BIST8.988,41%2,06
USD32.3297%0.12
EURO35,0840%0.04
ALTIN2.296,68%0.84
Dünya

İran güçleri Beluç tüccarlara saldırdı: 10 ölü

Pakistan sınırındaki bölgede İran güçlerinin açtığı ateş sonucu Beluç tüccarlardan 10 kişinin öldüğü öne sürüldü.

Abone OlGoogle News
23 Şubat 2021 15:05

İran sınır kuvvetlerinin Pakistan sınırı yakınındaki bölgede yakıt ticareti ile geçimini sağlayan Beluç tüccarlara açtığı ateşte en az 10 kişinin öldüğü, birden fazla kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Yerel basından elde edinilen bilgilere göre, Pakistan'a bağlı Panjgur bölgesi yakınlarında yaşanan olayda İran sınır kuvvetlerinin Beluç tüccarlara neden ateş açtığı bilinmiyor. Kaynaklar, İran güçlerinin ayrım gözetmeksizin tüccarların üzerine ateş açtığı kaydedildi.

Olayla ilgili aktarılan görüntülerde, ilk başta birkaç el silah sesinin duyulduğu, daha sonrasında silah seslerinin sıklaştığı anlaşılıyor.

akıt ticareti bölgede riskli iş grupları içinde gösteriliyor. Ancak yaygın olan işsizlik, ve ekonomik kriz birçok Pakistan asıllı Beluçu bölgede yakıt ticareti yapmaya sevk ediyor.

Bölgede binlerce kişi İran-Pakistan sınır bölgesinde yaptığı yakıt ticaretiyle geçimini sağlıyor. Bölgede bu işle uğraşan birçok kişi hem Pakistan hem de İran güçleri tarafından taciz ateşlerine maruz kalabiliyor.

İran'ın Sünni Beluçlara yönelik politikası

İran rejiminin ülkedeki Sünni Beluçlara yönelik izlediği politikalara da oldukça dikkat çekici bir noktada. Beluç insan hakları aktivistlerinin aktardığı bilgilere göre, Aralık 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasında toplamda 19 Beluç, İran rejimince idam edildi. İdam edilen bu mahkumların yaşlarının 25 ile 45 arasında değiştiği, aralarında 70 yaşında bir mahkumun da bulunduğu aktarılmıştı.

İran tarafından idam edilen Beluçların "suçlu olduklarını itiraf etmeleri için" işkence gördükleri de aktivistler tarafından aktarılan bilgiler arasında.

İran ve Pakistan'da yaşayan Sünni Beluçlar, kendilerine yönelik hak ihlallerini duyurabilmek için sosyal medya üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. (Mepa News)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar