BIST9.722,09%0,80
USD32.5523%-0.05
EURO34,9395%0.25
ALTIN2.426,80%0.15
Dünya

Dünya gündemini altüst eden iddia: Taliban lideri öldü mü?

Afganistan'da Taliban hakimiyeti başladı. Örgütün lideri olarak bilinen ismin öldüğüne dair haberler gündemi tam anlamıyla altüst ederken dikkat çeken bir ses kaydı ortaya çıktı. İşte ülkeden detaylar...

Abone OlGoogle News
14 Eylül 2021 10:47

Afganistan'daki gelişmelerle ilgili açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taliban'ın açıkladığı hükümetin "kapsayıcılık" no

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımla ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle alay etti. Zhao, paylaşımında "İmparatorluklar ve savaş makineleri mezarlığı. Taliban onların uçaklarını salıncak ve oyuncaklara çevirdi" ifadelerini kullandı.

BBC Afgan Servisi, Taliban'a karşı son silahlı direnişin bir haftaya yakın önce yenildiği Pençşir eyaletinde en az 20 kişinin öldürüldüğünü doğruladı.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinden sonra ülkeden uçaklarla kaçan ABD’nin eğittiği Afgan pilotlar, Taliban’ın tüm ısrarlarına rağmen uçaklarla beraber sığındıkları Özbekistan’dan BAE’deki ABD üssüne doğru yola çıktı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Taliban’ın, bazı eski Afgan güvenlik gücü personelini “intikam” amaçlı öldürdüğüne ve önceki yönetimde çalışan bazı yetkililer ile bunların ailelerinin “keyfi gözaltına” alındığına, daha sonra bunlardan bazılarının ölü bulunduğuna dair kendilerine “güvenilir iddialar” ulaştığını bildirdi.

Bachelet, “Penşir Vadisi’ndeki çatışmaların sonucu olarak sivil kayıplardan ve insan hakları ihlalleriyle ilgili raporların yanı sıra oradaki korkunç insani durumun neden olduğu artan zorluktan endişe duyuyorum” dedi.

Taliban lideri Molla Abdülgani Birader’in öldüğü yönündeki iddialar yalanlandı. Geçen hafta, Birader’in, Taliban içindeki bir güç kavgası nedeniyle Hakkani örgütü üyeleriyle çıkan silahlı çatışmada yaralandığı, daha sonra da öldüğü iddia edilmişti.

İddiaların artması üzerine bir açıklama yapan Taliban, Birader’in Kandahar’da olduğunu belirtirken, bir ses kaydı da yayınladı.

Kayıtta Birader olduğu öne sürülen kişi ‘kendisinin ve arkadaşlarının iyi olduğunu’ belirtiyor.

Afganistan konulu üst düzey uluslararası konferans İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı. Konferansta konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, uluslararası topluma çağrı yaparak, Afganistan’da 2021’in kalan 4 ayında yaklaşık 11 milyon kişiye insani yardım için 606 milyon dolar yardım talebinde bulundu. Guterres, konferans devam ederken düzenlediği basın toplantısında ise 1.1 milyardan fazla bağış sözü aldıklarını söyledi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Afganistan'a 64 milyon dolar yardım yapacaklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler tarafından İsviçre'nin Cenevre kentinde Afganistan için düzenlenen insani yardım konferansına video konferans ile katılan Greenfield, ülkedeki insani durumun "korkunç" olduğunu söyledi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar