BIST9.693,46%1,77
USD32.5859%0.17
EURO34,7782%0.27
ALTIN2.512,56%1.13
Dünya

14 yıldır hapiste tutulan Musa el Karni hakka yürüdü

2007'den bu yana hapiste tutulan ve işkence nedeniyle sağlık durumu kötü olan ünlü Suudi siyasi tutuklu Musa el Karni'nin hapiste hayatını kaybettiği duyuruldu.

Abone OlGoogle News
13 Ekim 2021 10:59

Suudi Arabistan'da Şubat 2007'den bu yana 14,5 yıldır hapiste tutulan ünlü siyasi tutuklulardan Musa el Karni'nin (1954-2021) hapiste hayatını kaybettiği duyuruldu. Musa el Karni'nin hapis hayatı boyunca sıklıkla işkence ve kötü muamele gördüğü bilinmekteydi.

Musa el Karni kimdir?

1954'te Suudi Arabistan'ın güneyindeki Cizan'da doğan Musa el Karni Suudi Arabistan'da dini eğitiminin ardından İslami ilimler alanında lisans, yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak Medine İslam Üniversitesi'nin Fıkıh Usulü bölümü dekanı olmuştu.

1980'li yıllarda gönüllü olarak Sovyetler Birliği'ne karşı Afganistan'da savaşa katılan Musa el Karni bu savaşta davet faaliyetlerinin yanında bizzat çatışmalara da katılmış, Usame bin Ladin ile de beraber çalışmıştı.

Daha sonra Suudi Arabistan'a dönen ve aynı zamanda da avukat olan Karni, 1990'lı yılların başında Suudi din bilginlerinin yönetime ülkedeki sorunlara dair uyarı mektuplarının organizesinde de yer almıştı.

1994'te Suudi yönetiminin, yönetimi eleştiren bazı din bilginlerini tutuklaması ve ülke genelinde baskısını artırmaya başlaması üzerine Karni tutuklanmasa da siyasi baskı görmüştü.

2003'te Suudi yönetiminin baskı dalgasını daha artırması ve din bilginlerine yönelik daha geniş bir tutuklama kampanyasına girişmesi üzerine Suudi Arabistan'da dini çevrelerde tutuklanma korkusuyla yönetime övgüde bulunan din bilginlerinin sayısında artış gerçekleşmişti.

Musa el Karni bu dönemde yönetimi övücü konuşmamış, cihat yanlısı açıklamaları ve cihat mefhumunu öne çıkarmasıyla dikkat çekmişti.

Arabistan'da gizli hücre kurma olarak açıklansa da Suudi muhalefeti asıl nedenin Karni'nin cihada dair konuşmaları ve Suudi yönetimini övmemesi olduğunu belirtti.

Musa el Karni'nin hapis hayatı boyunca sıklıkla kötü muamele ve ağır işkenceler gördüğü, sağlık durumunun çok kötü olduğu hapis hayatının başından itibaren belirtilmekteydi. Karni Kasım 2011'de Suudi mahkemesince 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

Kötü sağlık durumu nedeniyle Arap Baharı döneminde Suudi Arabistan yönetiminden Karni'nin serbest bırakılması sıklıkla talep edilmiş, fakat bu gerçekleşmemişti. Karni'nin 12 Ekim 2021 veya bu günden birkaç gün önce hayatını kaybettiği açıklandı.

Suudi Arabistan'da Musa el Karni gibi binlerce siyasi tutuklunun olduğu belirtiliyor. (mepa)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar