Eti Bakır sektöre yön veren yatırımlara imza atıyor
Sanayi ve madencilik teknolojileri alanlarında Türk şirketlerine öncülük yapan grupların başında gelen Cengiz Holding’in grup şirketi Eti Bakır, Türkiye’nin bakır ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor.

Sanayi ve madencilik teknolojileri alanlarında Türk şirketlerine öncülük yapan grupların başında gelen Cengiz Holding’in grup şirketi Eti Bakır, Türkiye’nin bakır ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılıyor. Türkiye’de madenden son ürüne üretim yapabilen tek tesise sahip olan Eti Bakır’ın Samsun’da bulunan izabe tesisinin yanı sıra, Küre, Artvin, Siirt, Adıyaman, Halıköy ve Mardin’de maden ve maden zenginleştirme tesisleriyle 5.500 kişiye istihdam sağlıyor.
2004 yılından beri Cengiz Holding çatısı altında faaliyet gösteren ve Türkiye'de katma değerli sanayinin simge şirketlerinden olan Eti Bakır, teknoloji ve Ar-Ge konusundaki çalışmalarıyla sektörünün önde gelen şirketleri arasındaki yerini koruyor. 20 yılda, altyapı, yenileme, Ar-Ge ve teknoloji alanlarında önemli yatırımlar yapan şirket, sürdürülebilir madencilik kapsamında gerçekleştirdiği yatırımlarla bir taraftan verimliliği artırırken diğer taraftan atık ürünleri yeniden ekonomiye kazandırarak, çevreye artı değer katıyor.
SAMSUN VE MARDİN’E DEV YATIRIM
Türkiye’nin dört bir yanındaki tesisleriyle, üretim yapılan her bölgeyi bir istihdam merkezine dönüştürdüklerinin altını çizen Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, “Eti Bakır’ın yarım asra ulaşan bilgi birikimi ve tecrübesiyle, madencilik ve katma değerli sanayide öncü rol oynuyoruz. Ülkemizi dünyada çok daha üst seviyelerde temsil edebilmenin yolunun kapsamlı bir inovasyon kültürü yaratmaktan geçtiğine inanıyor, bu anlamda yeni yatırımlara imza atmaya devam ediyoruz. Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisimizde hizmete açtığımız Ar-Ge laboratuvarımız, Türkiye’nin katma değerli maden teknolojileri alanındaki sembol merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor. Halihazırda üretilmekte olan kobalt ve çinkonun saflaştırılarak katma değerinin artırıldığı laboratuvarda, değerli madenlerin ekonomiye geri kazandırılmasını sağlıyoruz. Öte yandan Samsun Bakır İzabe ve Elektroliz Tesisi’mizde açtığımız Ar-Ge merkezimiz ile Samsun’u ileri maden teknolojilerinde global bir üs olarak konumlarken, aynı zamanda niteliği ve kalitesiyle en iyi bakırı üretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINI SAĞLIYOR
Eti Bakır’ın sektördeki rolüne değinen Akbaş, şunları söyledi: “Kendi vatanının doğal kaynağıyla on binlerce insana dokunmak ve yurt dışında temsil edici güce ulaşmak çok büyük bir başarı. Ancak hala Türkiye’nin bakır ihtiyacının büyük kısmının ithalattan karşılandığı gerçeği ortada. İşte bu nedenle üretim ve yatırımlarımıza hız verirken, ülkemizin bu alandaki cari açığın kapanmasına katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Üretim alanlarımızda, sahada iş güvenliğinde, tüm iş süreçlerinde en yüksek teknolojik standartlarla faaliyet göstermeye ve daha iyisini yapmaya devam edeceğiz.”
Türkiye’nin tek izabe tesisi olma özelliğine sahip olan Samsun Bakır İzabe Tesisi’nde %99,99 saflıkta bakır üretiliyor. Elde edilen katot bakır, elektriği gümüşten sonra en iyi ileten metal olması nedeniyle ağırlıklı olarak kablo üretiminde kullanılıyor. Yıllık 500 bin tonluk katot bakır ihtiyacının önemli bir kısmı ithalatla karşılanan Türkiye'de, Eti Bakır’ın Samsun tesisinde üretilerek sanayiciye sunulan ürünler, her yıl yaklaşık 750 milyon doların ülkede kalmasını sağlayarak cari açığın azaltılmasına önemli katkıda bulunuyor. Yeni bölgelerde madenlerin çıkarılması konusunda çalışmalar ve yatırımlar sürüyor.
1,2 milyar dolarlık yatırımla bölgeye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olan Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, Küre’den gelen piritten kıymetli madenlerin alınması açısından önem taşıyor. Döngüsel ekonominin en iyi örneklerinden biri olan tesisin hammaddesi olan pirit konsantresi; Küre’de üretilen bakır konsantresinin artık ürünü. Burada batarya teknolojilerinin en önemli hammaddelerinden kobalt ve nikelin yanı sıra kalan bakır ve demir de pirit konsantresinin içinden alınarak ekonomiye kazandırılıyor. Bataryaların ana maddelerinden olan lityum ve manganı almak için çalışmalarını sürdüren Eti Bakır, üretim sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sülfürik asitten de gübre üretiyor. Samsun ve Mazıdağı’nda üretilen gübreyle Türkiye’deki üretimin %15’i karşılanıyor ve gübrenin tamamına yakını iç pazara veriliyor.
Yeni yatırımlara yönelen Eti Bakır, Elazığ’ın Maden ilçesinde 350 milyon dolarlık yatırımla kurulacak olan flotasyon tesisinde, 750 kişilik istihdam hedefliyor. Elazığ madeni hayata geçtiğinde ek yatırımla Samsun’daki izabe tesisinin kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Maden teknolojilerinde dünyanın sayılı şirketleri arasında yer alan Eti Bakır, bu alandaki bilgi birikimi ve ileri teknolojisini yurtdışına taşıyarak, küresel alanda da önemli bir üretici ve yatırımcı haline geldiğini kanıtlıyor. Romanya, Azerbaycan ve Kırgızistan’da yatırımları olan Eti Bakır’ın, Kırgızistan’ın Tereksay kentinde altın madeni işletmesi; Romanya’da bakır, Azerbaycan’da ise bakır ve altın madeni arama ruhsatları bulunuyor.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar