BIST9.079,97%3,10
USD32.3652%0.06
EURO34,9408%-0.22
ALTIN2.325,43%0.22
Aktüel

Muhammed Emin Saraç Hoca’yı gözyaşlarına boğan Saraybosna ziyareti! “Türkler gelecek, bu defa gitmeyecek”

Emektar siyasetçi Hüseyin Kansu, Muhammed Emin Saraç Hoca ile yaptıkları ve Saraç Hoca’yı gözyaşlarına boğan Saraybosna hatırasını anlattı.

Abone OlGoogle News
25 Şubat 2021 18:35

19 Şubat Cuma günü vefat eden Türkiye'nin önde gelen hadis, tefsir ve fıkıh alimlerinden Muhammed Emin Saraç, Saraybosna’ya gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında gözyaşlarına boğulmuştu.

1995, 1999 ve 2002 Milletvekili Genel Seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçilen, Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak hizmet veren ve Bosna Hersek, Kosova ve Balkanlar’a ilişkin eserleri bulunan emektar siyasetçi Hüseyin Kansu, Muhammed Emin Saraç Hoca'nın Saraybosna hatırasını anlattı.

Kansu, 65 sene Fatih Camii’nde İslami ilimler okutan büyük bir alim olan ve 21 Şubat’ta Fatih Camii’nin haziresine defnedilen Muhammed Emin Saraç Hoca efendi ile birlikte 1996 yılında Saraybosna’yı ziyaret ettiklerini söyledi.

Kendisinin de anne ve baba tarafından Boşnak kökenli olduğunu ve Saraybosna’yı sık sık ziyaret ettiklerini anlatan Kansu, “1 Eylül 1996’da İstanbul’dan özel bir uçakla, 30 kişilik bir heyetle Saraybosna’ya geldik. Geliş sebebimiz, Suudi Arabistan’da kurulmuş bir vakfın Aliya İzetbegoviç’e 1995'te Yılın İnsanlığa ve Barışa Hizmet Etmiş Devlet Adamı olarak ödül vermesiydi. Bu ödül merasimine katılmıştık. Rahmetli Muhammed Emin Saraç Hoca da bu heyetin içindeydi.

Bana “Hüseyin sen Bosna’yı, Saraybosna’yı çok iyi tanıyorsun, burada büyük alimler, Allah dostları vardır, burası boş bir yer değil, bunlardan birisini ziyaret edelim” dedi. Ben de Hafız Halid Efendi Hacımuliç'e haber verdim. O da "Buyursun gelsinler diye haber yolladı" dedi.

“Türkler gelecekler, bu defa gitmeyecekler”

Sabah namazını Ferhadiye Camii’nde kıldıklarını ve beş kişilik bir heyetle Hafız Halid Efendi Hacımuliç’i ziyarete gittiklerini anlatan Kansu, “Rahmetli, kapının önüne çıkmış, sokakta bizi bekliyordu. Biz de yaya yürüyorduk. Kollarını açtı ve “hoşgeldiniz” dedi. Halid Efendi, “Hep diyorlardı ki Türkler bir daha gelmeyecek. Ben de diyordum ki, Türkler mutlaka gelecekler, bu defa gitmeyecekler. Ve işte siz geldiniz” dedi. O sırada heyetle Halid Efendi karşı karşıya kalmış oldu. Muhammed Emin Saraç Hoca, Halid Hoca’ya sarıldı. Biz de her ikisine sarıldık. Bir süre öyle kaldılar ve çok duygusal anlar yaşandı” dedi.

Halid Efendi Hacımuliç’in daha sonra kendilerini içeri davet ettiğini anlatan Kansu, “Halid Efendi, biz Türkleri seviyoruz, Fatih Sultan Mehmed Han ve askerleri Bosna’ya İslam’ı getirdi. Onlar gelmese, bizler dalalet içinde kalırdık” dedi. Güzel bir sohbet yapıldı” diye konuştu.

Saraybosna’da bulunduğu bir sırada Halid Efendi’nin vefat haberini aldığını anlatan Kansu, “Biletimi ertelettim ve cenaze namazına katıldım. Böyle büyük bir alimin cenaze namazına katılma şerefini Allah bana nasip ettiği için kendimi çok mutlu addediyorum. Haber gelir gelmez Muhammed Emin Saraç Hoca’yı aradım ve Halid Efendi Hacımuliç’i kaybettiğimizi haber verdim. "Hemen ben bir Yasin okuyayım", dedi. Beni zaten Fatih Camii’nde her gördüğünde “Hoca Efendi nasıl, görürsen selamımı söyle, biz onu çok sevdik” derdi” dedi.

Bosna Hersek’in Konya Fahri Konsolosu Ercan Uslu’nun Halid Efendi Hacimuliç’i zaman zaman Konya’ya getirdiğini ve Halid Efendi’nin ilahiyat fakültesinde Mesnevi dersleri yaptığını anlatan Kansu, “Böylesi bir gelişinde benim evimi de ziyaret etti, İstanbul, Fatih’te. Evimize şeref verişi benim için de büyük bir hatıra” diye konuştu.

“Bosna, İslam aleminin cephe ülkesi”

Bosna’yı çok sevdiklerini söyleyen Kansu, “Rahmetli babam Sancak’ta doğmuş, Priyepolye şehrinde. Annemin babası da Kolaşin doğumlu, Karadağ’da kaldı Kolaşin. Annemin babası Türkiye’ye 1914’te, babam da 1935’te gelmiş. Hem anne hem da baba tarafından Boşnak asıllıyız. Babamın babası ve büyük dedem de bugün Karadağ’da kalan Plevlye’de, Osmanlı dönemindeki adıyla Taşlıca’da doğmuşlar. Dolayısıyla oralarla büyük bağımız, Saraybosna’da çok sayıda akrabamız var. Bosna’yı ve Bosnalıları çok seviyoruz. Boşnaklar, İslam dünyasının uç beyleri. Dört yüz milyonu aşkın Hıristiyan Avrupa’da iki milyon Boşnak Müslüman, orada İslam aleminin adeta cephe ülkesi konumunda. Orada nöbet tutuyorlar; öyle kabul ediyoruz. Allah Bosna Hersek’i her türlü tehlikelerden korusun, Bosna halkına her daim barış içerisinde yaşamak nasip etsin” diye konuştu.

(Kaynak: zambak.ba)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar