BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Eğitim

Türkiye’nin ilk online afet kültürü eğitimini tamamlayan öğrenciler için e-sertifika töreni yapıldı

Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI)’nin İstanbul Şubesinin MAG-DER ve DOHAD işbirliği ile gerçekleştirdiği projede afet yönetimi alanında Türkiye’nin herkese açık ve katılım sertifikalı ilk ücretsiz ‘Online Afet Kültürü Eğitimi’ sonrası E-Sertifika Töreni yapıldı.

Abone OlGoogle News
08 Kasım 2020 15:24

Global bir organizasyon olan Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI)’nin İstanbul Şubesinin MAG-DER ve DOHAD işbirliği ile gerçekleştirdiği projede afet yönetimi alanında Türkiye’nin herkese açık ve katılım sertifikalı ilk ücretsiz ‘Online Afet Kültürü Eğitimi’ sonrası E-Sertifika Töreni yapıldı.

Online Tören’de İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anıldı. Eğitmenler kendi başlıklarında depremi değerlendirdiler. Özellikle İzmir’den katılan öğrencilerin deprem ve eğitim süreci ile ilgili değerlendirmeleri Eğitim Programının çok doğru bir zamanda verildiği yönünde oldu.

500’e yakın Katılımcı toplumumuzda Afet Kültürü’nün yaygınlaşmasına yönelik ‘Afete Dirençli Toplum’ projesi kapsamındaki ‘Online Afet Kültürü Eğitimi’ programı sonrasında projenin büyüyerek devam etmesi için gönüllü olarak destek vermeye başladılar.

Jeofizik Mühendisi, Sismolog, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu:

30 Ekim 2020 tarihinde Ege Denizinde oluşan deprem ile ilgili Kandilli Rasathane’sinin 6.9 büyüklük değerlendirmesi doğrudur. 6.6 büyüklüğündeki bir depremde tsunami oluşmaz. Deprem sonrası gerçekleşen tsunami ancak 6.9 büyüklüğündeki bir depremde olabilir. İzmir’de kaybettiğimiz 114 vatandaş için kader demek yanlıştır.

Moderatör İlknur Doruker’in ‘Ege Denizinde gerçekleşen bu deprem diğer fayları tetikleyerek Ege için yeni bir tehlike oluşturur mu?’ sorusu üzerine Gündoğdu:

Sonrasında denizde olan 5.1 büyüklüğündeki deprem artçı değildi ve tetikleme olayının meydana geldiğini gösterir.

Dünya çapında örgütlü Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Türkiye Hibe Fonu'na hak kazanan projeyi uygulamak için derneğin İstanbul Şubesi, Türkiye Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) ile işbirliği yaptı. Başta olası İstanbul Depremi olmak üzere çeşitli afetlere hazırlık amacıyla hazırlanan ‘Afete Dirençli Toplum’ projesi kapsamında herkese açık ve ücretsiz katılım sertifikalı ilk ‘Online Afet Kültürü Eğitimi’ verildi. Proje kapsamında bir süre önce Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Nasuh Mahruki, Cemal Gökçe ve Özden Işık ile ‘Sallanma, Harekete Geç’ isimli online panel düzenlenmişti. JCI İstanbul Sosyal Sorumluluk Proje Direktörü ve Moderatör İlknur Doruker Türkiye'nin birçok ilinden öğrencilerin interaktif olarak derslere katılım sağlamalarının aktif vatandaşlık adına umut verici olduğunu ve gerçekleşen E-Sertifika töreninde eğitim programı bitiminden 21 gün sonra gerçekleşen İzmir depremi süreci ile ilgili öğrencilerin tespitlerinin çok yerinde olduğunu belirtti . Katılım sertifikası almaya hak kazananlar pandemi riski olmadığı dönemde İstanbul’da gerçekleşecek ücretsiz uygulama eğitimlerine de katılabilecekler.

Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık:

2 afetin çatıştığı bir dönemde İzmir halkına çok büyük geçmiş olsun.

Afet Yönetimi açısından değerlendirdiğimizde maalesef tarih tekrar tekerrür etti. Afet yönetiminin afet öncesinde yapılan Risk yönetimi ile ilgili çalışmalar sınıfta kaldı. Binalar ile ilgili taramalar ve iyileştirmeler yapılmamış. Dolgu üzerindeki binalar, çarpık yapılaşma ve kötü sonuçlar ile karşı karşıya kaldık.

Kriz yönetiminde yine çok başarılıydık. Aktörler bağlamında; merkezi hükümet çok kısa bir süre içinde İzmir halkının yanındaydı. AFAD ekipleri süreci çok doğru koordine etti. Yerel yönetim olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birçok konuda çalışmaları çok başarılıydı. Emniyet Teşkilatı saha güvenliği açısından çok iyiydi. STK’lar yarışırcasına olay yerine gitmek istediler. Köpekli arama kurtarmacı arkadaşlarımıza emeklerinden ötürü ayrıca teşekkür ediyoruz. UMKE ön plana çıktı. Her arama kurtarmacının yanında Van’daki örnekte olduğu gibi UMKE vardı. Uluslararası arenada örnek gösterilecek müdahelelere tanık olduk.

Sosyal olarak baktığımızda İzmir halkının ne kadar duyarlı ve dayanışma içinde olduğuna şahit olduk.

Ama son söz olarak Risk Yönetiminde daha çok çalışmamız ve kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaların bitirilmesi gerekiyor.

İzmir’den katılıp Eğitim Programını tamamlayan ve depremi İzmir’de yaşayan İş Güvenliği Uzmanı Burak Konyar’a Katılım Sertifikası online olarak takdim edildi.

Burak Konyar:

Çok üzücü bir deprem yaşadık. Ben iyiyim ama İzmir halkı olarak biz iyi değiliz. AFAD’ın yaptığı son açıklamalara göre 114 vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce vatandaşımız pandemi döneminde evsiz kaldı.

Eğitim programı çok doğru bir zamanda ve kıymetli oldu. Eğitimde hocalarımızdan öğrendiklerimizi deprem esnasında  ve sonrasında çevremizdeki insanları bilinçlendirmek için kullandık.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar