BIST9.079,97%3,10
USD32.3406%0.15
EURO35,0673%-0.01
ALTIN2.309,52%1.40
Dünya

Çin yine Korona araştırmasına izin vermiyor

Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nün Corona virüsün çıkış noktasını araştırmak üzere ikinci faz bir araştırma yapmasına izin vermedi.

Abone OlGoogle News
22 Temmuz 2021 16:36

Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nün Corona virüsün çıkış noktasını araştırmak üzere ikinci faz bir araştırma yapmasına izin vermedi. İkinci fazda, virüsün Çin’deki bir laboratuvardan yayılmış olması ihtimali üzerinde duruluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bu ay içerisinde Wuhan şehrindeki vahşi hayvan pazarı ve şehirdeki laboratuvarlarda incelemeler yapmak üzere Çinli yetkililere bir teklifte bulundu ve şeffaf bir araştırma yürütülmesi çağrısı yaptı.

"KABUL ETMEYECEĞİZ"

Bu çağrıya karşılık Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Bakan Yardımcısı Zeng Yixin “Bazı noktalarıyla bilime ve sağduyuya aykırı olması gerekçesiyle bu araştırma planını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Zeng, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunu okuduğunda şaşırdığını çünkü raporda, Çin’de laboratuvar protokolleri ihlal edildiği için virüsün dışarıya sızdığı tezinden bahsedildiğini gördüğünü söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Temmuz ayı başında yaptığı bir açıklamada COVID-19’un çıkış noktasına ilişkin araştırmanın salgının ilk günlerindeki veri eksikliği nedeniyle Çin yönetimi tarafından engellendiğini söylemişti.

ÇİN: GİZLİLİK NEDENİYLE PAYLAŞMAYACAĞIZ

Zeng, Çin’in gizlilik nedeniyle bazı verileri Dünya Sağlık Örgütü’yle paylaşmayacağını söyledi. Zeng ayrıca örgütün Çinli uzmanların COVID-19’un kökenine ilişkin değerlendirmelerini de dikkate almasını umduğunu söyledi. Zeng, bilimsel bu çalışmaların siyasi gündemden uzak olması gerektiğini de belirtti.

Corona virüsü salgınında bilinen ilk vaka 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. İlk anda oluşan genel kanı Wuhan’daki vahşi hayvan pazarındaki hayvanlardan virüsün insanlara geçtiği şeklindeydi.

Mayıs ayında ABD Başkanı Joe Biden de ülkenin istihbarat birimlerine COVID-19’un çıkış noktasına ilişkin çalışmalar yürütmeleri talimatı vermişti.

Uluslararası kamuoyunda Çin’e yönelik bu ithamlar ve girişimlere karşın Çin, COVID-19’un kökeninin başka ülkelerde de aranması gerektiğini iddia ediyor.

"İNCELEMELER YAPILMASI GEREKLİ"

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırma ekibindeki Çinli yetkili Liang Wannian, diğer ülkelerde, başta yarasalar olmak üzere diğer hayvanlar üzerinde de incelemeler yapılması gerektiğini savundu. Wannian ayrıca başka ülkelerde de laboratuvardan sızma olasılığının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Wuhan’da virüsün çıkış noktası olmasınan şüphelenilen Wuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarının 2019 yılı verilerinin erişime kapatılmasını da Çinli yetkililer olası bir siber saldırıya karşı önlem olarak savunuyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar