BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO34,9897%-0.08
ALTIN2.326,88%0.28
Dünya

Başına 'kılıç saplanan' köpek balığının katili aranıyor!

Kısa süre önce Meksika'nın Los Cabos kentindeki bir plajda kafasına "kılıç saplanan" kısa yüzgeçli bir mako köpek balığı karaya vurdu. Bunun ardından uzmanlar, "cinayet silahını" köpek balığının üzerinde bırakan katile dair tahminler yürütmeye başladı.

Abone OlGoogle News
09 Mart 2021 00:24

Uzmanlara göre çok az sayıda deniz canlısının kılıç benzeri yapıları var. Bu yapılar genellikle hayvanların kendini savunması için kullanılıyor.

"Sivriburun camgöz" diye de bilinen köpek balığının görüntülerini inceleyen deniz biyolojisi profesörü Christopher Lowe, hayvanın başındaki yapının boyutuna dayanarak, failin bir merlin veya yelkenbalığı olabileceğini söyledi. Yerel denizcilerse vatozlardan şüpheleniyor. Bu üç tür de Las Cabos sularında yaşıyor.

Yetişkin mako köpek balıklarının genellikle kılıçlı balıkları avladığı biliniyor. Prof. Lowe, büyük olasılıkla bu yavru köpek balığının da yemek yemeye çalıştığını ama başarısız olduğunu söylüyor. Livescience'a konuşan Lowe, bunu şöyle açıklıyor:

"Bu genç bir köpek balığı. Muhtemelen deneyimsizdi ve gerçekten hazır olmadığı bir avı yakalamaya çalıştı.

Yetişkin makoların uzunluğu 3,8 metreye, ağırlığı da 545 kilograma ulaşabiliyor. Yenidoğanların uzunluğu ise genellikle 1 metre civarında oluyor. Karaya vuran köpek balığının da 1 metreden biraz daha uzun olduğu bildiriliyor.

José del Cabo sahilinde yürüyüş yaptığı sırada köpek balığına rastlayan Arturo Chacon'a göre olay, 18 Şubat'ta meydana geldi. Bölgedeki bir tekne kiralama firmasını işleten Chacon, "Taze gibi görünüyordu, kısa süre önce ölmüştü" diye konuştu.

Köpek balığının fotoğraflarını çeken ve Instagram hesabından paylaşan Chaon, "San Jose del Cabo'da sahile vurmuş bir köpek balığı. Görünüşe göre büyük bir vatozla savaşı kaybetmiş! Vay!" diye yazmıştı.

KATİL KİM?

Chacon'un çektiği fotoğrafları inceleyen denizbilimci Lowe ise hayvanın başına saplanan yapının muhtemelen bir vatoza ait olmadığını belirtti.

Lowe, "Vatoz dikenleri daha uzun ve düzdür. Buradaki yapı çok da kalın görünüyor. Ama bir olasılık daha var. Aradığımız hayvan bir deniz kestanesi veya yelkenlibalığı olabilir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan denizbilimci, bu yapının, köpek balığının beynini deldiğini de düşünmüyor. "Kesin olarak söylemek zor ama saplanan yapı epey önde. Beyinse daha geridedir" diyen Lowe, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Köpek balıklarının beyinleri tuhaf. Kafanın içinde çok fazla alan var. Beyin de nispeten küçük. Omurganın ön beyne veya koku alma loblarının bir kısmına zarar vermesi olası. Yani hayvanın koku alma kabiliyetini etkilemiş olabilir. Her halükarda otopsi yapmamız gerekiyor."

Lowe'ye göre olayın en ilginç yönü, köpek balığının sahilde bulunması. Zira bu hayvanlar öldüklerinde genellikle okyanus tabanına batıyor. "Buradan hayvanın yönünün değiştiğini ve kıyı şeridine yüzdüğünü çıkarıyorum" diyen Lowe, şunları ekliyor:

"Belki de yaralanan köpek balığını bir balıkçı yakaladı. Kancadan kurtulmuş bile olsa çok hırpalanmış, bu yüzden de yaşam savaşını kaybetmiş olabilir."
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar