BIST9.073,03%-0,08
USD32.378%0.10
EURO34,9837%-0.10
ALTIN2.326,02%0.24
Dünya

AFP: Türkiye Libya'daki Suriyeli paralı savaşçıları geri çekiyor

Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'nin Libya'daki Suriyeli paralı askerleri geri çekmeye başladığını belirtti.

Abone OlGoogle News
26 Mart 2021 17:45

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir Fransız diplomat, "Türkiye'nin Libya'da konuşlandırdığı Suriyeli milisleri" geri çekmeye başladığını bildirdi. İsmi açıklanmayan kaynak, "Bu şimdiye kadar gördüğümüz en cesaret verici jestlerden biri. Suriyeli savaşçıların hareketlilik içinde olduğu görüldü ve kaydedildi" diye konuştu.

Fransız diplomatik kaynak, Libya'da yeni kurulan geçici birlik hükümetinin başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile Türkiye arasında Suriyeli paralı savaşçıların geri çekilmesi konusunda son dönemde görüşmeler yürütüldüğünü ve Türk tarafından gelen açıklamaların da Suriyeli savaşçıların hava yoluyla Libya'dan çıkarıldığı izlenimi verdiğini belirterek, ancak bunun "somutlaştırılması ve teyit edilmesi" gerektiğini söyledi. Fransız kaynak, paralı savaşçıların geri çekilmesinin sürdürülmesi gerektiğini ve bunun sadece Suriyeli savaşçıların değil, tüm yabancı güçler için geçerli olduğunu vurguladı.

Fransa, Almanya ve İtalya'dan destek ziyareti

Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları, geçen hafta yemin ederek göreve başlayan yeni hükümete destek için bugün Libya'yı ziyaret etmişti. Avrupalı mevkidaşlarıyla görüşmesi sonrasında Trablus'ta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Libya Dışişleri Bakanı Necla el Menguş, "Tüm paralı askerlerin Libya'dan çekilmesi ve bunun derhal gerçekleşmesi gerektiğini yineliyoruz" dedi.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi de salı günü Paris'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmüş, Macron görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Libya'da bulunan yabancı güçlerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çekilmesi için her şeyi yapmalıyız. Türk ve Rus savaşçılar, onlar ya da diğerleri tarafından gönderilen yabancı savaşçılar Libya'yı derhal terk etmelidir. Tek meşru güç Libya silahlı kuvvetleridir" demişti.

Libya'daki paralı savaşçıların konusu BMGK'da tartışıldı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de çarşamba günü BM Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu raporda "yabancı unsurların Libya'daki faaliyetlerinin sürdüğü konusunda hala derin endişe içinde olduğunu" ifade etmişti.

AFP'nin ele geçirdiği ve BMGK'da tartışıldığı belirtilen raporda bazı yabancı güçlerin yer değiştirdiğine işaret edilmiş, ancak bunun yeterli olmadığı kaydedilmişti.

Türkiye Libya ile 2019 yılının Kasım ayında imzaladığı güvenlik mutabakatı çerçevesinde ülkenin güvenliğine destek ve Libya ordusunun eğitiminde görev almak üzere ülkeye asker göndermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl yaptığı bir açıklamada Libya'da Halife Hafter güçlerine karşı Türk askerlerinin yanında Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının da yer aldığını söylemişti. SMO, Suriye iç savaşında rejim birliklerine karşı savaşan Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'na bağlı güçlerden oluşturulmuştu.

Libya'da ayrıca Rus Wagner grubunun yanı sıra Çad ve Sudandan para askerlerin de bulunduğu biliniyor. BM'nin geçen aralık ayında yayımladığı raporda, ülkede 20 bin civarında yabancı paralı asker bulunduğu tahminine yer verilmişti.

Afrika'daki en zengin ham petrol rezervlerine sahip olan yedi milyon nüfuslu Libya, 2011'de Muammer Kaddafi'nin NATO öncülüğündeki bir operasyonla devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenmişti. Libya'da geçici birlik hükümetinin ülkeyi 24 Aralık'ta seçimlere götürmesi hedefleniyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar