BIST9.541,30 %-1.65
USD38.703%-0,18
EURO43,4346 %0.20
ALTIN4.013,67 %-0.49
1 Soru 1 Cevap

Ahiret Kardeşliği ne demek? Ahiret Kardeşi kime denir?

Ahiret Kardeşliği günümüzde bu gelenek neredeyse yok denecek kadar az olsa da herkes tarafından bilinen ahiret kelimesinden türetilmiş kardeşlik kelimesinin derin anlamını oluşturan ahiret kardeşliği ne anlama gelmektedir? İşte tüm detaylar

Abone OlGoogle News
02 Şubat 2021 11:36

Ahiretlik kardeşliği, iki Müslüman arasında gerçekleşen Allah rızası için, dünyada ve ahirette birbirlerine yardımcı olmak ve dua etmek üzere kurulan kardeşlik, dostluk anlamına gelen ahiret kardeşliğine Anadolu’da “ahiretlik” adı da verilmektedir.

İslamiyete göre ise ahiret kardeşliği iki erkek veya iki kadın arasında gerçekleşebilir. Bir erkeğin tanımadığı bir kadınla ahiret kardeşi olması dinen caiz olsa da  ahiret kardeşi dediğiniz insan mahrem olmaz. Yani ahiret kardeşleri nikah, evlenme ve konuşup görüşme hususunda yabancı insanlar gibidir.

Peygamber efendimiz (s.a.v) ahiret kardeşliği hususunda; “Allah için ahiret kardeşliği yapan kimse ahiret gününde ana-baba bir kardeşinden daha faydalı yardımları ahiret kardeşinden görür. Bir kimse ahiret kardeşini ne kadar çok severse Allahü teala da o kimseyi o kadar çok sever.”diye buyurdu.

Ahiret kardeşi olan insanlar birbirlerine hediye verirler. Sevinçli ve üzgün zamanlarında birbirlerine destek olurlar. Birbirlerine hayrı tavsiye eder, kötülüklerden sakındırırlar. Kötü ve tehlikeli yollara düşmekten korurlar. Hayattayken birbirlerine yardımcı olan ahiret kardeşlerinden birisi öldüğü zaman, sağ olan vefat edenin ruhu için hayır ve hasenat yapar, ailesine ve çocuklarına yardımcı olur. Onların sıkıntılarını gidermeye çalışır. Ahiret kardeşi olan kimselerin aileleri de aynı münasebetleri devam ettirmeye çalışırlar.

Eski Türklerde büyük önem verilen “Tuz ekmek hakkı” anlayışının devamı olarak uygulanan ve dinimizin bildirdiği ahiret kardeşliği adıyla kurulan kardeşlik ve dostluk Anadolu’da “ahiretlik” veya “ahretlik” adıyla devam ettirilmiştir. Bilhassa genç kızlar ve kadınlar arasında görülen bu kardeşlik ahlak, kişilik ve huy benzerliği olan kişiler arasında kurulmuştur. Genç kızlar arasındaki ahiretlik anlaşması, genç kıza hayat boyu yalnız olmadığı anlayışını kazandırırdı. Günümüzde bu gelenek yok denecek kadar azalmıştır.

Türk Dil Kurumu’(TDK) na göre Ahiret kardeşliği ne demek?

Ahiret sözcüğünün birkaç terim anlamı olmakla birlikte ahiret suali, ahireti boylamak, ahiretlik gibi çeşitli kavramlar ve deyimler de türetilmiştir. TDK’ye göre ahiret suali “Zor Soru” manasına gelmektedir. Neticesi alınacak olan amellerin sorgusunun yapılması ahiret suali denilmektedir. TDK’ye göre ahireti boylamak ölmek anlamına gelmektedir. Son olarak TDK’ye göre ahiretlik ahretlik anlamına gelmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar