BIST10.891,42%0,18
USD32.9477%35.7487
EURO35,7982%42.3152
ALTIN2.529,05%0.85
Dünya

Reisi'nin yerine geçecek isim belli oldu!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı geçici olarak görevi devralacak.

Abone OlGoogle News
20 Mayıs 2024 11:59

İran Anayasası'nın 131'inci maddesi, cumhurbaşkanının ölümü halinde cumhurbaşkanının seçilememesi hallerinde, ülke liderinin (Ali Hamaney) atamasıyla, birinci cumhurbaşkanı yardımcısının cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını devralmasını öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir, vekaleten görevi devralacak. 1 Eylül 1955'te doğan Muhbir, Reisi gibi tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakın bir isim. Muhbir, Reisi 2021'de cumhurbaşkanı seçildiğinde 1. Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu, hâlen de bu görevi üstleniyor.

Meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurul, yani yasama, yürütme ve yargı başkanları, yeni bir cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içerisinde seçilmesi için süreci düzenlemekle yükümlü.

 

YEŞİL BAYRAK SİYAHA BÜRÜNDÜ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahyan'ı taşıyan helikopterin kaza yapmasının ardından İranlılar toplu dua etmek için sokaklara çıktı.

Liderlerin ölümünün ardından İran'ın dini lı̇derı̇ Ali Hamaney, ülke genelinde beş günlük yas ilan ettiğini duyurdu.

İran'da Meşhed'deki İmam Rıza Türbesi'nde, bu sabah ülkenin içinde bulunduğu yası göstermek açısından bayrak değişimi gerçekleştirildi.

İran'ın siyah bayrak asması savaş ve intikam anlamına gelse de aslında bir yas simgesi olarak da sıkça karşımıza çıkıyor. 

İran İsrail-Hamas arasındaki savaş nedeniyle bölgede ölen siviller için de daha önce siyah bayrak astı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar