BIST9.716,77%-0,05
USD32.5654%0.09
EURO34,9473%-0.07
ALTIN2.437,00%0.03
Dünya

Moğolistan tek parti rejimine doğru mu gidiyor?

Moğolistan'da son siyasi sürecin ardından, ülkenin tek parti rejimine doğru sürüklendiği ifade ediliyor.

Abone OlGoogle News
19 Temmuz 2021 17:29

Moğolistan'da son siyasi sürecin ardından, ülkenin tek parti rejimine doğru sürüklendiği ifade ediliyor.

Moğolistan merkezli seçim danışmanı ve analist Munkhnaran Bayarlkhagva'nın Al Jazeera'da yayınlanan analizinde, ülkenin eski Başbakanı Ukhnaa Khürelsükh'un Moğol Halk Partisi'nin (MHP) 9 Haziran'daki başkanlık seçimlerini yüzde 68 oyla kazandığı belirtildi.

MHP, seçimlerde Sodnomzundui Erdene'nin Demokratik Parti'sine ve Dangaasuren Enkhbat'ın Milli İşçi Partisi'ne karşşı yarışıyordu.

Seçimlerde MHP'ye karşı yarışan adaylara zorluklar çıkarıldığı vurgulanırken, 25 Haziran'da resmen göreve başlayan Khürelsükh'un tüm hükümet makamlarını MHP menuplarıyla doldurduğu ifade edildi.

Bu durumun ülkedeki demokratik seçimlere ve sisteme darbe vurmaya başladığı, ülkenin Çin ile yakınlaşan otokrat ve tek partili bir rejime doğru sürüklendiği kaydedildi.

1920 yılında kurulan ve bir süre sonra ismini Moğolistan Halkın Devrimci Partisi olarak değiştiren parti, Komünist dönemde de ülkeyi yönetti. 2010 yılında ismini tekrar aslına çeviren partinin şu an ülkede bazı yasa değişiklikleriyle iktidarını pekiştirme arayışında olduğu vurgulanıyor.

Parti 2005 yılından bu yana tüm başkanlık seçimlerini kaybediyordu.

Son yıllarda ise ciddi bir ilerleme kaydeden parti 2020 yılındaki meclis seçimlerinde de 76 sandalyeden 62'sini kazanmıştı.

Ülkede bu yılın Ocak ayında patlak veren gösteriler sonrası, o dönemde Başbakan olan Khürelsükh aniden isitfa etmiş, ardından başkan adayı olmuştu. Khürelsükh'un ilerleyişine, ülkedeki siyasi partiler ararsındaki gerilim de olanak sağladı.

Khürelsükh'un ilerleyişiyle ülkede tek parti rejimine doğru bir gidişat olduğu belirtiliyor. (mepanews)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar