BIST8.978,10%1,95
USD32.3316%0.12
EURO35,0649%-0.02
ALTIN2.285,03%0.33
Anne-Bebek

3 yaş sendromu nedir? 3 yaş sendromunu atlatmanın yolları nelerdir?

Anne - babaların en zorlu zamanları genellikle çocukların 2 ve 3 yaş sendromu yaşadığı dönemler olmaktadır. Çok fazla şeyi öğrendiği bu dönem içerisinde çocuklar ile özel olarak ilgilenmek önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönem diğer bir tabiri ile çocuğun ‘kendini bulma’ dönemi olarak bilinen 3 yaş sendromunun çok dikkatli atlatılması gerekliliği söz konusudur.

Abone OlGoogle News
09 Mart 2021 12:42

3 Yaş Sendromu Nedir?

Anne -babaların en fazla zorluk yaşadıkları dönemler çocukların 2 ve 3 yaş sendromu yaşadığı süreçlerdir. Çocuklar pek çok şeyi öğrenmeye bu zamanda başlar. Bu bakımdan bu dönem içerisinde çocuklara özel ilgi göstermenin gerekliliği söz konusu olmaktadır. Çocuğun ‘kendini bulma’ dönemi olarak tabir edilen bu dönemin çok dikkatli bir şekilde atlatılması önem arz eder.

Korkutucu olarak düşünülen bu dönem esasında ebeveynler ve çocuk arasındaki iletişimin güçlenmeye başladığı süreçler olmaktadır. Yeni şeyler öğrenmeye başlayan çocuk, anne ve babasıyla normalde olduğundan çok daha fazla iletişimde bulunur ve bu doğrultuda bazı yeni özellikler kazanmaya başlar.

Örneğin: Bir çocuk kimi zaman oldukça agresif bir yapıya bürünür bazen de son derece duygusal dönemler yaşar. Ebeveynlerin içine düştükleri en büyük hatalardan biri ise çocuklarının bu süreçte kendilerini bulduklarını kabul etmemeleri olmaktadır. Sabırlı ve bilinçli olan yaklaşımlar 3 yaş sendromunu yaşayan çocuğun zihinsel gelişimine de önemli şekilde etki edecektir.

3 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?

3 yaş sendromunu hafif bir şekilde atlatmanın çeşitli yolları vardır. Bunlar:

- Çocuğunuzu yaratıcı bir biçimde farklı aktivitelere yönlendirin.

- Çocuğunuza sarılın.

- Çocuğunuzu överken abartıdan kaçının,

- Davranış tabloları asın,

- Çocuğunuza karşı davranışlarınızda tutarlı olmaya çaba gösterin,

- Çocuğunuzun bir süre düşünmesine izin verin.

3 Yaş Sendromu Sürecinde Ebeveynler Nasıl Davranmalıdır?

3 yaş sendromunun etkisi altında olan çocuklarınızı, duygusal bakımdan sağlıklı birer birey olarak yetiştirmenin en önemli unsuru, çocuğunuzun gereksinimlerini kriz anında iyi tanımlayabilmeniz olmaktadır. Siz bir işle meşgul olurken yahut arkadaşınızla konuşurken çocuğunuz neden sizi çekiştirir? Yahut neden çocuğunuz cep telefonunuzu sizin elinizden almaya çalışır ve yapmakta olduğunuz işten sizi alıkoyar? Çocuğunuzun yaptıklarını sakinlikle karşılamayı deneyin ve yapmakta olduğunuz işe ara vererek çocuğunuzun neden kendisini yerlere atarak ağladığını anlama yönünde çaba gösterin.

Eğer kendisini yerlere atarak çıldırmış gibi bağıran 3 yaş sendromu geçirmekte olan bir çocuğunuz bulunuyorsa yapabileceğiniz en doğru şey böyle bir durum karşısında sakin kalmak olacaktır. Elbette bu son derece zor olan bir durumdur. Bu sebeple birçok anne ve baba için bunu uygulamak oldukça zor olacaktır. Ancak çocuklar çoğunlukla anne ve babalarının davranışlarını yansıtan bir tutum içinde olurlar. Kriz esnasında sakin olmanız durumunda, ileride çocuğunuza bir sorun ile karşı karşıya kaldığında duygularını kontrol altına alabileceğini öğretmiş olursunuz.

3 yaş dönemindeki çocuklar, bağımsızlıklarını savunmak doğrultusunda farklı yollara başvurabilirler. Aksilikle sonuçlanmaması adına sizin hoşlanmadığınız davranışlar olsa bile kendi başlarına bir şeyler yapmalarına izin vermeyi deneyin.

Giyinme hususunda 3 yaşındaki çocukların zevkleri biraz tuhaf olabilmektedir. Sonuçta 3 yaşındaki çocuğunuz bir moda ikonu değil, bırakın arzu ettiği gibi giyinsin. Zaten çocuklarda görülen 3 yaş sendromu uzun sürmeyecek bir süreçtir.

Nihayetinde artık çocuğunuz 2 değil, 3 yaşındadır. Küçük çocuğunuz sürekli büyüyor ve olgunlaşma yolunda ilerliyor; fakat yeteri kadar değil. Bundan dolayı çocuğunuz hala öğlen uykusuna gereksinim duyabilir. Acıktığı zaman da çocuğunuzun huysuzluklar daha da artabilir. Bu noktada çocuğunuzun yeteri kadar dinlenmiş ve karnının tok olmasına özen göstermeniz gerekir.

Sabır da bir noktaya kadar diye düşünüyor iseniz ve avazınız çıktığı kadar çocuğunuza bağırıyorsanız, bu noktada çocuğunuza düşündüğünüzden daha fazla zarar vermeniz söz konusu olabilir. Bağırdığınız anda belki çocuğunuzu hemen durdurabilirsiniz fakat psikolojik yönden onu yararlanmanız söz konusu olabilir. Çocuğunuza bağırmak ya da bedensel cezalar vermek yerine olumlu bir tavır sergilemeniz de büyük yarar olacaktır.

3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Üç yaşındaki çocukların zaman duyguları yoktur. Odaklanmaları noktasında bir sıkıntı yoktur; fakat yalnızca odaklanmak istedikleri şeylere dikkat ederler. Onları zorlayarak bir şey yaptırmak mümkün durumda değildir.

3 yaş sendromunu yaşayan çocuklar büyük, güçlü duygulara sahiptir ve onları ifade etmeye çabalarlar. Fakat bu çocuklar, tanıdıklarına karşı bağımsızlık isteği ve güven duyma arasında sıkıştıkları için bunalırlar.

3 yaşında olan çocuğunuz sizi çıldırtacak kadar çok sayıda soru sorar. Neden? Neden? Neden? Esasında bunlar şımarıklıktan dolayı sorulan sorular değildir. Yalnızca bazı şeyleri anlamaya çalıştıklarından dolayı çok soru sorma eğilimi gösterirler. Bu noktada çok dikkatli olmalı ve yanlış bilgiler vermekten kaçınılmalıdır. Verilecek olan kısa ve öz yanıtlar onu tatmin edecek nitelikte olacaktır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar