BIST9.079,97%3,10
USD32.3332%0.13
EURO35,1187%0.13
ALTIN2.305,27%1.22
Eğitim

Ehliyet alma süresi ne kadar? Ehliyeti kazandıktan sonra yapılacak işlemler

2021 Yılında ehliyet alma süresi ne kadar? Toplamda bu süreç kaç gün sürüyor? Sürücü adayları ehliyet sınavını kazandıktan kaç gün sonra ehliyetlerine sahip olabiliyor? Bu yazımızda tüm sorulara yanıt bulacaksınız.

Abone OlGoogle News
20 Nisan 2021 10:32

Ehliyet Alma Süresi 2021
2018 yılı itibariyle ehliyet alma süresi sürücü adayları için kısaldı. Artık e-sınav sistemiyle sürücü adayları elektronik sınavdan ve direksiyon sınavından başarıyla geçmeleri durumunda kısa bir sürede ehliyetlerine kavuşabiliyorlar. Sürücü adayları yeni sistem ile birlikte 45 gün içinde ehliyetlerini eline alabilmektedirler. Ehliyet alma süresi sınavlarda başarılı olmanız durumunda 45 gün içinde sonuçlanacaktır. Tabi ki burada en önemli etken sizin sınavdaki başarınız olacaktır. İki sınavdan da başarılı olur ve sertifikanızı alıp emniyete teslim ederseniz 45 gün içinde ehliyetinizi almış olacaksınız. Sürücü adayları yeni yönetmelikle beraber teorik derslerini aldıktan sonra e-sınav ile birlikte ilk aşamayı geçmekle yükümlüdürler.

E-sınavda başarılı olan adaylar daha sonra direksiyon için randevu alarak sınav zamanını beklemeye geçerler. Bu arada eğitimlerinizi alıp sınav gününü bekleyebilirsiniz. Sürücü adaylarının elektronik sınavda başarılı olup olmadığı hemen sınav bitiminde TC kimlik numaralarını yazmaları ile birlikte ortaya çıkar. Sınavdan başarılı olan adaylar daha sonra hemen sınav randevusu alırlar. Sınav randevusu genellikle 10-20 gün arasına denk gelir. Yani sınavdan başarılı olduktan sonra 10 ile 20 gün arasında direksiyon sınavına girebilirsiniz. Direksiyon sınavından başarıyla ayrılan kişiler için kurs yetkilileri dosya teslimatı için hazırlıkta bulunurlar. Burada dosyanızın hazırlanması bir hafta 10 gün içinde tamamlanırken dosyanız size bu süre içinde teslim edilir daha sonra emniyetten randevu alıp, dosyanızı götürüp harcınızı ödedikten sonra Emniyet Müdürlüğü sürücü kimlik kartınızı bulunduğunuz adrese 15 gün içinde kimliğinizi teslim eder. Emniyet Müdürlüğünde tarafınıza 15 gün süre içerisinde teslim edilecek olan kartınız gelesiye kadar Emniyet Müdürlüğünün size geçici olarak verdiği belge ile araç kullanabilirsiniz.

Ehliyet sınavını kazandıktan sonra alma süresi
Milli Eğitim Bakanlığının e-sınav ve direksiyon sınavı uygulamalarından başarıyla ayrılan adaylar bu süreden sonra çok hızlı bir şekilde sürücü kimliklerine ulaşabilirler. Direksiyon sınavından başarılı olduğunuz an itibariyle kayıtlı olduğunuz sürücü kursu Sertifikanızı düzenlemek ve size teslim etmek için hızlı bir şekilde hareket eder. Genellikle sertifikanız kurs yönetimi tarafından tarafınıza 10 gün içerisinde teslim edilir. Bu sertifikayı aldıktan hemen sonra Emniyet Müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra Sertifikanız ile birlikte sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu belgeleri de tamamlayıp Emniyete götürmenizle beraber sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir. Bu süreye kadar sizlere geçici belge verilir. Bu belge ile sürücü kimliğiniz gelene kadar araç kullanmanıza izin verilir. 

Ehliyet süresi sürücü adayları için 2018 yılı itibariyle 45 günde alınabilir bir duruma getirilmiştir. Sürücü adayları bu sürede sınavdan başarılı olma durumlarında ehliyetlerini alabilirler. Sınavdan başarısız olan adayların ise zaman aleyhine işler ve ehliyetlerini daha geç alırlar. Randevu sistemi ile randevu alıp tekrar sınava girmeniz birkaç haftayı hatta yoğunluğa göre iki üç haftayı da bulabilmektedir.

Ehliyet alma aşamaları 2021
Ehliyet alma sürelerinin 2019 yılı itibariyle kısaldığından söz etmiştik. Ehliyet almak için başvuruda bulunan adayların ilk olarak teorik dersler ile eğitime başlaması ve eğitimini tamamlaması 10 ile 15 gün arasında tamamlanır. Bu sürenin ardından adayların kurs yetkilileri tarafından e-sınav randevuları alınır. Randevu alındıktan sonra yine 15 gün içinde adaylar elektronik sınava girerler. Sınavdan başarılı olan adayların aynı zamanda sınav sonrası direksiyon eğitimleri tamamlanarak yine 15 gün içinde direksiyon sınavına girmeleri sağlanır. Genellikle büyük bir aksilik yaşanmaması durumunda süreler hep aynıdır.

Direksiyon sınavından da başarıyla ayrılan adaylar kurs yetkilileri tarafından hazırlanan dosyalarını yani sertifikalarını alıp Emniyetten randevu almasıyla birlikte gerekli belgeleri götürerek sürücü kimliği için başvuruda bulunur. Burada adaylara kimlikleri iade edilesiye kadar geçici bir belge verilir. Bu belge ile adaylar kimliklerini alana kadar sınıfının kapsadığı araçları kullanabilirler. Daha sonra tarafınıza gönderilen sürücü belgesi ile birlikte ehliyet alma süreniz de tamamlanmış olur. Artık sürücü kimliğinizle rahat bir şekilde araç kullanabilirsiniz. Ehliyet alma süresi ve ehliyet alma aşamaları bu şekilde seyir etmektedir. Sürücü adaylarının yeni bir yönetmeliğe kadar ehliyet alma aşamaları ve süreleri sizlere belirttiğimiz şekilde işleyecektir. Adayların ehliyetlerini bu sürelerde alabilmeleri için sınavdan başarıyla ayrılmaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu süre uzayabilmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar