayında Makedonya’daki kredi aktivitelerinde artış yaşanmış ve bu oran Avrupa’nın birçok bölgesinden daha yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Ekonomik göstergeler ve parametreler değerlendirildiğinde, Makedonya’nın doğru yolda ilerlediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Tüm bu gelişmelere rağmen, karşılaştığımız zorluklara rağmen, hükümetimiz her bir vatandaşımız için yılmadan mücadele etmektedir. Ve bu mücadeleden başarıyla çıkacağımıza olan inancımız tamdır. Bugün burada yalnızca bir fabrikanın değil, çalışan, üreten ve geleceğini inşa eden bir Makedonya’nın temelini atıyoruz.”
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar