BIST9.915,62%2,05
USD32.4867%-0.16
EURO34,7781%-0.56
ALTIN2.438,38%0.09
Dünya

Şuşa böyle alınmış: 44 Türk özel kuvvet askeri girmiş

Twiter'da 'Trablus' kullanıcı adıyla paylaşım yapan kullanıcı ŞUŞA kentinin nasıl kurtarıldığını yazdı.

Abone OlGoogle News
20 Kasım 2020 16:45

İşte o yazı;

''Dağlık Karabağ’da bulunan Şuşa rayonu 28 yıldır işgal altındaydı. Şuşa Karabağ’ın kalbi sayılacak bir öneme ve stratejiye sahip. Şuşaya sahip olan adeta Karabağ’a sahil olacak bir konuma sahip. Bu yüzden Şuşa çok önemli bir bölge olarak biliniyor. 

ŞUŞA düşmediği sürece, savaşı kazanmak zordu. Şuşa aynı zamanda Karabağ’ın sözde başkenti olan Hankendi için çok önemli bir öneme sahip, Şuşa Hankendi yolu bu yüzden daha fazla öneme sahiptir. Kısacası Şuşaya sahip olan Hankendiye kabus olur. 

Şanlı Azerbaycan Türk ordusu Karabağ’a başlattığı operasyonla, bir çok bölgeyi ele geçirdi, lakin en önemli konuma sahip olan Şuşa, hem savunma olarak hemde 28 yıldır şehiri ellerinde tutan Ermeniler için bir avantajdı. Ne kadar vurursan vur, işlemiyordu. 

Burda Azerbaycan Özel Kuvvetleri devreye girmişti. Çünkü ya sızma olacak cephe yarılacak ve şehir ele geçirilecek, Yada boş boş bombardıman yapılacaktı. Tabi ki şehre sızmasında stratejik hamleleri oluyor, işte asıl olaylar bundan Sonra başlıyor. 

Bunun için önce Laçınden Şuşaya giden yola hakim olmak, sonrada Şuşa ve Hankendi yoluna sahip olmak önemliydi. Buralara sahip olunmadan yapılan her sızma girişimi başarısız oldu ve Azerbaycan Özel Kuvvetleri kayıplar vererek maalesef geriye çekilmişti. 

Burda devreye farklı bir strateji girdi, Azerbaycan Türk kardeşlerimiz farklı bir strateji izleyerek, Laçın yoluna sahte bir saldırı düzenledi, böylece Ermeniler bir çok birliğini Şuşadan Laçın yönüne doğru kaydırdı ve düşünülen strateji gerçekleşmişti. 

Ermenilerin bazı birlikleri şuşadan Laçın yoluna doğru giderken, Azerbaycan özel Kuvvetleri, gece saatlerinde oluşan sisin etkisiyle tekrar Şuşaya bir sızma girişimi için tüm şartları oluşturmuştu, kısaca izlenen strateji BÖL ve PARÇALA. 

Azerbaycan Özel Kuvvetleri benim edindiğim bilgiye göre, 2 tim sızma girişimine hazırdı. Tim sayıları 22 kişi, ve toplamda 44 özel kuvvet, Şuşaya gece sızıp saldıracaktı ve cepheleri çökertecekti. Düşünsenize koca bir şehre 44 kişi saldırıyorsunuz! 

Ne tankla saldırıyorsunuz, nede sızma girişimi belli olmasın diye İHA uçurabiliyorsunuz, nede Top atışı yapabiliyorsunuz. 44 özel kuvvet şehre sızacak belirli bölgeleri ele geçirecek ve ordu arkalarından gelecek. Ya hepsi şehit olacak yada bu sızma başarılı olacak. 

Azerbaycan ordusunun nerden saldıracağını kestiremeyen Ermeniler, ve sızmayı bekleyen özel kuvvetler. Herkes Şuşaya merkezden saldırılır düşüncesindeyken, Azerbaycan Özel Kuvvetleri, “Daşaltından” ilerleyerek şehre sızmayı planlıyordu. 

Azerbaycan Özel Kuvvetleri gece saatlerinde oluşan sisle, Şuşaya sızmayı başardı. Hatta bu sızmada muharebelerin hepsi yakından oldu. Ruslar Şuşa Hankendi yolunda ilerlerken, yerlerde Ermeni cesetleri doluydu hatırlıyor musunuz o görüntüyü ? İşte hepsi o geceden kalma. 

Azerbaycan Özel Kuvvetleri büyük bir titizlikle yürüttüğü operasyonu başarıyla gerçekleştirdi. Şuşanın sızma girişimi sonucu cepheleri yarıldı ve 44 Azerbaycan Özel kuvveti şehirde kanlı bir çarpışma yaşadı. Mübariz İbrahimovunun ruhu orda kardeşleriyleydi. 

Şehre sızan 44 özel kuvvet belirli yerleri ele geçirdikten Sonra, Arkadan gelen takviye birlikler ve havalanan ihalarla şehir içinde kalan Özel kuvvetler korunmaya çalışıldı. Ermeniler habersiz tek pusu yiyecekleri yeri Şuşa sanıyorlar, halbu ki bir pusu daha vardı. 

Hatırlıyor musunuz, o gecenin sabahı yani bizim burdan gördüğümüz kadarıyla, Ermenilere ait bir tank Şuşa-Hankendi yolu üzerinden Şuşa şehir merkezine atışlar yapıyordu. O gece Özel kuvvetlerin sayesinde, Ermeniler Şuşa-Hankendi yoluna kovalandı. 

Yani Şuşa şehir merkezi Özel Kuvvetlerin kanlı Çarpışması ve gelen destekle o gece ele geçirildi, Ermeniler Şuşanın dışına sürülmüştü. O gece Azerbaycan Özel Kuvvetleri bu sızma girişimi ve kanlı çarpışma icin 6 şehit, 7-Gazi vermişti. 

Ermeniler Şuşa Hankendi yoluna sürülerek, şehre saldırmaya çalıştı. Lakin saldırıları püskürtüldü ve Şuşa Hankendi yolu arasından, Hankendiye doğru kaçmaya başladılar. Lakin Şuşa ve Hankendi yolunda pusu yiyeceklerinden haberleri yok. 

Ermeniler kaçarken, havadan sihalarla ve Şuşa-Hankendi yoluna gizlenen Azerbaycan ordusunu unutmuştu. Şuşada gece sızma yiyen Ermeniler, bu seferde Şuşa Hankendi yolu üzerinde pusu yedi. Bir çoğu leş oldu, bir çoğuda yaralandı. Hankendiye gelen yaralı Ermenileri hatırlarsınız.

Kısacası düşünülen strateji tamamen gerçekleşti, laçın yoluna sahte bir saldırı, Şehre sızan 44 Azerbaycan Özel Kuvveti, Şuşa Hankendi yoluna sürülüp pusu yiyen Ermeniler. Kısacası Böl ve Parçala stratejisi fazlasıyla Ermenileri kanattı. 

28 yıl işgal ettikleri Şuşadan 1 gecede kanata kanata gönderilen ermeniler neyin ne olduğunu anlayamadı. Zaten Şuşa düştüğü gibi Azerbaycan bu savaşı kazanmıştı. 28 senelik birikimlerini 1 gecede yok ettik, bu çok büyük bir başarıdır. 

Azerbaycan özel kuvvetlerinin Şuşanın alınmasında payı ve emeği çok büyük.

Tanksız, topsuz, İHA'sız, sadece özel kuvvetlerin dik kayaları tırmanarak şehre sızması, ve şehri işgalcilerden kurtarması. İşte bunlar hep vatan mücadelesi için, ruhları şad olsun. 

Vatan uğruna can alıp can verenlerin şerefine, Azerbaycan Özel Kuvvetleri tarihe damga vuracak bir cesurluluğa imza atmıştır. Bu uğurda şehit olan kardeşlerimizin mekanı cennet olsun, ruhları şad olsun. Kanlarının aktığı Şuşada, Artık Türk’ün iki sancağı dalgalanıyor. 

Azerbaycan Türk Halkı o kadar gururlanmalı ki, böyle yiğitler sonunun ne olacağını düşünmeden, canını hiçe sayarak koca bir şehre 44 kişi saldıracak kadar cesurluluğa sahip. Gurur duyun kardeşler, evlatlarınızı, torunlarınızı bu kahramanları anlatarak büyütün. 

Mübariz İbrahimovun cesur kardeşleri, Ermenileri it gibi ağlata ağlata kovdu. Bu gurur Azerbaycan halkının ve Azerbaycan ordusunun. Bizde kardeşlerimizin bu mutluluğunu paylaşıyoruz, ve onlarla gurur duyuyoruz. Karabağ artık bizimdir kardeşler. Dinlediğiniz icin teşekkürler.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar