Fesleğenin faydaları nelerdir? Fesleğenin sağlığa 10 faydası

Soğuk algınlığına iyi gelir 
Fesleğen, ateş ve soğuk algınlığı tedavisinde mucize bir bitkidir. Fesleğenin içindeki çeşitli bileşikler, mukusun harekete geçmesine yardımcı olarak tıkanmış solunum yollarını temizler. Bu nedenle bronşit ve astım gibi çeşitli solunum problemleri için etkili bir tedavi yöntemidir. Taze fesleğen yapraklarını çiğnemek veya bir macun hazırlayarak bir kaşık yemek gribi uzak tutmaya büyük ölçüde yardımcı olur.

Sıtma ve dang hummasının yaygın olduğu musonlarda, ateşe yakalanma riskini önlemek için fesleğen yapraklarının suda kaynatıldıktan sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Akut ateşten muzdaripseniz günde birkaç kez 1 bardak su içinde toz kakule ile fesleğen yapraklarını kaynatıp içebilirsiniz. Fesleğen yapraklarının suyu, yüksek ateşi düşürmek için kullanılabilir.

Öksürüğe iyi gelir 
Fesleğen, öksürük şurupları ve balgam söktürücülerin önemli bir bileşenidir. Bu ilaçları satın almak yerine evde, aynı şekilde işe yarayan fesleğen bazlı şurup hazırlayabilirsiniz. Bir bardak suya 8 fesleğen yaprağı ve 5 karanfil ekleyin ve 10 dakika kaynatın. Soğumasına izin verin ve ardından öksürüğü gidermek için içmeye başlayın.

İnatçı öksürükten kaynaklanan boğaz ağrısından kurtulmak için fesleğen yaprağı ile kaynatılmış su ile gargara yapmanın etkili olduğu da kanıtlanmıştır. Araştırmalar, sade buhar inhalasyonu yerine buhara fesleğen özleri eklendiğinde öksürük ve soğuk algınlığının iyileşmesinin hızlandığını gösteriyor.

Bağışıklığı güçlendiriyor 
Düzenli olarak taze fesleğen yaprağı yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Araştırmalar, fesleğendeki çeşitli kimyasal bileşiklerin vücudun enfeksiyonla savaşan antikor üretimini iyileştirebileceğini gösteriyor. Optimum sonuç elde etmek için kuru fesleğen yerine taze fesleğen kullanılması tavsiye ediliyor.

Stresle savaşıyor 
Fesleğen aynı zamanda vücudun farklı stres türleri ile başa çıkmasına yardımcı olan ve zihinsel esenliği destekleyen bir 'adaptojen' veya anti-stres ajanı olarak tanınır. Çeşitli çalışmalar, fesleğen yapraklarının gürültü stresini azaltmada yararlı özelliklerini göstermiştir.

Bazı sağlık uzmanları, stresi ve strese bağlı rahatsızlıkları önlemek için günde iki kez 10 ila 12 yaprak fesleğen çiğnemeyi önermektedir. Ayurveda, vücutta ve zihinde bir sakinlik hissi için kafeinli içeceklerin fesleğen çayı ile değiştirilmesini teşvik eder.

Görme kabiliyetini iyileştirir 
Sadece 100 gram taze fesleğen yaprağı (bir demet taze fesleğen) önerilen günlük A vitamini ihtiyacını karşılar. A vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve sağlıklı görme için gereklidir. Taze fesleğen suyu, genellikle A vitamini eksikliğinden kaynaklanan göz ağrıları ve gece körlüğü için etkili bir çaredir.

Sivilce, saçkıran, sedef ve böcek ısırıkları gibi cilt problemleriyle savaşır 
Bu bitki akne salgınlarını önler ve akne yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Taze fesleğen yapraklarındaki yağ, aknenin birincil nedeni olan tıkanmış gözeneklerden sorumlu olan bakterileri ciltten temizlemeye yardımcı olur. Sivilceniz varsa bakterileri yok etmeye yardımcı olmak için etkilenen bölgelere fesleğen suyu sürün.

Fesleğen ayrıca saçkıran, sedef hastalığı ve böcek ısırıkları gibi diğer cilt problemlerini tedavi etmek için de kullanılabilir. Taze fesleğen suyunun iltihap önleyici özellikleri, cilt iltihabını azaltmak ve rahatlama sağlamak için çalışır. Fesleğen aynı zamanda cildi yumuşak, esnek ve sağlıklı kılar.