BIST10.891,42%0,18
USD32.9477%35.7487
EURO35,7982%42.3152
ALTIN2.529,05%0.85
Dünya

Fransa'nın Türkiye paranoyası! Yeni Kaledonya'da bağımsızlık öfkesi büyüyor

Fransa'nın 17 bin km uzaklıkta sömürgeleştirdiği Yeni Kaledonya'da bağımsızlık isyanı çıktı. Fransız gizli servisi, 'Arkasında Azerbaycan ve Türkiye var' dedi. Basın, Kaledonya temsilcilerinin katıldığı İstanbul'daki dekolonizasyon konulu toplantıyı hatırlatıp, dönüşte Macron'a bağımsızlık mektubu gönderildiğini yazdı.

Abone OlGoogle News
17 Mayıs 2024 11:25

Büyük Okyanus'taki özerk bölge Yeni Kaledonya'da çıkan olaylarda 5 kişi öldü. Fransa'nın Türkiye ve Azerbaycan'ı suçlamasına ise Bakü'den tepki geldi: Sömürgeci tarihini unutma...

Fransa sömürgesi Yeni Kaledonya'da "10 yıl yaşamış Fransızlara oy hakkı" öngören yasa tasarısının ardından çıkan olaylarda 5 kişi öldü. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, OHAL ilan edilen bölgeye asker gönderileceğini ve TikTok'un yasaklanacağını söyledi. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise Türkiye ve Azerbaycan'ı hedef gösterdi. Darmanin, "Bazı ayrılıkçıların Azerbaycan'la anlaşmasından üzüntü duyuyorum" dedi.

Gerekçe olarak da, 24 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenen dekolonizasyon etkinliği gösterildi. Etkinliğe katılan Yeni Kaledonya dahil 13 ülke Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a açık mektup yazmış ve BM kararlarına rağmen süren Fransız sömürgeciliğinden yakınmıştı.

Darmanin'in iddialarına Azerbaycan'ın tepkisi ise sert oldu. Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade "Fransa'nın aşağılayıcı açıklamalarını şiddetle kınıyoruz. Darmanin, ülkesinin sömürgecilik geçmişini hatırlarsa daha doğru olur. Azerbaycan'ı suçlamak yerine, ülkesinin bu protestoları körükleyen başarısız denizaşırı politikalarına odaklanmalı" dedi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar