BIST9.079,97%3,10
USD32.3332%0.13
EURO35,1187%0.13
ALTIN2.305,27%1.22
Dünya

İngiliz Basını: YPG'nin özerklik hayalleri bitti

İngiltere'de yayın yapan medya kuruluşları terör örgütü YPG'nin Rejim ile anlaşarak özerklik hayallerini yok ettiğini ifade etti.

Abone OlGoogle News
14 Ekim 2019 17:42

İngiliz gazetelerinin bugünkü sayılarında, YPG'nin kontrolü altındaki bazı bölgelere Esed güçlerinin konuşlandırılmasıyla ilgili varılan anlaşmayla ilgili değerlendirmeler yer aldı.

İngiliz gazeteleri, YPG ile Esed rejiminin vardığı anlaşmanın YPG'nin son beş yıldır sürdürdüğü özerk durumun da sonunu getirmiş olabileceği yorumunu yapıyor.

"ABD çekilince Kürtler Esed ile işbirliği yaptı"

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre; gazetelerden biri olan The Daily Telegraph’ta “ABD’nin çekilmesinin ardından Kürtler, Esed’le işbirliği yaptı” başlığıyla yayımlanan haberde, Batı’nın IŞİD’le savaşta en önemli müttefiklerinden biri olan YPG'nin, Türkiye’nin operasyonu nedeniyle ABD’nin çekilmesiyle Esed rejimiyle masaya oturduğu ifade ediliyor.

Haberde, “Esed rejimi ile varılan anlaşmanın Türkiye’nin saldırılarını durdurup durdurmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak bu anlaşma, Kürtlerin Suriye’nin kuzeydoğusunda kendilerine ait yarı devletlerinde özerkliği koruma hayallerine öldürücü darbeyi indirmiş gibi görünüyor” ifadeleri kullanılıyor.

"Rusya'nın arabuluculuğuyla anlaşma yapıldı"

YPG ile Esed rejimi arasında, Rusya’nın arabuluculuğuyla varılan anlaşma uyarınca Esed güçlerinin, YPG'nin kontrolü altındaki bazı bölgelere konuşlandırılması öngörülüyor. Bu bölgelerin ilk etapta Türkiye’nin muhtemel operasyon bölgesinin içinde bulunan Münbiç ve Ayn el Arab olması bekleniyor.

Esed güçleri dün geceden itibaren belirlenen yerlere konuşlandı

Esed güçleri, anlaşma uyarınca dün gece itibarıyla belirlenen yerlere konuşlanmak üzere harekete geçti.

The Daily Telegraph’a konuşan bir YPG yetkilisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de kalan 1000 askerin de geri çekilmesi talimatı vermesiyle ilgili olarak, “İhanet süreci resmen tamamlanmış oldu” yorumunu yapıyor.

Eski Büyükelçi Westmacott: Türkiye’nin operasyonu PKK şiddetini bitirmez

Gazete ayrıca, İngiltere’nin eski Türkiye Büyükelçisi Peter Westmacott’un konuyla ilgili bir analizine de yer veriyor.

“Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırısı, içeride PKK şiddetini sona erdirmeyecektir” başlıklı analizde Westmacott, düzenlenen operasyonun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a halk desteğinin azaldığı ve otoriterleşme eleştirilerinin arttığı bir dönemde “iyi geldiğini” öne sürüyor ve şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Türkiye’nin YPG’ye yönelik saldırılarının PKK şiddetinin sona ermesine yardımcı olma ihtimali çok düşük. Aksine YPG’nin karşılık vermesiyle, sınırın her iki tarafında da şiddette artış görülebilir. Aynı şekilde bu operasyonun Suriye’nin kuzeyindeki durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olması da düşük bir ihtimal. Bu kriz hızlı bitse de bitmese de Kürtler mağdur olmaya devam edecekler."

“PKK’nın amaçları yıllar içerisinde değişim gösterdi. Türk hükümeti ile varılacak ortak bir anlayışla şiddet eylemlerine son verirse ve Erdoğan’ın ilk yıllarındaki reform dönemine geri dönülürse, bundan herkes kazançlı çıkar.”

Times analizi: Kaotik geri çekilme ABD’nin düşmanlarına yarıyor

Times gazetesi, Esed güçlerinin YPG kontrolü altındaki bölgelere konuşlanmasını sağlayan anlaşmayı “Dünya” sayfasının manşetinden duyurdu. Haberin altında da “Trump’ın kaotik geri çekilmesi ABD’nin düşmanlarının işine yarıyor” başlıklı bir analize yer veriliyor.

Analizde, “Amerikan askerleri, düzenli bir geri çekilme yerine, NATO müttefikleri Türkiye’den kendilerini küçük düşürür bir şekilde kaçarak uzaklaşmak zorunda kaldılar” deniliyor ve şu ifadelere yer veriliyor:

“Geri çekilmenin yarattığı kaos, hem dostlarına hem de düşmanlarına karşı zafiyet sinyalleri veriyor. Rusya, ABD’nin Suriye’ye askerlerini gönderdiği andan bu yana geri çekilmelerini sağlamak için fırsat kolluyordu. Şimdi Türkiye, Moskova’nın ikna yöntemiyle yapmayı başaramadığını askeri güçle yapıyor."

“IŞİD’e karşı mücadele eden Kürtler, kısa bir zaman içinde NATO’nun ikinci büyük ordusu karşısında ne kadar güçsüz olduklarını anlayacaklar. Rusya, Kürtler ile Şam arasında bir anlaşma yapılmasını sağladı. Tüm bunlar olurken, ABD ortada bile yoktu.”

“Her ABD müttefiki artık Kürtler gibi ihanete uğramaktan korkuyor”

Gazetenin yorum sayfalarında da bu konuyla ilgili Edward Lucas imzalı bir başka makale yer alıyor. “Her ABD müttefiki artık Kürtler gibi ihanete uğramaktan korkuyor” başlıklı makalede Lucas, savunma konusunda sırtını ABD’ye dayayan ülkelerin artık kendilerini korumak için başka yollar bulmaları gerektiğini savunuyor.

Lucas, “Amerika’nın güvenlik garantilerine bel bağlayan ülkelerin hepsinin ortak noktası, savunma konusunu ABD’ye havale etmelerinin hem maliyetli hem de sıkıntılı olduğunu görmeleri. Trump’ın davranışları pervasızca, sözleri de tutarsız olabilir ancak ülkesinin kimseye yaranamayan dünya polisliği rolünden duyduğu memnuniyetsizliği ortaya koyuyor” diyor.

Guardian: Anlaşma kuzeydoğunun tamamını kapsayabilir

Guardian gazetesi, DEAŞ mensuplarının yakınlarının tutulduğu kamplardan kaçanların örgütün yeniden ayağa kalkmasıyla ilgili korkuları tetiklediğine dikkat çekerken, YPG ile Esed rejimi arasındaki anlaşmada Rusya’nın oynadığı rolün öneminin altı çiziliyor.

Gazetenin konuyla ilgili haberinde, “Henüz teyit edilememiş olan iddialara göre, YPG ile Esed rejimi arasında varılan anlaşmanın zamanla Suriye’nin kuzeydoğusunun tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesi düşünülüyor” deniliyor.

Gazete haberinde ayrıca, “Söz konusu anlaşma, Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşayanların Rojava olarak adlandırdığı bölgede Kürtlerin son beş yıldır sürdürdüğü yarı özerkliğin de acı bir şekilde sona ermiş olabileceği anlamına geliyor” yorumu yapılıyor.
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar