BIST9.050,42%2,77
USD32.316%0.07
EURO35,0998%0.05
ALTIN2.295,15%0.77
Dünya

Yunan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu: İnebahtı Savaşı, Avrupa’yı İslam’ın yayılmasından kurtardı

İngiliz Times gazetesi, İnebahtı Deniz Savaşı'nın 450. yılı nedeniyle hafta sonu Yunanistan'da yapılan törenlere sayfalarında yer verdi. Yunanistan'ın elde ettiği bir zafer olmamasına karşın zaferi sahiplenen Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu da İnebahtı Deniz Savaşı'nda Haçlı Donanması'nın elde ettiği zafer ile İslam’ın Avrupa'da yayılmasının önüne geçildiğini söyledi. İşte detaylar…

Abone OlGoogle News
11 Ekim 2021 15:00

İngiliz Times gazetesi, İnebahtı Deniz Savaşı'nın 450. yılı nedeniyle hafta sonu Yunanistan'da yapılan törenlere sayfalarında yer verdi. Gazete, Haçlı donanmasının Osmanlı İmparatorluğu karşısında elde ettiği zaferin Yunanistan'da coşkuyla kutlandığını yazdı.

7 Ekim 1571'de Patra Körfezi açıklarındaki savaş, Osmanlı İmparatorluğu'nun yükselme dönemindeki en büyük deniz mağlubiyeti olarak görülüyor.

Times'taki haberde ise İnebahtı Deniz Savaşı'nın 450. yılı nedeniyle Yunanistan'da ayinler, hava fişek gösterileri ve askeri geçit töreni yapıldığı belirtiliyor.

Yunanistan'ın elde ettiği bir zafer olmasa da, ülkede akademisyenlerin ve yetkililerin, Yunanlıların bu savaştaki rolünü ve savaşın Yunanistan'ın tarihindeki önemini ön plana çıkarmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, dün İnebahtı'da yapılan törene katıldı ve denize çelenk bıraktı.

Katerina Sakelaropulu, "Hristiyan askerlerin fedakarlıklarını ve savaşa katılımlarıyla özgürlük fikrine sıkıca bağlı olduklarını kanıtlayan Yunanların kahramanlıklarını onurlandırıyoruz. İnebahtı'daki zafer, Balkanların köleleştirilmiş halklarına umut verdi ve Türklere karşı ulusal bilincin ortaya çıkmasını sağlayan bir dizi devrimci eylemi tetikledi" dedi.

“Hükümet, bağımsızlık kutlamalarını halkın moralini artırmak için kullandı”

Sakelaropulu'nun bu sözlerine yer veren Times'taki haberde şu satırlar da yer alıyor:

"Yetkililer, İnebahtı'daki anma törenleri ile Yunanistan'ın Osmanlılardan kurtuluş mücadelesinin başlamasının 200. yıl dönümü arasında bağlantı kurdular.

"Başbakan Kyriakos Miçotakis'in muhafazakar hükümeti, bağımsızlık kutlamalarını, Yunanistan'ın 10 yıl süren mali krizden kurtulması sonrası halkın moralini artırmak için kullandı. Hükümet yetkilileri, 16. yüzyılın Haçlı İttifakı'nı, Avrupa Birliği'nin Hristiyanlığın değerlerini savunmasına benzettiler ve Yunanistan'ın müttefiklerine Türkiye'ye karşı ülkeyi destekleme çağrısı yaptılar."

Yunanistan'da, İnebahtı'da ölenler anısına inşa edilen ilk heykelin Kefalonya adasında açıldığı da hatırlatılıyor haberde.

Times'taki haber, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'nun sözleriyle noktalanıyor:

"Bu zafer Avrupa'yı, İslam'ın yayılmacı politikalarından kurtarıp özgürleştirdi. Hristiyan güçlerin bu birliği, Avrupa değerlerini savunmaya yönelik işbirliğinin ilk örneği olarak görülebilir."

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar