BIST9.524,59%-0,06
USD32.5784%0.16
EURO34,7354%0.15
ALTIN2.493,23%0.35
Dünya

Dehşet veren suikastın ayrıntıları basına sızdı

İran'ın nükleer programının kilit isilerinden Muhsin Fahrizade'ye yönelik suikastin detayları basına sızdı.

Abone OlGoogle News
29 Kasım 2020 19:29

Batı medyasındaki "İran'ın nükleer bomba programının babası" olarak anılan Muhsin Fahrizade, İran'ın başkenti Tahran'ın 95 kilometre doğusundaki Abserd kentinde öldürülmüştü.

Tahran Yönetimi, Ortadoğu'da gerilimi tırmandıran saldırının arkasında İsrail olduğunu vurgularken, suikastta üst düzey eğitimli 12 tetikçi kullanıldı.

İranlı gazeteci Muhammed Ahvaze, Tahran Yönetimi'nden yetkililerin sızdırdığı bilgiye dayanarak Fahrizade suikastının detaylarını yazdı.

Ahvaze, suikastın Abserd'in girişinde ağaçlı bir bulvardaki döner kavşakta gerçekleştirilmek üzere planlandığını aktardı. Buna göre; suikast timi Muhsin Fahrizade'yi izliyordu ve cuma günü Tahran'dan Abserd kentine gideceğini biliyorlardı.

10 bin kişinin yaşadığı dağlık bir inziva bölgesi olan yerde, zengin Tahranlıların ikinci evi bulunuyor ve 59 yaşındaki Fahrizade'nin de burada bir villası vardı.

İyi eğitimli olarak tanımlanan ve yurtdışından güvenlik ve istihbarat desteği alan 12 suikastçı, Abserd kentine konuşlandırıldı. 62 kişiden oluşan ekipten kalan 50 kişi ise lojistik destek sağladı.

İranlı gazeteci Muhammed Ahvaze, söz konusu 50 kişinin İran'da mı yoksa yurtdışında mı olduğuna ilişkin bilgi vermedi.

Pusu noktasında içinde dört kişi olan bir SUV, dört motosikletli ve iki keskin nişancı, Fahrizade'nin gelmesini bekliyordu. Yolda bir de bubi tuzaklı pikap araç bulunuyordu.

Muhsin Fahrizade'nin konvoyunun gelmesinden yarım saat kadar önce bölgede elektrikler kesildi. Konvoydaki ilk araç döner kavşaktan geçerken suikastı timi pozisyonunu almıştı.

İran devlet televizyonunun aktardığına göre; üçüncü araç geçerken, bubi tuzaklı pikap infilak ettirildi. Patlama sonucu elektrik direkleri ve vericileri hasar gördü. Patlamanın etkisiyle enkaz parçaları 300 metre uzağa fırladı.

Muhsin Fahrizade'nin içinde bulunduğu araç, iki keskin nişancının da içlerinde bulunduğu 12 suikastçı tarafından vuruldu.

İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı Sepah Cybery adlı sosyal medya kanalına göre; suikast timi araca ateş açtı. Bunu yoğun bir silahlı çatışma izledi.

Muhammed Ahvaze'nin İranlı yetkililerden aldığı bilgiye göre; suikast timinin lideri, Fahrizade'yi araçtan çıkarıp vurdu ve öldüğünden emin olduktan sonra ortadan kayboldular. Suikast timinin herhangi bir kayıp vermediği belirtildi.

Amerikan New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililerin, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini teyit ettiğini yazdı.

Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden İranlı bilim insanı ve nükleer programın mimarlarından Muhsin Fahrizade için Meşhed ve Kum'da cenaze töreni düzenlendi.

İran'ın kuzeydoğusundaki Rezevi Horasanı eyaletinin merkezi Meşhed'deki İmam Rıza Türbesi'nde dün ve Kum kentindeki Masume Türbesi'nde bugün düzenlenen törene Fahrizade'nin ailesi, bazı din adamları ile siyasi yetkililer katıldı.

Fahrizade için Kum kentinde cenaze namazı da kılınırken, Meşhed ve Kum'daki törenlerin önceden zaman belirtilmeksizin, halk ve gazetecilerin katılmasına izin verilmeden yapıldığı kaydedildi.

İranlı bilim adamı Fahrizade'nin cenazesi, yarın başkent Tahran'da düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

Kaynak: Hürriyet

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar