BIST8.976,93%1,93
USD32.3291%0.11
EURO35,0906%0.06
ALTIN2.298,73%0.93
Dünya

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'den Kudüs açıklaması

El Kaide'nin merkez yapılanması tarafından yayınlanan son videoyla birlikte örgütün lideri Eymen ez Zevahiri'nin halen hayatta olduğu netlik kazandı. Geçmiş dönemde Zevahiri'nin öldüğü iddia edilmişti.

Abone OlGoogle News
14 Eylül 2021 15:00

El Kaide merkez yapılanmasının ana propaganda kolu olan "As Sahab" tarafından yayınlanan yaklaşık bir saatlik video, 11 Eylül 2001 Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarının 20'nci yıl dönümünde servis edildi.

Söz konusu video, El Kaide'nin Mısırlı lideri Eymen ez-Zevahiri'nin ölümüne dair iddiaların da gerçeği yansıtmadığını göstermiş oldu. Zevahiri videoda güncel birçok olaydan bahsederek, halen hayatta olduğunu teyit etmiş oldu.

Videoyla beraber, Zevahiri'nin kaleme aldığı 852 sayfalık bir kitap da servis edildi. İslam tarihinde "siyasi fesadı" konu alan kitap, Nisan 2021 tarihinde tamamlanmış. Bu da Zevahiri'nin son süreçte kamera karşısına çıkmama sebebinin, bu eserini tamamlamaya odaklanmak olduğu tahminlerine yol açtı.

VİDEODAN ÖNE ÇIKANLAR ŞU ŞEKİLDE:

- Video "Kudüs Yahudileşmeyecek" başlığını taşıyor. Bu isim El Kaide'nin özellikle son süreçte adını duyurduğu ve kapsamında birçok saldırı düzenlediği genel harekatın ismi.

- Zevahiri videoda, Aralık 2019-Ekim 2020 arasında öldürülen birçok El Kaide mensubu ve liderini anıyor. Bunlar arasında ABD'de saldırı düzenleyen Muhammed Said el Şemrani, Arap Yarımadası El Kaidesi'nin (AYEK) öldürülen lideri Kasım er-Rimi, Libya ve Mısır'da faaliyet gösteren El Kaide gruplarının liderlerinden Hişam el Aşmavi, yardımcıları İmad Abdulhamid ve Ömer Rıfai Surur, İslami Mağrip El Kaidesi'nin (İMEK) öldürüen lideri Ebu Musab Abdulvedud, İdlib'de öldürülen Hurras ed Din liderlerinden Ebu Kassam el Ürdüni ve Ebu Muhammed el Sudani gibi isimler yer alıyor.

Zevahiri, 2020 yılında İran'ın başkenti Tahran'da öldürüldüğü ifade edilen Ebu Muhammed el Mısri ve Afganistan'ın Gazni ilinde öldürüldüğü öne sürülen Hüsam Abdurrauf'tan ise bahsetmiyor.

Bu iki Mısırlı isim, Zevahiri ile 1980'li yıllardan bugüne yakın isimlerdi ve El Kaide'nin ilk lider kadrosu içerisinde yer alıyorlardı.

- Videoda, El Kaide'nin diğer kolları da tanıtılırken, İMEK ve AYEK'in liderlerinden, faaliyetlerinden ve medya yapılanmalarından söz ediliyor.

- Yayınlanan videoda Afganistan'da Taliban'ın başarısından da övgüyle söz ediyor. 11 Eylül saldırılarını öven Zevahiri şu ifadeleri kullanıyor:

"Amerika'yı kalbinden bıçaklayan 19 mücahidi, İslam savaşçısını da unutmayalım. Bu yara Amerika'nın daha önce aldığı hiçbir yaraya benzemiyordu. Bugün de Amerika 20 yıllık savaşın ardından Afganistan'dan müflis ve yenilmiş olarak çıkıyor."

Video içeriğinde, mevcut İMEK lideri Ebu Ubeyde Yusun el Anebi gibi isimlerin de konuşmalarından kısımlar bulunuyor.

- Taliban konusunda Zevahiri, "sabırlı olmanın cihadi hareketler için önemine" vurgu yaparken, devamında birlik olmanın önemine değiniyor ve şunları söylüyor:

"Tek bir ümmet olarak birleşip farklı cephelerde savaşmalıyız. Böylece Filistin Keşmir'dir, Keşmir Grozni'dir, Grozni İdlib'dir, İdlib Kaşgar'dır ve Kaşgar Veziristan'dır. (...) Bu savaşı Haçlı ittifakına ve Siyonist müttefiklerine karşı tüm vesilelerle vermeliyiz. İnançlar, fikirler, eğitim, siyaset ve savaş."

- El Kaide lideri Zevahiri, cihat yanlısı grupların saflarının bölünmesine dair eleştirilerini de videoda paylaşıyor:

"Birleşmeli ve safları sıklaştırmalıyız. Saflarımızı dağıtmaya, çatlaklara yol açmaya ve biatleri bozmaya yönelik her çaba bir cürümdür. Böylesi faaliyetlere girilenler ister Bağdadi olsun, ister halife olduğuna inanan takipçileri olsun, isterse başkası olsun mücrimdir."

- Zevahiri aynı zamanda, savaşlarının uzun soluklu bir savaş olduğunu vurguluyor:

"Sabır göstermeye alışmamız gerekiyor. Bu Haçlı seferini püskürtmenin, birbirini takip eden nesillerin çabalarını gerektirdiğini anlamalıyız."

Zevahiri, güçlü düşmanlarını basit silah ve fikirlerle yenme stratejisine odaklanma gerektiğini belirtirkenşu ifadeleri kullanıyor:

"Mevcut aşama, düşmanı ekonomik ve askeri kayıplar sebebiyle sıkıntı yaşayıncaya kadar tüketmemizi gerektiriyor. Dülmanın bizden saldırı beklediği bölgelerin dışındaki, düşman topraklarındaki ve düşman hatları arkasındaki saldırıların önemi böylece ortaya çıkıyor."

Zevahiri, bu kapsamda Suriye'de bu yılın başında Hurras ed Din tarafından Rakka'daki bir Rus üssüne düzenlenen saldırıyı örnek göstererek, saldırıdan övgüyle söz ediyor. Bu noktada Zevahiri, Suriye'deki gruplara "ortak düşmana odaklanma" tavsiyesinde bulunuyor. (mepa)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar