
Bir Alman tatlısı: Tuna Dalgası nasıl yapılır?
Alman mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri tuna dalgası. Almanca adıyla Donauwelle olarak biliniyor. Almanya'da sıkça yapılıyor, pastanelerin vitrinlerinden göz kırpıyor. Lezzeti ise tam çay saatlerimize uygun enfes bir lezzet.
Tuna Dalgası Tarifi İçin Malzemeler
Sade kek kısmı için:
2 adetyumurta
1 su bardağıtoz şeker
1 su bardağısıvı yağ
1/2 çay bardağızeytinyağı
1 su bardağısüt
2 su bardağıun
2 paketvanilin
1 paketkabartma tozu
1 tutamtuz
Kakaolu kısmı için:
3 yemek kaşığıkakao
1/2 su bardağısüt
Meyve katı için:
400 gramvişne (dondurulmuş ya da konserve)(suyu süzdürülmüş)
Kreması için:
4 su bardağısüt
2 paketvanilyalı puding
3 yemek kaşığıtoz şeker
3 paketvanilin
200 gramtereyağı
1 paketkrem şanti(toz halinde)
1/2 büyük çay bardağısüt
Çikolatalı katı için:
200 gramkuvertür çikolata(bitter çikolata)
200 ml.krema(1 su bardağı)
Tuna Dalgası Tarifinin Püf Noktası
Üzerindeki dalga efektini ucu tırtıklı bir plastik aparatla yapabilirsiniz. Bu aparat pastanelerde satılıyor. Dilerseniz üzerine dalga deseni vermeden de yapabilirsiniz. :)
Tuna Dalgası Tarifi Nasıl Yapılır?
Keki için:
Bir kabın içerisine yumurtaları alın ve toz şekerle birlikte kremamsı bir kıvam alana kadar güzel bir şekilde çırpın.
Sıvı yağ, zeytinyağı ve sütü de ekleyip çırpmaya devam edin.
Tüm sıvıları harca yedirdikten sonra un, vanilin, kabartma tozu ve tuzu ilave edip güzelce çırpın.
Pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisinin ortasına yağlanmış kelepçeli dikdörtgen bir kalıp yerleştirin. Bu aşamada dikdörtgen bir borcam veya kek kalıbı, kelepçeli yuvarlak bir kalıp ya da kare bir kek kalıbı da kullanabilirsiniz. Böyle bir kalıbın tabanına sade kek harcının yarısından fazlasını aktarın ve güzelce yayın.
Geriye kalan kısmına kakao ve süt ilave ederek güzelce çırpın. Elde ettiğiniz kakaolu kek harcını sade kek harcının üzerine ilave edin ve yayın.
Ardından üzerine suyunu iyice süzdüğünüz vişneleri yayın.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Pişince çıkarıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
Kreması için:
Bir tencerenin içerisinde süt, vanilyalı puding tozu, toz şeker ve vanilini iyice karıştırarak koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan alın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Oda sıcaklığına gelen kremaya tereyağı, toz krem şantiyi ve sütü ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser yardımıyla çırpın.
Birleştirme aşaması:
Krema ve çikolatayı benmari usulü eritin. Oda sıcaklığında soğutun.
Oda sıcaklığına gelmiş kekinizin üzerine, hazırladığınız pudingli kremayı ekleyin ve güzelce yayın.
Üzerine yine oda sıcaklığında soğumuş olan çikolata sosunu ekleyin ve her yerine eşit yayıp buzdolabında 10 dakika bekletin.
Hafif katılaşmış olan çikolatalı üst yüzeye çatal yardımıyla dalga şekli verin ve pastanızı tekrar buzdolabına koyup en az 2 saat kadar dinlendirin.
Dinlenen pastanızı kareler halinde dilimleyerek servis edin. Afiyetler olsun!