BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO35,0327%0.04
ALTIN2.325,08%0.20
Dünya

Haşdi Şabi ve PKK birleşiyor: Türkiye'ye karşı o bölgedeler

İran destekli Şii Haşdi Şabi milisleri ve PKK'nın Kuzey Irak'taki Sincar bölgesindeki konuşlanmasına devam ettiği bildiriliyor.

Abone OlGoogle News
22 Şubat 2021 13:00

İran destekli Şii Haşdi Şabi milisleri ve PKK'nın Kuzey Irak'taki Sincar bölgesindeki konuşlanmasına devam ettiği bildiriliyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Haşdi Şabi milisleri geçtiğimiz Cuma gününden itibaren Sincar ve çevresine yerleşmeye başladı.

Haşdi Şabi'nin yanı sıra PKK da Sincar'a ve çevre mahallelere güçlerini yerleştirdi.

Şii milis gruplar ve PKK, bölgeye konuşlanmalarının sebebini "Türkiye'nin olası kara harekatına karşı koymak" olarak açıklıyor.

Bölgeye konuşlanan milis gruplar arasında, İran tarafından askeri ve siyasi anlamda desteklenen Hareket el Nuceba ve Ketaib Hizbullah öne çıkıyor.

Şii grupların ve PKK'nın bölgeye konuşlanmasının, geçtiğimiz yıl Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat hükümeti arasında imzalanan anlaşmayı ihlal ettiği aktarılıyor. Bu anlaşma uyarınca milis grupların Sincar'dan çekilmesi ve bölgenin silahsızlandırılması kararlaştırılmıştı.

Sincar'ın Yezidi belediye başkanı Mahma Halil, Haşdi Şabi'nin ve PKK'nın bölgeye konuşlanmasının anlaşmayı ihlal ettiğini vurguladı. Halil, bazı siyasi grupların bölgede hayatın normale dönmesini istemediğini ifade etti.

Haşdi Şabi'nin siyasi liderlerinden Hadi el Amiri geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Türkiye'nin Sincar'a harekat düzenleyeceği istihbaratı aldıklarını ifade etmişti. Amiri, Bağdat hükümetine buna karşı gerekli adımları atma çağrısında bulunmuştu. Haşdi Şabi kaynakları, Sincar'a konuşlanmalarının amacının güvenliği sağlamak olduğunu öne sürdü.

İran destekli Şii milisler Türkiye'yi tehdit etmişti

Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli Şii milis gruplardan Nuceba Hareketi, Türkiye'yi tehdit eden bir açıklama yayınlamıştı.

Örgüte bağlı sosyal medya hesapları ve İran'a yakın kaynaklar tarafından dolaşıma sokulan 13 Şubat 2021 tarihli açıklamada, Türkiye'nin Irak'taki askeri hamlelerine karşı tehdit ifadeleri yer aldı.

Nuceba Hareketi, Türk ordusunun Irak'ın Ninova bölgesine girme ve Sincar'da operasyon düzenleme niyetinde olduğunu ifade ederek, Türkiye'den "Türk işgal güçleri" olarak bahsedildi.

Açıklamada "Türk ordusu ve hükümeti bu kararı yeniden gözden geçirmeli" denilirken, Türkiye bölgede bir operasyon başlatırsa, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı savaşılacağı belirtildi.

Musul'da Türk üssüne saldırı

15 Şubat günü, Irak'ın kuzeyinde İran destekli bir Şii milis grubun Türk askerlerine yönelik saldırı düzenlediği bildirilmişti.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre "Ashab el Kehf" isimli Şii milis grup, Musul ilinde bulunan bir Türk askeri üssüne füze fırlatmıştı. Füze fırlatılan askeri üssün Başika Üssü olduğu tahmin ediliyordu.

Saldırıyı sosyal medya üzerinden İran'a yakın kaynaklar vasıtasıyla üstlenen grup, Türk üssünün vurulduğunu ifade etti.

Paravan örgütler kullanılıyor

15 Şubat günü düzenlenen saldırıyı üstlenen Ashab el Kehf isimli grubun, Irak'ta faaliyet gösteren büyük Şii milis örgütlere bağlı bir paravan örgüt olduğu tahmin ediliyor.

Irak'taki İran destekli Şii grupların son dönemde, yeni isimlerle yeni alt gruplar teşkil ettiği ve bunlar vasıtasıyla saldırıları üstlendiği biliniyor. Daha önce de ABD üslerine ve Suudi Arabistan topraklarına yönelik saldırıları adı duyulmamış gruplar üstlenmişti.

Sincar'a operasyon iddiaları

Uzun süredir, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye ve Irak'taki askeri operasyonlar kapsamında, Irak'ın kuzeybatısındaki Sincar bölgesine operasyon düzenleyeceği öne sürülüyor.

Yezidi nüfusun yoğun olduğu bölge, Irak'ta PKK'nın etkin olduğu bir bölge konumunda.

Sincar aynı zamanda hem Irak, hem de Suriye'nin doğusu bakımından önemli bir pozisyonda bulunuyor. Sincar şehrinin kuzeyindeki dağlar, hem YPG kontrolündeki Irak-Suriye sınır geçiş hatlarına, hem de Suriye doğusunda YPG kontrolündeki yerleşimlere hakim.

Türkiye'nin Sincar'ı kontrol altına alması halinde, hem Irak kuzeyinde hem de Suriye'nin doğusunda ciddi bir stratejik üstünlük elde edeceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce birçok defa Sincar'a yönelik düzenlenecek bir askeri operasyonun sinyallerini vermişti. (Mepa News)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar