BIST9.079,97%3,10
USD32.3674%0.07
EURO34,9545%-0.18
ALTIN2.325,16%0.20
Dünya

Rusya işgale mi başlayacak: Sonsuza kadar bekleyemeyiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin dış politikasına dair değerlendirmelerde bulundu...

Abone OlGoogle News
14 Ocak 2022 18:09

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin dış politikasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Düzenlediği basın toplantısında Lavrov, özellikle Ukrayna'da devam eden gerilime ilişkin dikkat çekici ifadeler kullandı:

"Sabrımızın sonu geldi"

- Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ile NATO’nun, Ukrayna’daki gerilimi bahane edip gelecek aylarda Rusya sınırları yakınlarına askeri güçlerini yığabileceklerine inanmak için sebepleri olduğunu kaydetti.

 Lavrov, Rusya’nın Batı ülkelerinin eylemlerine karşı sabrının tükendiğini belirtti: “Sabrımızın sonu geldi. Biliyorsunuz ki çok sabırlıyız. Çok uzun süre kendimizi tuttuk, artık bir şeylerin olma zamanı geldi. Şimdi artık teliflerimize somut olarak verilecek yanıtı bekliyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakanı, NATO’nun Rusya’ya Ukrayna sınırı yakınındaki askeri güçlerini üslerine geri gönderme çağrısı yapmış olmasına ilişkin, “Amerikan, Kanadalı ve İngiliz güçleri sürekli olarak Rusya sınırları yakınına konuşlandırırken, NATO’nun Rusya’ya kendi askeri güçleri ile kendi toprakları üstünde ne yapacağını söylemesi kabul edilemez” vurgusunu yaptı.

AB ile ilişkiler

Sputnik muhabirinin AB'nin güvenlik garantileriyle ilgili müzakerelere dahil edilip edilmeyeceği sorusuna Lavrov şu yanıtı verdi: "AB'nin, güvenlik müzakerelerine katılımını nasıl gördüğünü bilmiyorum. Açıkça söyleyeyim, bilmiyorum. Bunun sebebi bunu istemememiz değil. AB, 7.5 yıl önce, güvenliğin sağlanmasıyla ilgili mekanizmalar da dahil Rusya'yla olan tüm etkileşim mekanizmalarını yıktı ve bundan üzüntü duyuyoruz. Şimdi biz ABD ve NATO'ya başvurduk. NATO'yla aramızda en azından Rusya-NATO Konseyi kağıt üzerinde duruyor, Kuruluş Senedi'ni kimse iptal etmedi. Ancak AB'yle olan tüm iletişim kanallarına Avrupalı meslektaşlarımız tarafından beton döküldü. AB'nin güvenlik çıkarlarının göz ardı edilmesinden endişe duyduklarını görüyoruz, bunu açıkça itiraf ediyorlar."

Rusya ve AB'nin tüm bağları koparmadığını, geçen yıl AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le görüştüklerini ve yeniden görüşmeye hazır olduklarını kaydeden Lavrov, "Her şey, Borrell'in Rusya'yla diyaloğu yeniden başlatmasına izin verip vermeyeceklerine ve onların gündeme getirebileceği konuların ne kadar yapıcı olacağına bağlı. Top, AB'nin tarafında" dedi.

"Farklı şekilde yanıt verebiliriz"

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ve NATO’dan sözlü taahhütler istemediklerini, yazılı ve hukuki olarak bağlayıcı güvenlik garantileri beklentisinde olduklarını vurguladı: “ABD ile NATO, Rusya’ya iletecekleri yanıt içine kendi tekliflerini ekleyebilir fakat kilit olan, her şeyin yazılı biçimde iletiliyor olması. Zira her şeyin karşılıklı saygı ve çıkarlar dengesi çerçevesinde çözümlenmesini istiyoruz. (NATO’nun genişlemeyi durdurması maddesini de içeren güvenlik tekliflerinin) geri çevrilmesi halinde Rusya buna pek çok farklı şekilde yanıt verebilir.”

"Sonsuza kadar bekleyemeyiz"

Lavrov şöyle devam etti: “Güvenlik garantileri konusunda gelecek yanıtın belirleyicisi, Washington olacak, bu açık. ABD ile NATO’nun, güvenlik garantileri konusunda Rusya’nın karşı taraftan gelecek yanıtı sonsuza dek beklemeyeceğini fark ettiğini düşünüyoruz. Tekliflerimizin reddedilmesi halinde durum değerlendirmesi yapıp durumu Devlet Başkanı (Vladimir) Putin’e rapor edeceğiz ve kendi güvenlik menfaatlerimiz doğrultusunda eylemlerimizi belirleyeceğiz.”

 Lavrov, “Rusya, güvenlik garantisi teklifleri konusunda ABD ile NATO’dan madde madde, çok detaylı bir yanıt bekliyor. Bu yanıtın, neyin uygun olduğu, neyin olmadığı ve bunların nedenlerini içermesini istiyoruz. Fakat sonsuza dek beklemeye niyetimiz de yok” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı ülkelerinin eylemlerinin negatif gelişmelere sebep olduğunu ve bu eylemlerin dünyadaki çatışma potansiyelini artırdığını söyledi.

Lavrov, NATO’yu ‘yapay bir biçimde kendine yeni üyeler bulmaya çalışmakla’ ve Ukrayna ile İskandinav ülkelerini kendi saflarına çekmekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı, NATO’nun bu eylemlerini durdurmasını da içeren güvenlik garantilerine ilişkin ABD ile ittifaktan yazılı yanıt beklemekte olduklarını kaydetti.
Lavrov, Rusya’nın kendi güvenliği için istediği söz konusu güvenlik garantileri konusunda ABD ile NATO’dan gelebilecek her yanıta karşı hazırlıklı olma konusunda çalışmayı sürdürdüklerini de vurguladı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar