BIST9.645,02%-0,50
USD32.5694%0.15
EURO34,8763%0.68
ALTIN2.435,72%0.12
Din

Hac çeşitleri nelerdir?

Haccın çeşitleri hakkında bir çok sorular karşımıza çıkıyor. 3 türlü hac vardır ve bunlar;

Abone OlGoogle News
14 Haziran 2021 15:51

 1) İfrad hac:

İhrama girerken sadece hac yapmaya niyet eden kişidir. Bu haccı yerine getirene müfrid hacı denir. Bunun yanı sıra Mekke’de oturan kişiler, sadece müfrid hacı olmaktadır.

2) Kıran Hac:

Kıran Hacı, Hac ve umreye aynı anda niyet edilmesi ile oluşur. Bu hac görevini yerine getiren kişiye Kıran hacı denir. Peki Kıran hac ibadeti nasıl yerine getirilir? İlk önce umre için tavaf ve sa’y ederek, ihramını çıkarmadan, traş olmadan hac günle

3) Temettü hac:

Temettü hacı, hac ayları dönemimde yapılan görevdir. Yani, Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarının ilk 10 gününde umre ibadetini yapmak için ihrama girip, tavaf ve sa’y yapıp tıraş olarak ihramdan çıkar. Bu dini görevi yerine getirene mütemetti hacı denir. Yaşadığı yere dönmeyerek, o yıl Terviye gününde ya da daha önce hac ibadeti için ihrama girerek müfrid hacı gibi ibadetini gerçekleştirir. Tavaf-ı ziyaretten sonra sa’y yapar.

Kıran ve Temettü hac yapan kişilere şükür kurbanı kesmeleri vâcip olur.

Kıran ve Temettü hac görevlerini yerine getiren kişilerin kurban kesmelerinin vacip olduğunu söylemiştik. Ancak bazı nedenlerden dolayı kurbanlık hayvan bulamama ve satın alma ile ilgili sorun yaşayan kişiler, hac esnasında 3 gün ve hacdan sonra 7 gün olmak üzere 10 gün oruç tutmaları gerekir. Tutulacak olan ilk üç günlük orucu ihrama girdikten sonra, hac ayları içerisinde ve kurban bayramının ilk günü öncesi Mekke’de tutulması gerekmektedir. Kurban bulamamış olan kişiler hala kurban kesme ümidi ile 3 günlük orucun geciktirilmesi çok faziletlidir. Bu durum Temettü haccında ise, orucu ihrama girmeden önce ve umre ihramı sonrasıda tutabilir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar