BIST9.645,02%-0,50
USD32.5767%0.17
EURO34,8265%0.54
ALTIN2.416,93%-0.65
Dünya

İsrail'den asker gönderme hazırlığı! Lid'e girişler yasaklandı

Lid'de devam eden şiddet olayları nedeniyle İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kentteki olayları kontrol altına almak için asker göndermeyi düşündüğü belirtildi.

Abone OlGoogle News
13 Mayıs 2021 21:12

İsrail’in Lid kentinde bir Yahudi’nin Filistinliyi öldürmesi ile başlayan ve günlerdir devam eden şiddet olaylarının ardından Belediye Başkanı Yair Revivo yaptığı açıklamada, kentte çıkan çatışmalarda araçların, sinagogların ve okulların kundaklandığını belirtmiş, yaşanan olayları "sivil savaş" olarak nitelendirmişti. Başkan Revivo’nun çağrısı üzerine ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kentte OHAL ilan etmişti. OHAL kararının ardından kente çok sayıda güvenlik gücü sevk edilmiş, şiddet olaylarını bastırmak üzere kentte yerel saatle 20.00 ile 04.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlamış, yasağa rağmen kentte çatışmalar devam etmişti.

Netanyahu, kentte devam eden şiddet olayları nedeni ile idari gözaltıların yapılmasına izin verebileceğini belirterek, şiddeti bastırmak için geniş kapsamlı tedbirleri onaylayacağını açıkladı. Başbakan Netanyahu gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda bu etnik şiddet olaylarından daha büyük bir tehdit yok. Güç kullanarak yasayı ve düzeni yeniden tesis etmekten başka seçeneğimiz yok" dedi.

Birçok kişi ise, kendilerine karşı resmi suçlamalar yapmadan uzun süre gözaltına almalarına olanak sağlayan idari gözaltı uygulanmasına karşı çıkıyor.

İsrail basınında yer alan haberlerde ayrıca, kentte devam eden şiddet olayları karşısında polisin yetersiz kalması nedeni ile Netanyahu’nun olayları bastırmak ve kontrol altına almak için asker göndermeyi düşündüğü de belirtildi. Emniyet Genel Müdürü Kobi Shabtai’nin ise Netanyahu’nun bu planına karşı çıktığı iddia edildi. Shabtai’nin sivil olaylarda askeri güçlerin kullanılmasına karşı çıktığı ve ordu birliklerinin sivil halkla başa çıkma eğitiminden yoksun olduğuna inandığı belirtildi.

9 BİN KADAR YEDEK ASKER ÇAĞIRILMASINA ONAY

İsrail-Filistin arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, orduya gerektiği takdirde 9 bin kadar yedek askerin çağırılmasına onay verdi. Yedek askerlerin, göreve çağrılması durumunda, Güney Komutanlığı, Merkez Komutanlığı ve Kuzey Komutanlığı'nda görev alması bekleniyor.

İsrail basınında yer alan ve diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlerde ise, İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara harekatını değerlendirdiği iddia edilerek, kara harekatı talebinin ordu tarafından talep edildiği ve güvenlik kabinesi tarafından değerlendirildiği öne sürüldü.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Hidai Zilberman yaptığı açıklamada, İsrail'in olası bir kara harekatına hazırlanmak için Gazze sınırında güç topladığını ifade ederek, “Gazze sınırında kuvvetleri topluyor, hazırlıyoruz. Alanı inceliyorlar ve karar verdiğimizde onları kullanacağız. Girişim bizim ve zaman bizim tarafımızda” dedi.

KENTTE GİRİŞLER YASAKLANDI

Shabtai ayrıca, kentte sokağa çıkma yasağına rağmen devam eden şiddet olayları nedeni ile yerel saatle 17.00 itibari ile kentte girişlerin yasaklandığını bildirdi.

GAZZE’DEN İSRAİL’E BİN 750 ROKET ATILDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

IDF tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz pazartesi gününden bu yana Gazze Şeridi’nden İsrail’e bin 750 roket atıldığını öne sürülerek, 300 roketin ise İsrail’e ulaşamadığı iddia edildi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar